Adama Sultan iulie 2020
update 29 Sep 2020

Evoluția nivelului producției de grâu pe teritoriul țării noastre, de-a lungul istoriei

În țara noastră, conform descoperirilor de la Cucuteni – Iași, grâul se cunoaște din perioada 3.000-1.000 î.e.n. Geto-dacii făceau comerț înfloritor cu grâul. O dezvoltare deosebită a luat cultura grâului după Pacea de la Adrianopol – 1829, când a fost eliberat comerțul cu diferite produse.

Cu dezvoltarea științei și tehnicii, în general, și a științei și tehnicii agronomice, în special, a avut loc și o creștere a nivelului producției de grâu, principala cultură alimentară a unei bune părți din omenire.

Geto-dacii și romanii obțineau în jur de 450 kg/ha grâu. După formarea poporului român, sec. III-VIII, s-a ajuns la 600 kg/ha. În secolele XVIII-XIX producția de grâu a ajuns la 800-900 kg/ha. În prima jumătate a secolului al XX-lea s-a ajuns la 1.200 kg/ha, ceea ce înseamnă că o dublare față de perioada formării poporului român și o triplare față de cea obținută de geto-daci și romani a avut loc după 1.000 de ani.

În cel de-al treilea sfert al secolului al XX-lea (1950-1975) producția a ajuns la 2.400 kg/ha, adică dublarea producției s-a realizat în 25 de ani față de jumătatea secolului al XX-lea.

În ultimul sfert al secolului XX cultivatorii fruntași au obținut 5.000 kg/ha, adică de 10 ori recoltele obținute de daco-romani.

În primii ani ai secolului XXI, fermierii din țara noastră cu producții record au realizat 10.000-11.000 kg/ha grâu, cu cele mai productive soiuri, adică de 20 de ori producțiile obținute de daco-romani.

Desigur, nivelul producției medii pe țară este altul, dar evoluția prezentată demonstrează potențialul de producției al actualelor soiuri de grâu, pe de o parte, și tehnologia de cultură superioară aplicată de fermierii recordiști, pe de altă parte.

În perioada interbelică (1934-1938) producția de grâu a fost 1.020 kg/ha, iar în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial și după cumplita secetă din 1946-1947 producția medie pe țară nu a depășit 1.120-1.130 kg/ha.

După 1960 s-a cunoscut o oarecare înviorare, astfel că în 1960-1965 s-au obținut 1.450 kg/ha; în 1966-1970 – 1.680 kg/ha; în 1971-1975 – 2.210 kg/ha, iar după 1976 s-au obținut 2.680 kg/ha.

În 1990 s-au realizat 3.210 kg/ha, însă în anii secetoși, cum a fost 1992, a scăzut la 1.470 kg/ha.

Producții medii record pe țară s-au obținut în anii 2017 și 2018 când s-au înregistrat peste 4.800 kg/ha.

Aceste producții demonstrează că la capitolul „tehnologia culturii grâului“ avem încă multe de învățat deoarece, cu aceleași soiuri, însă cu tehnologia de cultură superioară, s-au obținut recordurile menționate.

Avem încă multe de învățat și de la anumite țări europene care au obținut producții medii pe țară aproape duble față de cele obținute de noi. Astfel, în această perioadă Olanda obținea 8.033 kg/ha, Irlanda 7.500 kg/ha, Anglia 7.233 kg/ha etc.

Am prezentat acest tablou privind producția de grâu pentru a vedea evoluția sa de-a lungul istoriei, pe de o parte, dar și pentru a remarca potențialul foarte ridicat al actualelor soiuri de grâu și nivelul producțiilor ce pot fi realizate printr-o tehnologie de cultură superioară, pe de altă parte.

Prof. dr. ing. Vasile POPESCU

Articole recente - Lumea Satului