Romania

Plantaţie de goji, o afacere cu potenţial de profit imens la început de drum

Plantaţie de goji, o afacere cu potenţial de profit imens la început de drum
Distribuie:  

Claudiu Ion Gherman, un antreprenor din Cluj-Napoca, este un exemplu demn de urmat. Acesta a investit într-o plantație de goji în jur 30.000 euro și a luat-o de la zero, fără prea multă experiență. Pentru clujean, anul acesta a început cu noi provocări: plantația de goji va fi certificată ecologic, îşi va deschide un magazin online cu produse ecologice şi speră să-şi poată termina și fabrica de procesare a fructelor.

Lycium Barbarum – cel mai productibil soi, cu fructe dulci şi puțin amărui

Povestea plantației de la Cluj-Napoca a început în urmă cu 6 ani, la sugestia unor prieteni. „M-am documentat să văd dacă pe terenurile din România se adaptează planta de goji, iar pentru început am pregătit terenul și mi-am făcut o seră profesională. Apoi, am cumpărat semințe de goji și mi-am făcut singur aproximativ 3.500 de plante. La început, cei apropiați mie nu prea au fost de acord cu această idee fiindcă în România nu era cunoscut acest fruct, mai ales că am investit în această plantație în jur 30.000 euro și am luat-o de la zero, fără prea multă experiență. În prezent am 3.500 plante pe circa 1 hectar“, mărturiseşte Claudiu.

Tehnologia de cultivarea a fructelor de goji se face manual, iar soiul pe care acesta a mizat a fost Lycium Barbarum, ne mai spune antreprenorul. „Distanța de plantare între rânduri este de 2 m, iar între plante pe rând este de 1,5 m. Inițial, irigarea o făceam manual. Curățarea plantelor de goji se face toamna, în noiembrie și primăvara, la începutul lunii martie. Tratamentele la arbuștii de goji se fac toamna sau primăvara după tăiere. Se aplică un tratament pe bază de cupru, apoi ulei horticol la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, îngrășământ sub formă de granule MPK 16/16 și se aruncă cam 25 g lângă fiecare arbust de goji la sfârșitul lunii noiembrie. În funcție de dezvoltarea plantei se administrează tratamentul de prevenire a bolii. Am ales soiul de goji Lycium Barbarum deoarece este cel mai productibil soi, cu fructe dulci, puțin amărui.“

Producţie de 3,5 tone/ha

Acesta a ales fructele de goji știind că pe piața din ţara noastră nu este concurenţă mare și pe viitor crede că va avea succes. „Valorificarea plantelor o fac prin intermediul Internetului, materialul săditor este distribuit prin curierat, iar la unii clienți ajung personal. Distribuirea fructelor s-a făcut în baza unui contract cu o societate pentru procesarea fructelor de goji, mai ales că producția de fructe, în anul 2019, de exemplu, a fost de 3,5 tone. Pe piață am intrat după circa 3 ani, după ce mi-am făcut plantația. Ca antreprenor nu este ușor să exploatez producția de fructe și de arbuști fructiferi. Este foarte multă muncă și trebuie să fii tot timpul în căutare de clienți, să poți să îți vinzi produsele. Nimic nu-i ușor la început dar cu efort, încet, cu multă dăruire, voi reuși“, este încrezător Claudiu Gherman.

Tânărul antreprenor spune că şi-a făcut un depozit pentru depozitarea fructelor de goji deoarece are diverse contracte cu producători de fructe goji din țară și din afara țării. „Anul acesta sper să-mi pot termina și fabrica de procesare a fructelor de goji, până cel târziu anul viitor. În acest an o să îmi fie certificată ecologic și plantația de goji, un site și magazinul online cu produse ecologice. Mi-am făcut un brand în Uniunea Europeană la EUIPO pe numele meu Gherman Ion Claudiu, sub Brandul Cla-Go Fruit, ca să pot să vând în supermarket fructe și produse din fructe de goji. Pentru cei care doresc să înfiinţeze plantații de goji pot oferi plante certificate la un preț rezonabil, pe bază contractuală de 5 ani; ofer informațiile necesare și le pot cumpăra producția de fructe“, încheie clujeanul.

Fructele goji nu tratează direct aceste boli, ci ele sunt recomandate îndeosebi pentru regenerarea şi hrănirea corpului, astfel încât acesta să se poată vindeca singur. În acest scop, ele îi furnizează organismului o gamă foarte largă de substanţe nutritive cu proprietăţi excepţionale.

În plus, fructele goji conțin un număr impresionant de substanțe nutritive: aminoacizi, antioxidanți, vitamina A, vitamina C, fier, zinc, potasiu, cupru, selenium, calciu, fibre.

Vitaminele, mineralele și aminoacizii au mai multe proprietăți. Iată o parte dintre nutrienții antioxidanți ai fructelor goji și funcțiile vitale pe care le susțin.


Aceste fructe sunt recomandate frecvent pentru diferite boli cronice, precum:

  • afecțiuni ale ficatului și rinichiului;
  • disfuncții ale încheieturilor și picioarelor;
  • probleme lombare;
  • amețeală și țiuit în urechi;
  • migrene;
  • insomnii;
  • hipertensiune;
  • tuberculoză;
  • impotență.

Dintre beneficiile fructelor goji:

  • stimulează funcția imună;
  • amplifică alcalinitatea şi vitalitatea corpului;
  • asigură protecția ficatului;
  • îmbunătățesc vederea și calitatea sângelui;
  • conțin elemente antiîmbătrânire și au inclusiv alte calități de excepție.

Goji tabel

Beatrice Alexandra MODIGA

goji, cultura de goji, plantatie de goji, Lycium Barbarum

Alte articole:

Goji, cultura de nișă care aduce profit soților Militaru

Goji Bio Brașov, model de afacere prin puterea exemplului

Plantaţie de goji în suburbia Gura Bustei, judeţul Vaslui

5 culturi profitabile care se pot înființa toamna

Cânepa merită şansa de a fi revigorată

Zilele Horticulturii Bucureștene, un regal al florilor

Ziua Câmpului la paradisul agricol Agrichim

Galeriile rapiței 2016, o expoziție a performanței