Cultivarea în pepiniere profesionale a răsadurilor sporește eficiența în horticultură
Numărul producătorilor specializaţi exclusiv pe răsaduri va crește semnificativ în următorii cinci ani în România, ceea ce va contribui la stabilizarea și profesionalizarea horticulturii româneşti în decurs de un deceniu – este de părere Csaba Éber, director general adjunct al Malagrow. Legumicultura și pomicultura din România se află deja pe un trend ascendent de dezvoltare, iar pasul următor nu poate fi decât înmulțirea fermelor care se ocupă exclusiv de cultivarea răsadurilor.
Se preconizează o creștere considerabilă a numărului de producători români axați exclusiv sau preponderent pe cultivarea răsadurilor – apreciază Csaba Éber. Directorul general adjunct al Malagrow – furnizor de soluții horticole profesionale – crede că numărul producătorilor din acest domeniu al agriculturii se va dubla în următorii cinci ani.
Specializare mai eficientă
„La nivel global, profitul realizat de producția horticolă, de cultivarea legumelor, a fructelor și a plantelor ornamentale a înregistrat creșteri substanțiale în ultimele decenii, mai ales datorită specializării realizate la nivelul diferitelor segmente ale producției, ceea ce a contribuit la eficientizarea procesului de cultivare. Observăm că în ultimii ani a crescut și prețul de vânzare a produsului final în comparație cu nivelul stagnant al prețurilor din perioada precedentă, evoluție ce stimulează fermierii să investească în dezvoltare. Iar cultivarea răsadurilor este o componentă importantă a acestei dezvoltări. Așa au apărut în numeroase țări cu horticultură dezvoltată agenți economici agricoli specializați pe cultivarea exclusivă sau preponderentă a răsadurilor. Răsadurile produse în cantități mari sunt produse fiabile, de calitate excelentă și livrate la timp, astfel că ele reprezintă o alternativă mai ieftină pentru legumicultori în comparație cu răsadurile pe care ei înșiși le produc alături de producția propriu-zisă de care se ocupă” – explică Csaba Éber. El a mai adăugat: în plus, pepinierele profesioniste, țin într-o măsură considerabilă cont de nevoile pieței și de economicitate chiar și în alegerea soiurilor pentru răsaduri. „Firmele specializate pe creșterea răsadurilor sunt mai eficiente în exploatarea muncii, dispun de iluminare suplimentară, sisteme moderne de încălzire, spațiu adecvat, iar toate acestea fac posibilă planificarea exactă a momentului în care se obține produsul finit. Treptat vor apărea tot mai multe ferme horticole mari în aer liber sau în spații protejate (solarii) în România, iar cei care nu vor avea timp și energie pentru a-și crște singuri răsadurile, își vor da seama că merită să subcontracteze o parte a producției” – a continuat Éber.
Procesele derulate deja în mai multe țări din lume – cum sunt de exemplu Italia, Olanda, Statele Unite sau Spania – încă nu au ajuns în România, dar întrezărim deja semnele care arată că specializarea este pe cale să apară în următorii ani – este de părere Csaba Éber.
Începuturile în România
În prezent horticultura din România trece printr-un proces profund de profesionalizare. Treptat se îmbunătățesc condițiile în care operează legumicultura și pomicultura și într-o oarecare măsură și producția de plante ornamentale. Au apărut serele cu volum mai mare, încep să apară și experții adevărați, cultivatorii utilizează materialele input și biostimulatorii profesionali, iar toate acestea contribuie pozitiv la crearea unor produse cu valoare de piață și predictibilitate mai mare. Considerăm că în prezent există toate circumstanțele ca horticultura românească să continue ritmul de dezvoltare remarcabil chiar și la nivel internațional. Tot mai mulți tineri talentați se întorc din străinătate, din occident și contribuie benefic la dinamizarea economiei, vorbesc limbi străine și reprezintă un nou tip de gândire, mai deschisă pe care doresc s-o integreze în diferite domenii chiar și în horticultură” – ne-a spus Csaba Éber.
Un start favorabil
Directorul general adjunct al Malagrow crede că următoarea etapă în acest proces este transformarea modului în care se cultivă răsadurile. „În prezent horticultorii români produc atât produsul final cât și răsadurile de care au nevoie. Sistemul actual este mai puțin eficient decât un sistem bazat pe specializare, în care firmele axate pe cultivarea răsadurilor asigură răsaduri din soiuri alese, sănătoase și competitive sub aspectul prețului.”
Totodată, în opinia lui Csaba Éber, tot mai mulți actori pe piața horticolă consideră că apariția producătorilor de răsaduri specializați vor da un nou imbold horticulturii. Răsadurile cu cele mai bune caracteristici reprezintă un start favorabil, un avantaj pentru producători, un avantaj care – împreună cu inovațiile tehnologice și adăugarea țintită a suplimentelor de substanțe nutritive – va înlesni dezvoltarea horticulturii în România.
Malagrow
Malagrow oferă biostimulanți extrem de performanți, îngrășăminte foliare și alte produse pentru fermierii de horticultură și distribuitorii săi din multe țări din Europa. Compania are peste 30 de ani de experiență internațională în sectorul horticol. În România, Malagrow distribuie produsele Valagro care sunt fabricate în Italia.
rasaduri, pepeniere, Malagrow, pepeniere profesionale, cultivare rasaduri
- Articol precedent: Puieți de Josta și alți arbuști fructiferi, plantați în premieră la sera floricolă din campusul USAMV Cluj-Napoca
- Articolul următor: Mușcatele - despre îngrijire, tăieri și varietăți noi