Lumea satului 750x100

update 2 Dec 2020

Zone de favorabilitate pentru cultura de legume

Legume pentru consumul propriu se cultivă oriunde în România. Pentru scopuri comerciale însă rezultate bune – cantitativ mai ales, teoretic și calitativ – se obțin doar în anumite areale. Aici a intervenit ceea ce se cheamă zonarea speciilor legumicole, adică repartizarea teritorială a acestora pe baza interdependenței unor factori care avantajează (sau limitează) posibilitățile de valorificare a potențialului biologic, imprimând legumiculturii un pronunțat caracter zonal. În România au fost stabilite prin lege trei zone de favorabilitate, prima grupă având chiar două subzone.

Zona I, care include aproximativ 50% din suprafața cultivată cu legume, asigură cele mai bune corelații dintre cerințele plantelor (substrat, căldură, lumină, apă) și factorii naturali (sol, precipitații, temperatură, durata de strălucire a soarelui etc.). Aici au fost delimitate două subzone:

  • subzona 1 (climat de stepă, 400-500 mm precipitații anuale, 10-11°C temperatura medie anuală, soluri predominant cernoziom, aluvionare cu fertilitate ridicată sau brun deschise de stepă) acoperă partea de sud (ușor și sud-vest) și sud-est a țării (Câmpia Băileștiului, Boianului, Burnazului și Bărăganului, Lunca Dunării și Dobrogea), arealul suprapunându-se cu partea de sud a județului Mehedinți, județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, partea de sud a județului Buzău, Brăila, Galați, Tulcea, Constanța. În acest perimetru se cultivă toate speciile, dar condiții excelente primesc legumele pretențioase la căldură, cum ar fi tomate, ardei, vinete, castraveți, pepeni, fasole etc.
  • subzona a II-a (550-650 mm precipitații medii anuale, 10,5-11°C temperaturi medii anuale, 65-75% umiditate relativă, soluri de tip cernoziom, brune de pădure, de luncă, lăcoviști și nisipuri solificate) ocupă Câmpia de Vest a Banatului și Crișanei, incluzând județele Timiș, Arad și Bihor. În acest areal se pot cultiva majoritatea speciilor legumicole.

Zona a II-a (9-10°C temperaturi medii anuale, 450-550 mm precipitații medii anuale, 65-80% umiditatea relativă, soluri predominant brune) ocupă circa 30% din suprafața totală cultivată cu legume, principalele culturi fiind cele din grupa verzei, rădăcinoasele, bulboasele și tomatele. Acest areal se suprapune cu:

  • Dealurile subcarpatice joase din nordul Olteniei și Munteniei, respectiv, județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova și cu nordul județelor Mehedinți și Buzău;
  • Câmpia Moldovei, cu spațiul dintre Siret și Prut, precum și cu luncile aflate la confluența cu unii afluenți ai Siretului – județele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava;
  • Luncile Mureșului, Arieșului, Someșului, cursul inferior al Târnavelor, Valea Crișurilor – județele Caraș-Severin, Satu Mare și parțial Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Mureș și Hunedoara.

Zona a III-a ocupă circa 20% din suprafața de legume a României și se caracterizează prin următoarelele medii anuale: temperaturi de 8-8,7°C, precipitații de 600-650 mm și o umiditate relativă de 57% și 65%. Solurile sunt brune de pădure slab sau mediu podzolite și aluvionare. În acest areal se cultivă rădăcinoase, vărzoase și bulboase, castraveți, fasole și mazăre de grădină. Acoperă regiuni de dealuri din Transilvania, mai precis, o parte a județelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Hunedoara și județele Brașov, Maramureș, Sibiu și Covasna.

Maria BOGDAN