Mieii din stâna familiei Policiuc, exportaţi către ţările arabe
Marcel Policiuc (foto) din satul Brehuieşti, comuna Vlădeni, judeţul Botoşani, are în prezent 300 de oi, majoritatea din rasa Ţurcană Bucălaie, cu toate că a început cu o rasă reprezentativă a județului, și anume Karakul. O astfel de fermă l-a costat pe botoșănean suma de 40-50.000 euro, dar tot continuă să investească în mărirea efectivului și în utilajele aferente.
„Am crescut la oi, practic de mic copil am fost cioban. În prezent, am un efectiv de aproximativ 300 de oi, dar am pornit la drum doar de la 20 de capete. Am muncit din greu şi încetul cu încetul am ajuns la acest efectiv, care pentru mine este destul de numeros. Am arendat terenul necesar producerii furajelor, dar am și cumpărat teren pe care produc mai mult. Am început înainte de anul 1990 cu oi Karakul, rasă reprezentativă pentru judeţul Botoşani, dar de câţiva ani m-am axat pe rasa Ţurcană bucălaie. Turma de oi este separată în două, oi gestante şi oi sterpe; la acestea furajarea o fac manual, cu lucernă, fân şi porumb boabe. Porţia este de 20 baloţi dreptunghiulari la oile gestante, plus 750 grame porumb boabe, iar la cele sterpe 5 baloţi, plus 500 grame porumb boabe“, spune crescătorul botoșănean.
Comercializarea către îngrășătorii specializate
Cerere în zonă este cu siguranță, ținând cont că în următorii ani fermierul vrea să își extindă efectivul. „Noi facem caş de oaie natural, pe care îl comercializăm de acasă, avem clienţi fideli de câţiva ani buni. Mieii îi vindem către îngrăşătorii specializate, de unde sunt exportaţi către ţările arabe, iar o parte dintre femele le creştem pentru întinerirea efectivului. Momentan avem o singură problemă, comercializarea lânii. De câţiva ani buni aceasta nu se mai caută, așa că noi îi dăm foc“, adaugă acesta.
„Oile nu se cresc din casă sau din birou!“
O investiţie precum cea făcută de Marcel Policiuc se ridică la cca. 40-50.000 euro sau chiar mai mult dacă luăm în considerare achiziţia terenului plus construcţia adăpostului. „Ultima investiţie a fost făcută de curând şi constă într-un tractor care este foarte necesar adunării furajelor. Pe cei care doresc să înceapă o astfel de afacere îi sfătuiesc să se apuce doar din pasiune. Dacă o fac pentru profit să se lase, la oi este mult de muncă și nu se cresc din casă sau din birou. Mai nou, nici oameni nu mai găseşti, noi lucrăm în familie, dar mulţumim lui Dumnezeu avem şi un om de bază de câţiva ani buni. Dacă treaba o să meargă cel puţin la fel – dacă nu, mai bine – ne-am dori să creştem cel puţin 500 de oi, dar vom mai vedea. Este greu, sunt multe animale și păşuni puţine.“
Karakul moldovenesc este o rasă de oi crescută în special pentru blană și lapte, iar în țara noastră se pretează doar pentru stepa moldovenească. Karakulul românesc sau de Botoșani este foarte pretențioasă și nu dă randament în zone de munte sau deal, acolo unde plouă mult, și nici la câmpie, acolo unde este prea cald. De asemenea, karakulul se ține în ferme din luna decembrie până în mai, iar costurile cu întreținerea sunt foarte mari din cauza furajelor. Are însă calități deosebite datorită buclajului lung și este foarte căutată în străinătate. La noi sunt dezvoltate trei culori, negru, brumăriu și comor – o nuanţă de maro. Rasa de ovine Karakul este foarte căutată, având un randament bun la lapte, între 80 și 90 de litri pe oaie, dar calitățile care o recomandă sunt cele ale lânii. Pielicelele de Karakul sunt extrem de căutate atât la noi în țară, dar mai ales peste hotare.
Ţurcana bucălaie are două subpopulaţii, cea cu faţa liberă şi cea cu faţa acoperită cu lână până aproape de bot. Aceste oi au jarul (părul) de pe faţă şi de pe picioare castaniu-închis spre negru, lâna albă, constituţie robustă sau robustă spre fină şi un corp armonios. Oile Ţurcană bucălaie au cea mai mare greutate corporală dintre populaţiile de oi Ţurcană (oile 50-70 kg, berbecii 80-100 kg) şi o viteză bună de creştere la miei. Prin selecţie şi infuzie cu rase specializate pentru carne poate deveni o rasă autohtonă specializată pentru producţia de carne.
Beatrice Alexandra MODIGA
stana, miei, export oi, export ovine, export miei
- Articol precedent: În ferma Neamţu din Chipereşti, judeţul Iaşi. Carnea de miel se vinde cu 15 lei în viu şi 25 lei în carcasă
- Articolul următor: Ciobănia - pasiunea unui botoşănean din satul Stânceşti