reclama youtube lumeasatuluitv
update 27 Jun 2022

Tehnologia de cultură a ridichiilor

Originară din zona Mării Mediterane și a Oceanului Atlantic, ridichea este cultivată astăzi pe tot globul, dar cele mai mari suprafețe se întâlnesc în Europa Centrală și de Nord, Japonia și China. La noi în țară  planta de asemenea se pretează pentru condițiile din toate regiunile. Varietățile cultivate sunt Raphanus sativus – ridichea de lună, plantă anuală, și Rapahanus sativus niger – ridichea de vară și de iarnă, plante bienale.

Ridichiile sunt extrem de populare, fiind utilizate la salate, în stare crudă, aproape tot timpul anului. Sunt apreciate pentru gustul plăcut, ușor picant (mai ales la cele de iarnă sau negre, conferit de sulfura de alil), precum și pentru aportul de glucide, vitamine (C, B1, B6, P), săruri minerale (Ca, P, K, Mg) sau însușirile terapeutice (bactericide, diuretice).

Particularități botanice

La ridichea de lună (popular „roșie“), partea comestibilă provine din îngroșarea hipocotilului, rădăcinile sunt mici, rotunde, alungite sau sferice, de culoare roșie, violacee, albe sau bicolore. La ridichea de vară și iarnă, partea comestibilă se formează din hipocotil și partea superioară a rădăcinii; acestea au dimensiuni mari, sunt sferice și sferic-turtite, conic-alungite, de culoare alb murdar sau negru. Îngroșarea rădăcinii începe din clipa în care cresc frunzele din rozetă și durează 1 lună la ridichea de lună, 2 la cea de vară și 4-5 luni la cele de iarnă.

Frunzele sunt pețiolate, mari, pubescente, oblonge, lirat-penat-sectate, dințate pe margini, de dimensiuni mai mari la ridichile de iarnă și de vară.

Florile (albe sau liliachii, în inflorescențe tip racem) apar în primul an la ridichea de lună și anul al 2-lea la cele de vară și iarnă. Tulpina floriferă poate ajunge la 60-100 cm, prezentând ramificații puternice și perișori negri.

Fructul este o silicvă indehiscentă, în interior cu un țesut spongios și 4-6 semințe cafenii-violacee. Facultatea germinativă este de 85-95% și durează 4 ani; într-un gram intră 80-100 de semințe.

Cerințe față de factorii de mediu

Sunt plante rezistente la frig, cu semințe ce germinează la 2-3 °C, suportând minime de -2°C până la -6°C. Temperatura optimă de creștere este de 15-17°C ziua și 10-12°C noaptea. Seceta și temperaturile ridicate duc la deprecierea calității rădăcinilor. Față de umiditate cerințele sunt foarte ridicate, de aceea cultura necesită irigații. Lipsa apei provoacă lignificarea părții comestibile, accentuându-se și gustul iute. Și față de lumină pretențiile sunt mari, lipsa acesteia împiedicând îngroșarea rădăcinii ori contribuie la alungirea hipocotilului. Faptul că ridichea de lună are perioadă scurtă de vegetație permite ca ea să fie cultivată primăvara și toamna, când ziua este scurtă și temperatura modică, factori ce favorizează obținerea unor rădăcini de calitate.

Soiuri

Ridichea de lună: Antița, Băleni, Gențiana, Helga, Johanna, Rodica, Rozaria, Yulka și Redo (perioadă de vegetație, 25-45 de zile).

Ridichea de vară și de iarnă: Fulga, Iulia, Roșie de Iernut (80-100 de zile) și Negre rotunde (100-120 de zile).

Precizare: soiurile de mai sus sunt autorizate prin Catalogul ISIS, dar există o multitudine de alte soiuri străine puse în vânzare de mai multe firme și pentru care nu există, observăm, vreo restricție. Roxanne F1, Irene F1, Celesta F1, Diego, Dabel, Valerie, Sora, Rondar, Escala, Estela, Vienna, Cherry Belle etc. – ridichie de lună și Daikon Minowase, Munchen Bier, Runder schwarzer winter – de vară și de iarnă.


Tehnologie de cultură

Așa cum spuneam, ridichiile de lună se cultivă toamna și primăvara, fie în câmp, fie în spații protejate, iar cele de vară și de iarnă, numai în câmp.

Ridichi de lună în câmp, cultură de primăvară succesivă: bune premergătoare sunt tomatele, ardeii, castraveții.

 • Semănat: în luna martie, eșalonat, în 3-4 etape, la interval de 10-15 zile, până la finalul lunii aprilie, la adâncimea de 1,5-2 cm și distanță de 45-50 cm între benzi și 15 cm între rânduri în interiorul benizilor, cu o normă de sămânță de 10-15 kg/ha.
 • Întreținere: rărit (pe suprafețe mici) la 3-4 cm /rând, plivit, 1-2 prașile pe rigole, 1-2 udări în perioadele secetoase, cu norme de 200 mc/ha, tratamente fitosanitare, ultimul obligatoriu cu 10-12 zile înaintea recoltării.
 • Recoltarea: se efectuează pe alese, după 4-6 săptămâni, eșalonat.

Ridichi de lună în câmp, cultură de toamnă secundară: se înființează după mazăre, fasole verde, cartof timpuriu, cu eliberarea terenului în iulie-august. Tehnologia este asemănătoare, cu singura diferență că se seamănă în august-sepembrie, eșalonat, în 2-3 etape, la interval de 4-5 zile și se recoltează după o lună, tot eșalonat.

Ridichi de lună în spații protejate: se înființează în perioada octombrie-aprilie, la interval de 10-15 zile, pentru a obține recolte eșalonat și a acoperi integral această perioadă de timp. Spațiile trebuie pregătite pentru condițiile de iarnă, în cazul semănăturilor de toamnă.

 • Semănat: în rânduri, la 10-12 cm, la adâncimea de 0,5-1 cm, cu o doză de
 • 4-5 grame/mp.
 • Lucrări de îngrijire: rărirea plantelor pe rând, udare, fertilizare fazială, dirijarea factorilor de mediu.
 • Recoltarea: eșalonat, când rădăcinile au 1,5-4 cm în diametru.

Ridichi de vară: în cultură succesivă, înaintea fasolei sau a castraveților pentru conserve.

ridichii de vara

 • Semănat: la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, eșalonat (10-15 zile), pe teren modelat (3 rânduri la 37 cm) sau nemodelat (40 cm între rânduri), la adâncimea de 1,5-2,5 cm, cu o normă de 8-10 kg sămânță/ha.
 • Întreținere: erbicidarea când plantele au 4-5 frunze, rărirea plantelor la 10-12 cm pe rând, irigarea de 3-5 ori, cu norme de 300-350 mc/ha, prășit mecanic de 2-3 ori între rânduri și de 1-2 ori pe rând, manual, combatere boli și dăunători.
 • Recoltarea: începe în luna iunie, la 8-10 săptămâni după semănat, se face eșalonat, cu o producție de 15-20 tone/ha (se comercializează, ca și ridichiie de lună, sub formă de legături).

Ridichi de iarnă: se cultivă în succesiune, după salată, spanac, ceapă verde, mazăre.

ridichii de iarna

 • Semănat: în mai-iunie, pe teren nemodelat sau modelat, eșalonat, la 37 cm între rânduri în cazul benzilor și la 40 cm pe terenul plan, la adâncimea de 1,5-2,5 cm.
 • Întreținere: răritul de două ori, prima dată când plantele au 2-3 frunze adevărate, a doua oară, la 20-25 de zile de la primul, rezultând o distanță finală între plante pe rând de 15-20 cm, erbicidarea, irigarea de 3-5 ori, prășit mecanic de 2-3 ori între rânduri și manual de 1-2 ori pe rând, combatere boli și dăunători.
 • Recoltare: octombrie-noiembrie, o singură dată, cu sortare, curățare și depozitarea rădăcinilor peste iarnă. Producția se ridică la 25-30 tone/ha.

Maria BOGDAN