Lumea satului 750x100

update 2 Dec 2020

Măsuri de prevenție pentru apariția Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) în România

Un nou virus, cu impact major asupra producției de tomate și ardei, a apărut în 2014, în Israel, însă acesta a fost semnalat și confirmat oficial în 2015, în Iordania. Ulterior, alte focare au fost raportate în Germania – 2018, Grecia – 2019, Olanda – 2019, Spania – 2019, Marea Britanie – 2019, Italia – 2019 și Turcia – 2019. Uniunea Europeană a reglementat Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) prin Decizia Comisiei nr.1615 din 26 septembrie 2019, document prin care au fost stabilite măsuri de urgență pentru prevenirea introducerii și răspândirii în UE a acestui virus. Pe teriotoriul României nu a fost semnalat – nu încă! – dar Laboratorul Național Fitosanitar din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare face demersurile necesare pentru aplicarea, pe teritoriul național, a Deciziei 1615 a UE. Între altele, deja efectuează analize la semințele de tomate și ardei, urmând ca, în perioada de creștere a plantelor gazdă, să recurgă la anchete pentru detectarea (sau nu) a organismului dăunător. Organizația Europeană și Mediteraneană de Protecție a Plantelor a constatat că plantele atacate pot prezenta 10-15% simptome, iar incidența virusului poate ajunge și la 100%.

Autoritatea Națională Fitosanitară a elaborat o fișă a Tomato Brown Rugose Fruit Virus, grupat în Familia Virgaviridae, Genul Tobamovirus.

Plante gazdă majore sunt tomatele (Solanum lycopersicum) și ardeiul (Capsicum anuum).

Se transmite prin contact (instrumente contaminate, mâini, îmbrăcăminte, contact direct între plante), răsaduri, fructe și semințe infectate.

ANF face următoarea descriere a simptomelor, după care poate fi recunoscută instalarea virusului în cultură:

  • tomate: simptomele foliare includ cloroză, mozaic ușor până la sever, marmorare, încrețire, deformare și, în anumite cazuri, îngustarea frunzelor. Pe frunzele mai tinere și pe lăstarii laterali se dezvoltă pete clorotice pale, în timp ce pe tulpini se pot dezvolta dungi brune necrotice. Pe pedunculi și pețioli pot să apară pete sau leziuni necrotice. Fructele provenite din plante infectate prezintă pete de culoare galbenă sau maro, sunt deformate, uneori au suprafața rugoasă și o maturare neregulată;
  • ardei: simptomele foliare includ mozaic, deformare și îngălbenire. Fructele sunt deformate, cu zone galbene sau brune ori prezintă dungi verzi.

Ca măsuri de management sunt citate:

Măsuri preventive:

  • materialul de plantare (răsaduri, semințe) trebuie să fie însoțit de certificat sau pașaport fitosanitar care garantează că materialul respectiv este liber de virus;
  • la import și circulație comunitară se impune obligatoriu control fitosanitar și prelevarea de probe în vederea efectuării analizelor de laborator;
  • folosirea la semănat a semințelor certificate și care să provină din zone unde virusul nu a fost prezent;
  • utilizarea de răsaduri sănătoase;
  • dezinfectarea instrumentelor utilizate.
  • Măsuri curative, în caz de detecție:
  • izolarea locului de producție/exploatației și limitarea accesului în incintă;
  • interzicerea transportului plantelor, semințelor, fructelor și tuturor materialelor utilizate la locul de producție/exploatație;
  • aplicarea strictă a măsurilor de biosecuritate, precum izolarea materialelor, dezinfecția și distrugerea tuturor resturilor vegetale, a materialelor utilizate în procesul de producție;
  • anchetă pentru identificarea eventualelor surse de contaminare în exploatații.

De reținut: distrugerea tuturor plantelor de tomate din exploatațiile contaminate se aplică numai după confirmarea oficială a virusului.

Maria BOGDAN