Lebosol®: Importanța fertilizării rapiței încă din toamnă
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
Știți care sunt factorii care influențează rezistența la iernare a plantelor de rapiță?
Rapița este o plantă sensibilă la fertilizare, având un consum ridicat de elemente nutritive încă din primele faze de vegetație.
Borul are rol esențial în formarea pereților și a membranelor celulare, iar prin aplicarea acestuia încă din toamnă, se îmbunătățește rezistența plantelor de rapiță la iernare. Borul reprezintă „vitamina B“ a plantelor de rapiță, care prezintă un necesar de 10 ori mai mare de bor decât cerealele.
Cum crește manganul rezistența la iernare a plantelor de rapiță?
Simplu: datorită rolului său în fotosinteză și în sinteza ligninei. Țesuturile care conțin cantități mai mari de lignină sunt mai puțin afectate de îngheț. Rădăcina rapiței este pivotantă, slab ramificată, iar aplicarea în toamnă a microelementului mangan ajută la creșterea și dezvoltarea rădăcinii principale, precum și la formarea rădăcinilor laterale.
Recomandări de fertilizare:
Tratarea semințelor
- Grija față de semințele de rapiță este esențială pentru un start viguros în vegetație. Plantulele sunt foarte sensibile în primele șase săptămâni după răsărire și pot fi ajutate prin tratarea cu 2-3 l de Lebosol®-Total Care/tona de material semincer.
- Lebosol®-Total Care intensifică îmbunătățirea absorbției elementelor nutritive deficitare din primele faze de dezvoltare.
- Lebosol®-Total Care este un produs special formulat ce oferă aderență maximă la sămânță și poate fi amestecat cu alte produse de protecție la sămânță (insecto-fungicid).
- Prin utilizarea Lebosol®-Total Care la tratamentul seminței, se previn eventualele probleme provocate plantelor la temperaturile scăzute de la nivelul solului, de efectul de băltire sau secetă, de un pH nefavorabil, de pregătirea defectuoasă a terenului ș.a.m.d.
- În faza de 3-6 frunze formate (BBCH 13-16)
- Începând de la 3-4 frunze, se pot administra produse de nutriție pe bază de bor, mangan și aminoacizi de calitate, cu rol în dezvoltarea sistemului radicular și a coletului și în îmbunătățirea rezistenței la îngheț a plantelor de rapiță. În acest sens, recomandăm aplicarea combinată a 1,5-2 l/ha Lebosol®-Bor + 1-2 l/ha Aminosol®.
- Lebosol®-Mangan GOLD SC este un produs foarte concentrat, iar recomandarea noastră este aplicarea în funcție de necesarul plantei, între 0,5-1 l/ha.
- Pentru completarea macroelementelor NPK, recomandăm aplicarea produsului Lebosol®-Nutriplant 1603 (azot, fosfor, potasiu + microelemente) în doză de 3-5 l/ha, începând cu faza de 4-6 frunze.
- Odată aplicate pe frunze, elementele din compoziția Lebosol®-Mix Rapiță și Floarea-soarelui SC (bor, mangan, molibden, calciu și sulf) participă la majoritatea proceselor fiziologice din plantă și asigură dezvoltarea normală a acestora. Aplicat în faza de 4-6 frunze, în doză de 1-3 l/ha, Lebosol®-Mix Rapiță și Floarea-soarelui SC conferă plantelor o rezistență crescută la îngheț.
- Întrucât conținutul mare de nitraţi din celule reduce toleranța la temperaturile scăzute, produsul monocomponent Lebosol®-Molibden, aplicat în doză de 0,25 l/ha, ajută plantele în dezvoltarea coletului și să-și metabolizeze mai bine azotul nitric acumulat în exces.
Noi suntem partenerul dumneavoastră de încredere în nutriția inovativă a plantelor!
Echipa Lebosol® România
Articole înrudite
- Microgranulatele, o nouă abordare pentru agricultura în schimbare
- Start bun pentru hibrizii de rapiță Pioneer ®
- Importanța erbicidării culturii de rapiță în preemergență sau în postemergență timpurie
- O producție ridicată începe cu o fertilizare adecvată
- Acțiune de înverzire numai cu muștar și rapiță?
- Tehnologiile de fertilizare Ecofol – Viitorul în agricultură
- Corteva Agriscience prezintă primii fermieri campioni la rapiță
- Un nou eveniment Portfolio Farm a fost organizat în centrul țării
- Probleme privind fertilizarea culturilor agricole
- Rapița, profitabilă în 2020 doar în anumite zone
Articole recente - Lumea Satului
- Conferința POMICON 2021 prezintă noutățile pentru sectorul pomicol
- Mieii din stâna familiei Policiuc, exportaţi către ţările arabe
- Trandafirii de colecție, florile care îți transformă grădina într-o galerie de artă
- Conferința VITICON 2021 – Noutăți pentru sectorul vitivinicol
- Pierderile de azot trebuie evitate
- La Sima: Legume cu gust de peste 20 de ani
- Corteva Agriscience a participat la un eveniment privind Acordul Verde al UE
- Comisia prelungește normele UE privind ajutoarele de stat aplicabile sectoarelor agricol, forestier și piscicol pana la 31 decembrie 2022
- Politica de coeziune a UE: peste 77 de milioane de euro pentru un sistem mai eficient și mai durabil de gestionare a deșeurilor în România
- Comisia Europeană: Să ne unim forțele pentru a proteja biodiversitatea în întreaga lume