Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 7 May 2021

Boli de carantină la tomate

Ofilirea bacteriană a tomatelor (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)

În afară de tomate, bacteria atacă și alte legume precum ardeiul, mazărea, fasolea. Infecția apare pe toate organele plantei, în întreaga perioadă de vegetație, doar că se manifestă diferit, în funcție de faza de dezvoltare a plantei. În ipostaza de răsad plăntuțele mor rapid, iar la plantele adulte acestea sunt infectate treptat și se ofilesc lent.

Simptome: cotiledoane – pete circulare de 1-5 mm, cu centrul albicios, ulterior brun, care se unesc, iar suprafața se încrețește; frunzele tinere – pete proeminente inițial albicioase, apoi galben-verzui; frunzele mature încep prin a se îngălbeni la margini, se răsucesc de-a lungul nervurii mediene, în jos, pețiolul se curbează, vasele conducătoare se brunifică, iar țesutul medular se colorează în galben până la brun roșcat; tulpină și pețiol – apar pete longitudinale galben-brun, în dreptul cărora țesutul crapă, producând ulcerații; fructele tinere rămân mici, deformate și se maturează prematur; fructele mature – în interiorul fructului pulpa se colorează în galben, iar vasele conducătoare în brun, iar la exterior uneori apar pete circulare sau lanticulare izolate sau dispuse în grupuri, de culoare inițial albă, maro-deschis cu o aureolă albă sau gălbuie („ochi de pasăre“); semințele rămân mici, brune sau negre.

Tratament: Ca măsuri preventive se recomandă utilizarea seminței certificate sanitar, utilizarea soiurilor rezistente, rotația corectă a culturilor, smulgerea și arderea plantelor afectate, dezinfecția serelor și tratarea solului în câmp. Tratamentele chimice se realizează cu unul dintre produsele: Curenox 50 – 1,5 sau 2 kg/ha, zeamă bordeleză MIF – 3,75 până la 5 kg/ha, Cupertine Super – 3,5 kg/ha, Alcupral 50 PU – 1,5 până la 2 kg/ha. Atenție, între ultimul tratament și recoltare trebuie să treacă cel puțin 3 zile, până la 10, în cazul Cupertine Super.

Pătarea bacteriană a tomatelor (Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria)

Xanthomonas campestris

Este un dăunător de carantină prezent la tomate, ardei, cartof și alte plante gazdă (buruieni). Boala afectează organele aeriene pe parcursul perioadei de vegetație.

Simptome: în stadiul de răsad, pe frunzulițe apar pete galben-verzui-brune, necrozate în centru și cu un exudat ce are aspect de lacrimă. La plantele adulte boala se manifestă pe frunze sub formă de pete circulare sau neregulate, care uneori confluează, răspândite de-a lungul nervurilor laterale și pe margine, de culoare verde închis-cenușii-brune, înconjurate de un halou clorotic. În condiții de umezeală la suprafața leziunii apare un exudat ce dă senzația de luciu. Pe tulpini, petele crapă, iar florile atacate cad masiv. Pe fructe petele sunt mici, crustoase, gălbui-brune, cu halou gălbui sau alb, leziunile cauzate putând fi superficiale sau adânci (se scufundă în centru și se înalță către margini). La coacerea tomatelor, țesutul din jurul petelor rămâne verde. La un atac masiv se produc crăpături în fruct prin care pătrund alte microorganisme ce cauzează putrezirea pulpei.

Tratament: Ca măsuri preventive se aplică rotația culturilor, irigarea culturii prin picătură, distrugerea prin ardere a plantelor, utilizarea de sămânță certificată și soiuri rezistente, aerisirea în sere și solarii etc. Plantele afectate pot fi tratate chimic cu Alcupral 50 U – 0,5%, zeamă bordeleză – 0,75%, Champion 50WP – 0,3% etc.

Maria BOGDAN