Ce soiuri de kaki se cultivă în România
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
În grădină sau livadă încercăm să avem mereu fructe în sezonul cald. Începem să plantăm cu gândul la obținerea primelor roade, adică cireșele de mai, până la alune și nuci, pe care le culegem toamna târziu. Însă schimbările climatice au creat și noi opțiuni în paleta de alegeri, motiv pentru care putem opta și pentru pomi ori arbuști ce până nu demult puteau fi considerați „exotici“.
Ce spuneți despre plantarea unui kaki în propria grădină? Ei bine, acest lucru este posibil mai ales că există în acest moment soiuri ce rezistă la temperaturi ce trec și de -20°C.
Fructul de kaki este cunoscut sub denumirea de „fructul zeilor“ și are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Există numeroase tipuri de fructe kaki, dar cele mai cunoscute sunt Hachiya şi Fuyu, iar asemănarea acestora cu roșiile se datorează formei, dar și culorii, pentru că atunci când se coc au nuanțe de la roșu-maroniu la nuanțe de oranj.
La noi în țară, producătorii și distribuitorii de material săditor au încercat să aducă spre vânzare soiurile cele mai potrivite climatului românesc, iar dacă în primii ani de cultivare soiurile pe care le puteau alege cei interesați erau destul de puține, paleta a devenit mai variată în ultimii ani. Soiurile Hana Fuju, Giant Fiju, Jiro, Rojo Brillante sau Tone Wase sunt printre cele mai populare alegeri, iar acest lucru se datorează inclusiv faptului că au fost plantate și în cadrul unor stațiuni de cercetare pomicolă, deci există și recomandări din partea specialiștilor în ceea ce înseamnă întreținerea lor.
Soiul Hana Fiju este autofertil și are fructe de culoare roșie-portocalie la maturitate, însă în momentul recoltării acestea au o nuanță galben-portocalie pentru că știm că pentru comercializare ele nu se recoltează la maturitatea deplină. Pulpa este nonastringentă, de culoare portocaliu intens și are un conținut ridicat de zahăr. Are nevoie de sol fertil, cu textură ușoară și trebuie amplasat într-o zonă însorită și ferită de vânturi. Pomul poate oferi chiar și 40 kg de fructe, mai ales dacă forma coroanei sale a fost condusă tip vas. Recoltarea fructelor se realizează începând cu a doua parte a lunii octombrie.
Un alt soi cu notorietate în țara noastră este Giant Fiju, care, spre deosebire de Hana Fiju, oferă fructe mult mai mari. Pomul este autofertil, de vigoare mare și trebuie plantat în zone însorite, unde iarna temperaturile nu scad sub –18°C . Fructele se recoltează începând cu finalul lunii septembrie, sunt astringente și foarte dulci.
Soiul Jiro este unul dintre cele mai apreciate și rezistă foarte bine la noi în țară dacă este plantat în zone unde temperaturile nu depășesc -18°C și în primii doi ani de la plantare planta este protejată de ger. Pomul are o vigoare medie, la fel și fructul, care are nuanțe de galben-portocaliu, iar pulpa este de nuanță de portocaliu intens în centrul fructului. Fructele acestui soi sunt bogate în carbohidrați de bună calitate și se pot consuma cu tot cu coajă. Recoltarea acestora se realizează începând cu finalul lunii octombrie și mai ales în luna noiembrie, iar fructele se păstrează mai mult timp datorită fermității pulpei.
Soiul Rojo Brillante este un soi rezistent la -20°C și are proveniență spaniolă. Fructele sunt astringente indiferent dacă au sau nu semințe, motiv pentru care trebuie consumate la momentul coacerii depline, atunci când fructele sunt moi. Pomul are o vigoare mare, cu înflorire bogată și producție constantă. Este un soi autofertil, însă, dacă este plantat lângă un alt soi, va fructifica mai mult. Fructele au dimensiuni mari, sunt de culoare roșu-portocaliu și se recoltează începând cu jumătatea lunii noiembrie, dar mai trebuie lăsate, de preferat lângă mere, pentru că vor accelera coacerea.
Soiul Tone Wase este considerat ca fiind cel mai timpuriu soi din țara noastră deoarece recoltatul fructelor are loc începând cu sfârșitul lunii august. Însă, pentru că este un soi astringent, fructele mai trebuie lăsate după recoltare pentru a ajunge la coacerea deplină, atunci când își pierde astringența. Este un soi viguros, cu înflorire abundentă, iar fructele au nuanțe galben-portocalii.
Beneficiile fructelor
Pe lângă gustul deosebit, fructele de kaki sunt bogate în magneziu, potasiu, seleniu, fier și zic, precum și în vitaminele A, B, C, E și P. S-a dovedit faptul că sunt bogate în carbohidrați de bună calitate, dar și că au la fel de mulți antioxidanți ca ceaiul verde. Mai mult decât atât, este foarte bogat în betacaroten, luteină, licopen și beta-criptoxantină.
De asemenea, conține substanțe anticancerigene, antioxidanți care pot stimula capacitatea organismului de a lupta împotriva acțiunii radicalilor liberi și stimulează sistemul imunitar datorită vitaminei C. De fapt, un fruct de kaki conține 80% din necesarul zilnic de vitamina C, motiv pentru care sporește producția de globule albe din sânge.
Pentru că reprezintă o importantă sursă de fibre, ajută digestia, dar aduce beneficii și pentru sănătatea ochilor, ține sub control tensiunea arterială, reglează colesterolul și glicemia.
Larissa DINU
Articole înrudite
-
Kaki, o specie pomicolă rentabilă
in Agrotehnica -
Pe locuri, fiți gata... start în exploatația culturii de Kiwi
in Agrotehnica -
România ar putea deveni furnizor de fructe exotice pentru Europa. Pepenele corean cu gust de pară o demonstrează
in Agrotehnica -
Goji, arbustul cu „diamante roşii“
-
Gacul – superfructul viitorului
Articole recente - Lumea Satului
- Peste 1.300 de mici fermieri vor primi 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile
- PT303 - hibridul fermierilor campioni la rapiță
- 40 de femei înscrise în programul TalentA 2022
- Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea)
- Ambiția lui Alexandru Stamatin: „Sper ca în următorii 5-10 ani, să ajung printre fermierii de top“
- Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
- „Creșterea oilor, optimă pentru nevoile noastre“
- Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare
- Ambrozia, o buruiană care și-a găsit leacul
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022