Romania

Adevăr sau dezinformare

Adevăr sau dezinformare
Distribuie:  

După un an cu secetă pedologică și atmosferică fără precedent, urmat de un altul aproape la fel în multe din zonele țării, fenomene care au generat dificultăți financiare și organizatorice multor fermieri, iată că vine o bună parte dintre autorități care susțin o Românie cu producții record la cereale și plante tehnice.

Respectivele declarații îmi aduc aminte de vremurile de dinainte de ’89, când unitățile agricole de stat și cooperatiste erau obligate să se înscrie cu niveluri de producție uneori de peste 4-5 ori mai mari față de realitate.

Dacă pentru perioada respectivă aveam să înțeleg mai târziu motivele – rating-ul de țară pentru a menține România eligibilă financiar în fața instituțiilor financiare internaționale – ei bine, acum nu prea se înțelege cui folosesc respectivele afirmații, motiv pentru care mare parte dintre fermieri, mai cu seamă cei greu încercați ca urmare a fenomenelor meteo defavorabile, le apreciază ca fiind total lipsite de adevăr, mai degrabă dezinformare, manipulare mediatică a opiniei publice.

„Iată cel mai bun motiv de a nu investi în agricultură, în sistemele de irigații, în susținerea agriculturii și agricultorilor, mai cu seamă a celor mici și mijlocii: de ce să investești dacă lucrurile merg și așa, dacă chiar și fără investiții se fac producții…“, spunea recent un fermier supărat foc pe autoritățile cărora, spunea el, nu le pasă de cei care asigură hrana noastră cea de toate zilele.

Până la urmă, dacă ceea ce se petrece referitor la subiect este adevăr sau dezinformare, vom vedea după ce se va mai strânge câte ceva prin hambare. Până atunci, scepticismul marii majorități a celor direct implicați în domeniu și nu doar al lor continuă să le bântuie mințile.

Fără îndoială, în agricultură trebuie investit mult și mereu, mai cu seamă în condițiile schimbărilor climatice generatoare de fenomene meteorologice din ce în ce mai frecvente și mai agresive. Să ne aducem aminte că, în urmă cu 40-50 de ani, din 10 ani, 2-3 ani erau moderat secetoși și 7-8 favorabili și foarte favorabili pentru agricultură. În perioada în care ne aflăm raportul este invers.

Iată principalul motiv pentru care autoritățile trebuie să se implice mai mult, nu doar declarativ, în fenomenul agricol. Pe de altă parte, fermierul va trebui poate să regândească structura speciilor cultivate, a soiurilor și hibrizilor folosiți pentru fiecare zonă, poate chiar renunțarea în parte la culturile convenționale și orientarea către specii alternative, cu o mai bună adaptabilitate și toleranță la fenomenele meteo extreme. Dar pentru asta și cercetarea agricolă trebuie să se reinventeze.

Este cunoscut faptul că fără cercetare și investiții nu există viitor. Așadar, cercetării nu trebuia să i se ia, ci trebuia să i se dea, să-i fie alocate fondurile necesare unei bune și eficiente activități în beneficiul tuturor, de la fermier la consumator.

Dar să sperăm că ne vom trezi la realitate până nu va fi prea târziu. Altfel, vom continua să pendulăm între adevăr și dezinformare. Ca să nu spun... minciună.

Ion BANU

editorial

Alte articole:

107 - Ordonanța austerității

RĂSCRUCE CU ȘAPTE CĂRĂRI

CU FRUNȚILE PLECATE

Munții noștri aur poartă…

Arde pământul, scrumește teșchereaua

Deriva elitelor

GRINDINĂ ȘI... ANTIGRINDINĂ

PROVOCĂRILE PRIMĂVERII

S-a stins și Ultimul Cronicar al Țăranului Român...

ZĂRNĂIE PUȘCA LA PÂRLEAZ