Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași. Până acum, este un an excelent pentru vița-de-vie
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
La sfârșitul lunii februarie, la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași s-au finalizat, în bune condiții, tăierile în uscat la vița-de-vie (tăieri de formare și rodire) pe o suprafață totală de 75 ha. Despre soiurile stațiunii și tăierile efective am stat de vorbă cu dr. ing. Alexandru Lulu Cătălin, directorul SCDVV Iași, care a făcut referire și la condițiile climatice ale Podgoriei Copou.
„Până în prezent este un an excelent pentru vița-de-vie! Într-adevăr, precipitațiile sunt deficitare, ar fi ideal să ne apropiem de cantitatea normală de precipitații din zona noastră, undeva la 300-400 l/mp. Temperaturile minime înregistrate la Stația Agro Expert din Podgoria Copou au fost de -11º-14º C în depresiuni, pe văi. Nu avem pierderi de muguri anul acesta la vița-de-vie, nici la soiurile de masă sau la cele pentru strugurii de vin. Temperatura care dăunează viței-de-vie începe de la -17-18º C pentru strugurii de masă și -20-22ºC la soiurile pentru struguri de vin“, a specificat ing. dr. Alexandru Lulu Cătălin, SCDVV Iași.
Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificație Iași deține în momentul de față o suprafață de 75 ha, plantație viță-de-vie. „Soiurile mai reprezentative ar fi: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Muscat Ottonel, precum și soiuri create la Stațiune: Busuioacă de Bohotin, clona 5 Iași, Chardonnay, Sauvignon; mai avem în portofoliu soiuri pentru struguri de masă precum: Paula, Gelu, Victoria și Aroma de Iași“, adaugă directorul Stațiunii.
Înainte de a începe lucrările de tăiat la vița-de-vie trebuie să ținem cont de trei factori, ne spune specialistul.
„Primul ar fi factorul climatic, ținând cont de temperaturile scăzute din timpul iernii, după care ar fi productivitatea soiului și potențialul de fructificare al soiului. În zona noastră condițiile climatice au permis efectuarea tăierilor la vița-de-vie în perioada normală, optimă pentru realizarea acestei lucrări. Sunt soiuri care se pot preta la tăieri scurte, adică tăiat în cep, speronat și soiuri la care tăiem efectiv în verigi de rod pentru a suplimenta numărul de muguri de rod. Spre exemplu, Feteasca Neagră rodește prin mugurii 3-4 de coardă și atunci trebuie tăiat în verigi de rod. Tăierile la vița-de-vie sunt de trei feluri: tăieri de formare, regenerare și de rodire. Tăierile de rodire trebuie făcute în fiecare an la vița-de-vie pentru că aceasta rodește doar pe coardă, anual, și în funcție de forma pe care o avem în zona viticolă.“
Spre sfârșitul lunii februarie, la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Iaşi a avut loc și o serie de instruiri privind efectuarea tăierilor în uscat la viţa-de-vie (tăieri de formare, rodire şi refacere a butucilor) pentru publicul larg, sub îndrumarea doamnei ing. dr. Gabi Zaldea şi ing. dr. Alexandru Lulu Cătălin.
„La instruiri au participat studenţi şi masteranzi de la Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi, care şi-au exprimat dorinţa de a cunoaşte aspecte legate de tehnica tăierilor la viţa-de-vie. Înainte de a începe lucrarea de tăiat la vița-de-vie am făcut gratuit instructajul atât pentru viticultorii din zonă, cât și pentru studenți. Noi tot timpul am oferit consultanță, n-am perceput nicio taxă, chiar avem, să spunem așa, menționată în fișa postului consultare cu viticultorii din zonă“, a încheiat ing. dr. Alexandru Lulu Cătălin, SCDVV Iași.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
-
Lipsa forței de muncă obligă producătorii să găsească soluții noi
in Social -
Karakul, rasa preferată a ciobanilor din Moldova
in Zootehnie -
AGRIVENTURA, cel mai mare eveniment agricol din Moldova, începe săptămâna viitoare la Iași
in Evenimente -
Animal Fest by USV Iaşi, la a II-a ediție
in Actualitate -
50 de ani de la înființarea Ansamblului Studențesc „Mugurelul“
in Traditii -
Brevet de invenție pentru plantarea automată a răsadurilor, la USV Iași
in Agrotehnica -
Omul care dă ora exactă. Povestea ceasului din turnul Palatului Culturii din Iași
in Cultura -
Se scumpește carnea de miel în perioada Paștelui
in Zootehnie -
La Sagrod SRL din Darabani, 6 tone abatorizate, tranșate și procesate
in Zootehnie -
Prețul mieilor, mai mare cu 30% față de anul trecut
in Zootehnie
Articole recente - Lumea Satului
- Stațiile meteo inteligente te ajută să controlezi evoluția plantelor
- Lipsa forței de muncă obligă producătorii să găsească soluții noi
- Rase de iepuri berbec (II) - Origini și istorie -
- Măsuri pentru prevenirea şi combaterea zoonozelor
- Inovație Ipso Agricultură. Cea mai mare combină din lume se află deja într-o fermă din România
- Agricultura României are nevoie de apă. Semnați petiția online privind includerea finanțărilor pentru sistemele de irigații și desecare-drenaj în PNRR.
- Capacitatea biomaterialelor de a adsorbi micotoxine
- A XXXII-a ediție a Zilei Silvicultorului . De la provocările prezentului la planuri de viitor
- Muzeul Țărăncii Române
- Fereastra spre cer. Tradiția iconarilor continuă în satul Laz din Alba