Ce soiuri de cereale s-au evidențiat la INCDA Fundulea
Scris de Lumea SatuluiINCDA Fundulea, cel mai important institut de cercetare-dezvoltare pentru agricultură din țară, organizează anual Ziua grâului și a orzului. Pus sub semnul întrebării din cauza pandemiei, evenimentul a avut loc totuși și în acest an în colaborare cu LAPAR și a presupus două etape: una a prezentărilor și a discuțiilor în sală și cea de a doua în câmp pentru a observa îndeaproape culturile.
Finanțarea cercetării
Cel mai dezbătut subiect din cadrul întâlnirii a fost finanțarea cercetării, astfel încât cercetătorii români să poată crea noi soiuri care să devină alegerea prioritară a fermierilor din țara noastră. Nicu Vasile, președintele LAPAR, a menționat faptul că în acest moment cercetarea beneficiază de cel mai mic procent din PIB alocat în ultimii 10 ani, iar acest lucru ar trebui să se schimbe pentru a avea o cercetare de top, așa cum se întâmplă în alte state europene.
În acest sens, secretarul de stat Emil Dumitru a specificat faptul că vede diferit modul în care trebuie reconstruită cercetarea românească: „Dincolo de sumele pe care bugetul de stat le poate sau nu aloca, cred că am ajuns la maturitatea necesară să avem un parteneriat public-privat în care fermierii care au tehnologii și cunoștințe să fie cooptați și astfel să poată duce mai departe creațiile cercetării românești. Trebuie să înțelegem că, oricât de bune sunt soiurile create în România, ele trebuie să aibă și un marketing pe măsură.“
Recolte mai slabe în 2020
Condițiile dificile ale anului agricol 2019-2020 au pus mari probleme cultivatorilor de cereale, iar producțiile pe care le vor înregistra în acest an vor fi cu mult mai scăzute față de cele de anul trecut. „A fost un an dificil pentru cultura grâului, vara a fost secetoasă, pregătirea terenului și semănatul în condiții dificile, însă am avut noroc de precipitații, în jur de 100 litri, până la instalarea așa-zisei ierni în care s-au înregistrat temperaturi foarte mari și lipsă de precipitații. Astfel că nu numai grâul a avut de suferit, ci toate culturile însămânțate în toamnă, iar în primăvară au fost afectate de secetă și de diferențele de temperatură, aici soiurile străine având mult de suferit“, a punctat Pompiliu Mustățea, director general INCDA Fundulea.
Un atu îl au totuși fermierii care au semănat soiuri românești. Nici soiurile semănate în cadrul platformei de Fundulea nu s-au dezvoltat la fel de bine ca în alți ani, însă au existat și creații care s-au evidențiat.
„Dintre soiurile omologate, Voinic s-a evidențiat în acest an. Are o combinație între precocitate, capacitate mare de producție, rezistență bună la boli și o calitate foarte bună de panificație. De asemenea, soiul Miranda s-a comportat foarte bine, nu doar la Fundulea ci și în alte zone din țară. Spicul este foarte bine dezvoltat, însă trebuie spus că a contat și calitatea tratamentelor aplicate. Pe lângă acestea, soiurile care urmează a fi lansate pe piață s-au comportat destul de bine. Aș aminti aici Amurg, precum și Baltag și Bogdana, două soiuri care se află în primul an de testare la ISTIS. Urmărim în crearea soiurilor rezistența la principalele boli ale aparatului foliar, rezistența la iernare și toate aspectele legate de productivitate pentru ca fermierii români să beneficieze de soiuri autohtone performante“, a mai adăugat Pompiliu Mustățea.
Larissa SOFRON
Articole recente - Lumea Satului
- S-a prelungit perioada de eligibilitate stabilită în Acordul de Finanțare încheiat cu FEI
- Alianța Biosfera, pentru o agricultură sustenabilă
- Corteva susține femeile din agricultura românească: O poveste de succes de la Livada de Poveste
- Resturile vegetale în exces sporesc rezerva de dăunători
- APIA a autorizat în avans peste 843,9 milioane de euro
- Rolul potasiului (K) în fertilizarea echilibrată a culturilor agricole
- Demonstrație în câmp cu utilaje agricole la Domeniile Lungu
- Fermierii români sunt invitați să se alăture agriculturii carbonului și în acest an agricol
- Soiuri de nuci de la Pepiniera Voinești
- Oile Lacaune cu specific franțuzesc din ferma unui timișorean