Fapte bune, vremuri grele...

Se întreabă lumea ce va fi peste o zi, o lună, un an sau cum va fi viaţa fiecăruia dintre noi de-acum încolo. Este greu de estimat într-o lume bulversată de-atâtea probleme, tensiuni economice, sociale, pandemii pentru care, se pare, greu se găsesc soluţii.
După un an în care cea mai cumplită criză sanitară a schimbat mersul firesc al lucrurilor în lume la care, pentru România, s-a mai adăugat criza din agricultură generată de secetă, totul parcă se îndreaptă acum către ceva nedefinit, pe un drum care, se pare, duce… nicăieri.
Se va schimba lumea?
Optimiştii spun „da“ şi vin cu argumente. Criza sanitară, dar nu numai aceasta, ne-a arătat şi ne-a învăţat cum putem trăi curat, în linişte, ordonat şi cu puţin. Ne-a învăţat sau ne-a obligat să înţelegem. Să sperăm că lecţia este însuşită de toţi, indiferent de locul sau fotoliul pe care-l ocupă la un moment dat. Ţara, Europa, oricât ar fi de… ofertante, nu pot da mai mult decât au. Oferă însă alternative, dacă s-a reținut câte ceva din școala anului abia încheiat, pentru a trăi decent. Este necesar doar să ne reinventăm, să acceptăm noi înșine alternative de viață, chiar dacă acestea nu ating întotdeauna standardele de viață cu care ne-am obișnuit. Apoi, să fim mai buni, mai concilianți și... cu cei șapte ani de-acasă. Dacă mai sunt cum îi știam. Să oferim fără a dori să ni se ofere. Să fim capabili de... fapte bune în orice moment.
Pesimiştii prevăd o aşa-zisă resetare a vieţii pe mapamond care, în opinia lor, ar conduce la reorganizarea administrativ-teritorială a planetei, la schimbarea ordinii sociale şi economice, pandemia fiind asociată cu un război total care ne-a readus în minte şi trup frica. Acea stare care face din omenire tot ce-şi doresc… ordonatorii lumii.
Așadar, după ei, vin vremuri grele.
Să revenim însă la ceea ce știm, vedem, palpăm. Cert este că lucrurile, viața fiecăruia dintre noi va căpăta și percepe, fără să realizăm, alte valențe. Până și europenii de la Bruxelles, cu tot optimismul lor, vor acum schimbări care să conducă la o viață curată și echilibrată economic. Sunt idei care se vor transpune în proiecte, legi, directive asupra cărora ar trebui să reflectăm de pe acum pentru a nu le simți ca pe un tăvălug năprasnic în momentul transpunerii lor.
Protejarea mediului în care trăim a devenit o prioritate majoră care va genera, în sfârșit, măsuri categorice pentru toți potențialii poluatori, inclusiv pentru agricultură. Și pentru că suntem prin ceea ce facem partenerii fermierilor și nu potrivnicii acestora cum s-ar putea înțelege din repetatele afirmații ale unora care se erijează în... singurii apărători „forțoși“ ai lor, le sugerăm să urmărească propunerile pentru noua PAC pentru a fi pregătiți, cel puțin moral, în momentul implementării acesteia. Altfel, am putea spune că... vin vremuri grele. Nimic nu este greu dacă vom avea capacitatea de a ne reseta noi înșine concepția despre viață, dorințe și muncă.
Ion Banu