goodwill mai2022 top
update 17 May 2022

A început sezonul pentru prepararea siropului de păpădie

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă erbacee din familia compozitelor, cu frunze lungi, crestate și cu flori galbene grupate în capitule. În diverse zone ale țării este cunoscută sub denumirile populare de buhă, cicoare, floarea mălaiului, floarea sorului, floarea turcului, flori galbene, gălbinele grase, gușa găinii, ouăle găinilor, papa găinii, crestățea, lăptucă, lilicea, mâță, papalungă, pilug, turci, floarea broaștei, floarea găinii, părăsita găinilor sau pui de gâscă.

Crește pretutindeni, de la câmpie până în zona subalpină, prin locuri necultivate și pe marginile drumurilor, în locurile însorite.

Este o plantă medicinală apreciată pentru proprietățile terapeutice: curăță organismul, stimulează activitatea ficatului, ajută la vindecarea diabetului. Rădăcinile au și alte efecte asupra organismului: depurativă, sudorifică, diuretică, stimulatorie, hidratantă (ten luminos), dar ajută și în unele afecțiuni precum anemia, acneea, celulira, varice, reumatism, hemoroizi, fermentații intestinale, tulburări de metabolism, eczeme, inflamația ganglionilor, gută, litiază biliară și renală. Părțile aeriene intră în compoziția ceaiurilor depurative, dietetice și gastrice. Decoctul de păpădie (două-trei căni/zi) se recomandă în afecțiunile circulatorii, hepatice, renale, gută, obezitate, diabet. Salata de frunze proaspete curăță organismul de toxine.

Dar pentru că păpădia tocmai a înflorit, acum este momentul pentru prepararea siropului, care se poate servi tot timpul anului, dar beneficiile se manifestă în special iarna.

Maria Bogdan