Agrotehnica 18 Martie 2020, 15:47

Frumos, gustos și sănătos. Trei calități pentru trei plante

Scris de

Multă lume are, în casă ori pe lângă casă, ceva verde și frumos – niște arbori, niște flori. Dar de ce să nu vrem mai mult de atât? Verde+frumos+gustos+sănătos.

Paw paw – banana nordului

Banana nordului (Asimina triloba) este un arbust de talie mare, un soi altoit foarte productiv cu fructul oval-alungit. Acesta este delicios, hrănitor și foarte bogat în vitamine. Nu seamănă cu niciun alt fruct. Este deosebit de aromat, dulce și cremos. Gustul său este exotic, un mix între banană, mango și ananas.

Banana nordului este un arbust fructifer care merită cu siguranță un loc în grădina dumneavoastră. Epoca înfloritului este timpurie, are frunziș bogat, verde și foarte decorativ. Florile sunt spectaculose și apar în luna aprilie – mai, iar fructele ajung la maturitate la sfârșit de august – început de septembrie. Fructele verzi sunt aşezate în ciorchini. Când ajung să fie coapte au culoare galben-maronie.

Arbustul este destul de rezistent la atacul bolilor și dăunătorilor. Compușii chimici din scoarța și din frunzele acestui rod al naturii sunt intens studiate de către cercetători. Aceștia cred că proprietățile deținute de scoarță ar putea combate cancerul.

kiwi

Kiwi

Această liană cu frunze mari și plină de flori, la sfârșitul primăverii, este bine-cunoscută pentru fructele ei bogate în magneziu și vitamina C. Se dezvoltă bine pe terenurile bine iluminate, cu posibilitatea de instalare a unui sistem de susținere. Specia preferă un sol fertil, cu un regim aerohidric ridicat și nu suportă solurile saraturate.

Este o plantă foarte harnică – dacă nu-i asiguri un loc doar al ei își invadează vecinii (arborii sau arbuștii din preajmă). Trebuie să mai știți că, în general, kiwi sunt plante dioice (unele au flori femeiești, altele au flori bărbătești) și că, pentru a se produce polenizarea, este nevoie de ambele sexe. Deci veți avea nevoie de minimum două exemplare.

Ginkgo Bilobajpg

Ginkgo Biloba

Vedeta farmaciei naturiste este o mare contradicție: un arbore de talie înaltă, cu frunze verzi în formă de evantai, care se colorează extraordinar de frumos toamna în galben. Uzul terapeutic al frunzelor și fructelor de Ginkgo Biloba este de notorietate, mai ales în medicina tradițională asiatică.

În țara noastră Ginkgo Biloba nu crește în mod spontan, însă îl putem găsi în câteva plantații mici în România deoarece nu este un arbore foarte pretențios când vine vorba despre condițiile de mediu. Rezistă atât la secetă, la temperaturi scăzute sau foarte ridicate, cât și la ploi abundente.

Ruxandra Hăbeanu


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti