A început sezonul pentru prepararea siropului de păpădie
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă erbacee din familia compozitelor, cu frunze lungi, crestate și cu flori galbene grupate în capitule. În diverse zone ale țării este cunoscută sub denumirile populare de buhă, cicoare, floarea mălaiului, floarea sorului, floarea turcului, flori galbene, gălbinele grase, gușa găinii, ouăle găinilor, papa găinii, crestățea, lăptucă, lilicea, mâță, papalungă, pilug, turci, floarea broaștei, floarea găinii, părăsita găinilor sau pui de gâscă.
Crește pretutindeni, de la câmpie până în zona subalpină, prin locuri necultivate și pe marginile drumurilor, în locurile însorite.
Este o plantă medicinală apreciată pentru proprietățile terapeutice: curăță organismul, stimulează activitatea ficatului, ajută la vindecarea diabetului. Rădăcinile au și alte efecte asupra organismului: depurativă, sudorifică, diuretică, stimulatorie, hidratantă (ten luminos), dar ajută și în unele afecțiuni precum anemia, acneea, celulira, varice, reumatism, hemoroizi, fermentații intestinale, tulburări de metabolism, eczeme, inflamația ganglionilor, gută, litiază biliară și renală. Părțile aeriene intră în compoziția ceaiurilor depurative, dietetice și gastrice. Decoctul de păpădie (două-trei căni/zi) se recomandă în afecțiunile circulatorii, hepatice, renale, gută, obezitate, diabet. Salata de frunze proaspete curăță organismul de toxine.
Dar pentru că păpădia tocmai a înflorit, acum este momentul pentru prepararea siropului, care se poate servi tot timpul anului, dar beneficiile se manifestă în special iarna.
Maria Bogdan
Articole recente - Lumea Satului
- În Suceava suprafețele cultivate cu cartofi scad de la an la an
- Corteva Agriscience, o nouă investiție în stația de la Afumați
- Aldahra Agricost, prima și la fotbal
- Zilele Horticulturii Bucureștene. Sărbătoarea naturii și a florilor
- Întoarcerea Mioriței
- Prețul grâului a explodat. India interzice exportul cerealelor de bază
- 300 milioane euro capital de lucru pentru agricultură, pescuit și industria agroalimentară
- Fermierii din Moldova se adună la SFATUL GRÂNARILOR – AGRIVENTURA 2022
- Rolul stratului de mulci la îmbunătățirea fertilității solului
- Agricultura în zona montană, potențial de dezvoltare și limitări