Recomandări pentru îngrijirea trandafirilor
Scris de Lumea SatuluiSuntem în mijlocul verii, iar grădinile de flori au nevoie de multă atenție în această perioadă pentru că sunt supuse în special stresului termic cauzat de temperaturile înalte. Recomandările de față din partea specialiștilor de la pepiniera Famous roses se adresează iubitorilor de roze. Aflăm așadar de câte ori și cum trebuie să udăm trandafirii, dar și cum să ne asigurăm că aceștia vor înflori în mod repetat.
Cantitatea minimă de apă recomandată la o singură udare este de 10 litri pentru fiecare trandafir, o dată pe săptămână. În cazul trandafirilor nou plantați, trandafirilor plantați în sol nisipos sau trandafirilor din ghivece numărul de udări săptămânale trebuie să fie mai mare. Această cantitate este necesară pentru ca apa să ajungă la jumătate de metru în pământ, acolo unde sunt rădăcinile trandafirului. Este important ca apa să fie turnată într-un jet cu presiune redusă, cât mai aproape de baza trandafirului și, dacă se scurge mai departe, se așteaptă pătrunderea ei în pământ și abia apoi se continuă. De asemenea, la udare trebuie ținut cont de faptul că apa ajunsă pe frunze și flori determină uneori apariția bolilor fungice și pătarea inestetică a petalelor și frunzișului.
În intervalul martie-mai trandafirii proaspăt plantați cu rădăcina goală sau transplantați din ghivece în grădină trebuie udați la fiecare două zile cu minimum 10 litri de apă. În perioada cuprinsă între iunie și septembrie trandafirii deja crescuți au nevoie de udare o singură dată pe săptămână.
Un alt aspect de care trebuie ținut cont pe parcursul înfloririi trandafirilor este îndepărtarea florilor uscate. Acest lucru asigură repetarea înfloririi. Astfel, este indicat să tăiați vârful lăstarilor cu flori trecute la 2-3 noduri, de la vârf în jos, pentru a îndepărta fructul rămas. Explicația este că, asemeni altor plante, trandafirii fructifică, de asemenea, și pentru a nu-și îndrepta toate resursele către creșterea fructului (acesta consumă energia a patru flori) trebuie îndepărtat. După fiecare val de înflorire, se aplică tăieri, iar lungimea ramurilor ar trebui să fie de aproximativ 20-25 cm. Astfel se stimulează următoarea înflorire.
La finalul înfloririi, trandafirii trebuie curățați prin tăierea ramurilor care au crescut în interior sau spre interiorul plantei, iar ramurile vor fi scurtate la 4-5 noduri (aproximativ 20 cm). De exemplu, spun cei de la Famous roses, pentru un trandafir Teahibrid (o singură floare pe tijă) trebuie să lași 4-5 ramuri viguroase și frumoase, iar la trandafirii Floribunda (cei care au mai multe flori pe tijă) ideal ar fi să lași 5-6 ramuri viguroase. Ultima tăiere se realizează cu o lună înainte de primul îngheț.
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- Conferința finală a proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni - o administrație publică transparentă și responsabilă” cod PNP002
- Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 250 specialiști în Științele vieții, din 15 țări, la USAMV Cluj-Napoca
- Obligații și responsabilități privind supravegherea și prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
- Grebla Poettinger Mergento V9220, un echipament care reduce pierderile de la recoltarea furajelor
- Ziua europeană a agriculturii ecologice la Primăria orașului Breaza
- Povestea impresionantă a tânărului care a ales să studieze agricultura „Primul meu ghiozdan a fost o sacoșă de rafie“
- USAMV Cluj-Napoca organizează a doua ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, la Apoldu de Sus
- Fermierii campioni la rapiță din județul Timiș
- Care sunt “secretele” unei culturi de rapiță sănătoase și cu producții bune?
- Adaptarea la era digitală