Romania

„Dintr-un om poţi face un vânător, dar dintr-un vânător, om, niciodată!“

„Dintr-un om poţi face un vânător, dar dintr-un vânător, om, niciodată!“

Vânătoarea este pentru unii oameni un sport recreativ, de aceea ei trebuie să aibă înainte de toate foarte multă răbdare și o bună rezistență fizică, spun specialiştii. Totodată, cei care doresc să devină vânători trebuie să învețe meșteșugul de a trage la țintă, să urmeze un curs teoretic și practic, să treacă examenul final și să obțină permisul de vânătoare, care este valabil în orice asociație de vânătoare din țara noastră și din Uniunea Europeană.

Conform legii, vânătoarea se exercită numai de către vânători, dacă posedă permis de vânătoare eliberat în România, autorizaţie individuală de vânătoare, eliberată pe numele său de gestionar, sau este înscris nominal de organizator în autorizaţiile colective de vânătoare, posedă permis de armă pentru folosirea armelor de vânătoare, dacă practică vânătoarea cu armă, și talon de asigurare pentru accidente şi răspundere civilă în legătură cu activitatea sa de vânător, ne spune Ionică Martiş, directorul asociaţiei de vânătoare AVPS Bizon Bonasus din Pâncota, judeţul Arad. „Activitatea noastră constă în vânarea speciilor de animale conform cotelor de recoltă aprobate de către Ministerul Apelor şi Pădurilor. Se vânează mistreţ, căprior, cerb comun, cerb lopătar, iepure, fazan şi răpitoare cu păr şi pene. Această activitate se realizează în baza autorizaţiilor de vânătoare eliberate de către asociaţia de vânătoare, constituită şi licenţiată potrivit legii. În primul rând se ţine cont de anumite reguli de siguranţă care sunt prezentate în instructajul de dinaintea vânătorii. Apoi se ţine cont de speciile de vânat ce pot fi vânate, număr şi modalitate (pândă, dibuit, goană). O zi de vânătoare începe cu completarea autorizaţiei de către un organizator desemnat de directorul asociaţiei, apoi începe vânătoarea doar la speciile care sunt trecute pe autorizaţie. Fiecare specie de vânat are o perioadă de vânătoare, cu excepţia mistreţului, vulpii şi şacalului, care se vânează tot timpul anului.“

Vânătorii practică această activitate din pasiune, iar alții studiază comportamentul diverselor specii, mai spune directorul asociaţiei AVPS Bizon Bonasus. „Această activitate este mai mult o pasiune, un mod de a petrece timpul liber, iar pentru unii este un stil de viaţă. Se zice că dintr-un om poţi face un vânător, dar dintr-un vânător, om, niciodată! Riscuri sunt ca în orice activitate. Dacă nu se respectă regulile stabilite de legiuitor şi prezentate de organizator înainte de începerea vânătorii pot avea loc accidente care uneori sunt fatale. Cu armele nu este de glumit, cum nu este de glumit nici cu un vânat mare rănit, şi aici mă refer la mistreţ.“

Pentru fiecare specie în parte există o perioadă de vânat și o perioadă de interzicere (pentru protecția speciilor, în vederea reproducerii și creșterii puilor). Un alt aspect important este repopularea vânatului în regiunile deficitare. Sunt vânători care se ocupă și de acest aspect.

Beatrice Alexandra MODIGA

vanatori, vanatoare

Alte articole: