Zone de favorabilitate pentru cultura de legume
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
Legume pentru consumul propriu se cultivă oriunde în România. Pentru scopuri comerciale însă rezultate bune – cantitativ mai ales, teoretic și calitativ – se obțin doar în anumite areale. Aici a intervenit ceea ce se cheamă zonarea speciilor legumicole, adică repartizarea teritorială a acestora pe baza interdependenței unor factori care avantajează (sau limitează) posibilitățile de valorificare a potențialului biologic, imprimând legumiculturii un pronunțat caracter zonal. În România au fost stabilite prin lege trei zone de favorabilitate, prima grupă având chiar două subzone.
Zona I, care include aproximativ 50% din suprafața cultivată cu legume, asigură cele mai bune corelații dintre cerințele plantelor (substrat, căldură, lumină, apă) și factorii naturali (sol, precipitații, temperatură, durata de strălucire a soarelui etc.). Aici au fost delimitate două subzone:
- subzona 1 (climat de stepă, 400-500 mm precipitații anuale, 10-11°C temperatura medie anuală, soluri predominant cernoziom, aluvionare cu fertilitate ridicată sau brun deschise de stepă) acoperă partea de sud (ușor și sud-vest) și sud-est a țării (Câmpia Băileștiului, Boianului, Burnazului și Bărăganului, Lunca Dunării și Dobrogea), arealul suprapunându-se cu partea de sud a județului Mehedinți, județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, partea de sud a județului Buzău, Brăila, Galați, Tulcea, Constanța. În acest perimetru se cultivă toate speciile, dar condiții excelente primesc legumele pretențioase la căldură, cum ar fi tomate, ardei, vinete, castraveți, pepeni, fasole etc.
- subzona a II-a (550-650 mm precipitații medii anuale, 10,5-11°C temperaturi medii anuale, 65-75% umiditate relativă, soluri de tip cernoziom, brune de pădure, de luncă, lăcoviști și nisipuri solificate) ocupă Câmpia de Vest a Banatului și Crișanei, incluzând județele Timiș, Arad și Bihor. În acest areal se pot cultiva majoritatea speciilor legumicole.
Zona a II-a (9-10°C temperaturi medii anuale, 450-550 mm precipitații medii anuale, 65-80% umiditatea relativă, soluri predominant brune) ocupă circa 30% din suprafața totală cultivată cu legume, principalele culturi fiind cele din grupa verzei, rădăcinoasele, bulboasele și tomatele. Acest areal se suprapune cu:
- Dealurile subcarpatice joase din nordul Olteniei și Munteniei, respectiv, județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova și cu nordul județelor Mehedinți și Buzău;
- Câmpia Moldovei, cu spațiul dintre Siret și Prut, precum și cu luncile aflate la confluența cu unii afluenți ai Siretului – județele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava;
- Luncile Mureșului, Arieșului, Someșului, cursul inferior al Târnavelor, Valea Crișurilor – județele Caraș-Severin, Satu Mare și parțial Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Mureș și Hunedoara.
Zona a III-a ocupă circa 20% din suprafața de legume a României și se caracterizează prin următoarelele medii anuale: temperaturi de 8-8,7°C, precipitații de 600-650 mm și o umiditate relativă de 57% și 65%. Solurile sunt brune de pădure slab sau mediu podzolite și aluvionare. În acest areal se cultivă rădăcinoase, vărzoase și bulboase, castraveți, fasole și mazăre de grădină. Acoperă regiuni de dealuri din Transilvania, mai precis, o parte a județelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Hunedoara și județele Brașov, Maramureș, Sibiu și Covasna.
Maria BOGDAN
Articole înrudite
- Din experiența fermierilor olandezi: Când și cum realizăm patul germinativ
- APIA: Stadiul autorizării la plată a Măsurii 21
- „Ferma lui Alexandru“ din Valea Seacă: 70% din producţia de legume, compromise
- Soluţii pentru grădina de legume din balcon, pe straturi înălţate
- Legume on-line de la tinerii fermieri finanțați prin PNDR
- Ce fac legumicultorii prahoveni cu produsele în vreme de restriște
- Peste 380 de oferte au fost depuse până acum pe portalul creat de Ministerul Agriculturii
- Platforma online dedicată micilor producători de legume
- UNIUNEA SALVAȚI TĂRANUL ROMÂN
- MADR: Amenzi în valoare de 161.400 lei pentru comerțul cu legume și fructe
Articole recente - Lumea Satului
- Ciobănia - pasiunea unui botoşănean din satul Stânceşti
- Obligații și responsabilități în perioada actuală. Supravegherea şi prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
- Mica fermă de vaci de lapte din comuna Dumitra
- Cultivi cânepă? Autoritățile îți bat în poartă!
- Câte dintre comunele României dispun, astăzi, de sistem public de alimentare cu apă
- Accesul la educație, un drept fundamental refuzat pentru milioane de copii
- Romsilva contestă informațiile false lansate în spațiul public cu privire la lucrările silvice efectuate în Pădurea Snagov
- Malagrow anunță un nou concurs pentru horticultori
- Povești din lumea satului... Nostradamus de pe Bârgaie
- Tradus.com: Top 5 semănători preferate de fermieri