update 17 Mar 2023

Cele mai profitabile culturi înființate primăvara

Printre cele mai populare culturi de primăvară, care se însămânțează de timpuriu, se numără mazărea, orzul, orzoaica, inul, lucerna și sfecla de zahar. În grădină, este recomand să fie cultivate tot în această perioadă morcov, pătrunjel, leuștean, spanac, ridichi, salată sau cartofi.

Culturile timpurii pot aduce un venit rezonabil proprietarului, de aceea o astfel de investiție este puțin probabil să de-a greș. Totuși, printre cele mai profitabile culturi care se pot înființa primăvara se numără lavanda, aceasta poate fi plantată toamna sau primăvara iar avantajul este costul mic al investiției.

Cele mai profitabile soiuri sunt lavandula angustifolia, lavandula intermedia și lavandula latifolia. De asemenea, un profit îți poate aduce și Buena Vista, un soi inventat de englezi, folosit pentru a prepara diferite delicii culinare. O altă idee de afacere ar fi cătina. Aceasta poate fi și ea plantată primăvara dar și toamna. În acest sens, este nevoie de un material săditor de calitate și de un teren bine pregătit. O altă alegere bună poate fi plantarea coacăzului, deoarece investiția poate fi recuperată încă din primul an, având ca rezultat și profit.

O altă cultură profitabilă este cartoful mov deoarece în ultimii ani a existat o cerere din ce în ce mai mare pe piață. Iar un beneficiu este că se poate planta pe suprafețe mici și se pot obține profituri record. Consumatorii îl apreciază pentru vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre, carbohidrați și antioxidanți. O altă cultură tot mai cerută pe piața din România este castravetele amar, considerat un adevărat panacea.

Aceasta poate fi o investiție bună deoarece vânzarea poate fi atât a castraveților cât și a semințelor. Planta este rezistentă la temperaturi mici și nu necesită irigare din belșug. Plantația de aronia este și ea bănoasă și poate fi exploatată chiar 15-20 de ani, dacă se fac tăierile la timp.

Liliana Postica

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului