Imprimă această pagină
Agrotehnica 04 Octombrie 2021, 10:23

Noua vedetă din lanurile de porumb pentru siloz - PR31Y43

Scris de

Chiar dacă se află încă la început de drum pe piața din România în ceea ce privește comercializarea hibrizilor de porumb pentru siloz, compania Corteva Agriscience a reușit să-⁠i convingă pe agricultori de performanțele pe care le pot obține. Noua genetică le asigură producții ridicate, cu mult peste ceea ce au recoltat până în prezent, iar în testări noul hibrid PR31Y43 i-⁠a surprins de-⁠a dreptul, așa că în acest an mulți dintre ei au decis să semene pe o suprafață însemnată.

Caracteristicile hibridului

PR31Y43 este hibridul cel mai cultivat în fermele din Italia și are o excelentă capacitate de producție, precum și un raport boabe: masa vegetală de 1:1. Este un hibrid FAO 590, are între 18-20 de rânduri pe știulete și 39-43 de semințe pe rând. Planta este foarte înaltă, cu inserție înaltă a știuletelui și stay-⁠green. Oferă un foarte bun randament în boabe, o foarte bună digestibilitate a fibrei și are un profil bun în ceea ce înseamnă toleranța la bolile știuletelui.

„Putem spune că deja este un hibrid apreciat de fermieri pentru că are o productivitate foarte bună, ce poate ajunge chiar și la 85 tone/ha. Are bobul dentant, ceea ce se traduce prin amidon de calitate, moale, accesibil și foarte digerabil pentru vaci. Noi recomandăm semănarea lui în zona de sud și sub-⁠vest a țării, chiar și în sudul Moldovei; fermierii trebuie să fie atenți la densitatea de semănat pentru că, la fel ca orice alt hibrid pentru siloz, trebuie să semene peste 80.000 b.g/ha, iar parcelele să fie amplasate cât mai aproape de fermă, respectiv de celule de depozitare“, a declarat Adrian Găgean, promotor Corteva Agriscience.

Productivitate ridicată în ferma agricultorului Mihai Afiliu

Pentru a observa îndeaproape cum se comportă noul hibrid am mers în localitatea Amaru, în ferma agricultorului Mihai Afiliu, un profesionist în domeniu care lucrează o importantă suprafață de teren și deține una dintre cele mai mari ferme de vaci din țară. Aici, inginerul Gheorghe Giambașu ne-⁠a detaliat tehnologia de cultură aplicată în acest an.

„În fermă avem în jur de 300 ha semănate cu porumb pentru siloz, dintre care 220 ha au fost semănate doar cu hibridul PR31Y43. L-⁠am avut și anul trecut în testări, a avut o talie mai mare, am recoltat în jur de 70 tone/ha, iar anul acesta recoltăm în jur de 60 tone/ha. Trebuie menționat că planta premergătoare a fost soia, am făcut o fertilizare din toamnă cu gunoi de grajd, 40 tone/ha, am arat. În primăvară am pregătit terenul, așa că am efectuat o trecere cu discul și una cu combinatorul. Semănatul a avut loc după 20 martie, 80.000 b.g/ha, atunci când am dat și îngrășăminte 18.46.0-180 kg/ha. Am erbicidat imediat după semănat, apoi am fertilizat în două faze cu azotat de amoniu, în total 170 kg/ha substanță activă. Am folosit și stabilizatorul de azot Instinct și am beneficiat de precipitații, dar am și irigat atunci când a fost nevoie, ultima tranșă de apă am dat-⁠o chiar înainte cu o săptămână de a începe recoltatul“, a specificat inginerul. Acesta a mai adăugat faptul că nu a întâmpinat probleme cu apariția bolilor sau a dăunătorilor nici în acest an, dar nici anul trecut, motiv pentru care în campania de semănat suprafața dedicată acestui hibrid a fost triplată.

Inoculanții, esențiali pentru calitatea silozului

Ferma domnului Afiliu este una etalon la nivel național, de aceea, pentru a asigura animalelor cele mai bune condiții, fermierul nu face rabat atunci când vine vorba despre calitatea furajelor și acordă o atenție sporită recoltării porumbului, depozitării acestuia, precum și rețetei de furajare.

„Încă din timpul recoltării trebuie aplicat un inoculant de calitate. În momentul tocării are loc și inocularea porumbului, iar domnul Afiliu alege produse ce fac parte din  grupul de inoculanți Fiber Technology – o tehologie pe care o are doar Corteva Agriscience. În acest caz este vorba despre produsul 11CFT. Trebuie să spunem că rolul acestuia este de a mura silozul. Microorganismele din inoculant produc acid lactic și acid acetic, practic silozul va fi maturat și murat pe o perioadă îndelungată. Pe lângă partea de murare și conservare, rolul inoculanților este și de a destructura lignina, partea fibroasă a porumbului, pentru a fi cât mai accesibilă pentru rumenul vacilor și creșterea digestibilității cu până la 14%, ceea ce înseamnă că animalele mănâncă mai eficient, nu mai mult“, a mai punctat reprezentantul Corteva Agriscience.


Inoculantului 11CFT conține o tulpină specială de bacterii Lactobacillus buchneri care se înmulțesc în silozul de porumb, producând continuu două tipuri de enzime numite esteraze care, în timp ce se află în masa silozului, modifică structura peretelui celular, rupând legăturile între lignină și celuloză. Datorită acestei acțiuni, depozitele de lignină care protejează și întăresc peretele celular se deschid, permițând bacteriilor din rumen să folosească o porțiune din fibră care ar fi inaccesibilă în mod normal. Rezultatul final este o creștere a digestibilității fibrei NDF, ceea ce duce la o creștere a producției de carne și lapte.  Acesta mai are două funcții importante: accelerează procesul de fermentare și permite o scădere mai rapidă a pH-⁠ului masei însilozate, asigurând posibilitatea depozitării mai lungi a nutrienților (amidon și zaharuri) și crește stabilitatea aerobă a silozurilor deschise, creând un profil special al acizilor grași volatili care inhibă creșterea drojdiilor, mucegaiurilor și coloniilor microbiene dăunătoare. Un siloz tratat cu 11CFT trebuie lăsat să fermenteze cel puțin 60 de zile înainte de deschidere, pentru a lăsa bacteriilor timpul necesar să acționeze complet.


Larissa DINU


Vizualizari 1434
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite