Serele viitorului
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
Probabil vă mai amintiți de Cristian Tudor, tânărul care a dezvoltat o afacere de succes cu ajutorul microplantelor. În prezent, antreprenorul deține cea mai mare rețea de ferme verticale inteligente din estul și centrul Europei și dorește să lanseze un model de seră inteligentă pentru acasă. Microsera este o inovație urbană și constă într-o grădină verticală care susține creșterea simultană a 175 de ghivece cu plante aromatice. În doar două săptămâni acestea sunt gata de consum.
Acest tip de sere necesită o minimă intervenție din partea oamenilor întrucât umiditatea și intensitatea luminii din interior se pot seta prin telecomandă, de la distanță. De asemenea, sera poate fi setată să ude plantele pe baza unui program stabilit, în funcție de nevoile plantelor.
Dezvoltarea și fotosinteza au loc cu ajutorul luminilor de tip LED, Grow. Pentru a funcționa 100% în modul automat, sera are nevoie de acces la o sursă de alimentare cu apă potabilă, o sursă de energie electrică și scurgere.
Mai mult de atât, pentru că plantele cresc într-un mediu controlat, nu au nevoie de pesticide, insecticide sau alte substanțe periculoase pentru organismul uman. Plantele sunt crescute doar cu apă, nutrienți, lumină și nimic altceva. În acest fel, acestea cresc mult mai rapid, sănătos și eficient. Cultivarea plantelor în asemenea unități de indoor-farming reduc mult atât costurile, cât și impactul asupra mediului.
„Montam agricultura noastră clasică acolo unde este nevoie de produs. Microsera poate fi amplasată direct într-un magazin, restaurant, într-o fabrică de procesare de legume sau chiar în propria locuință. În felul acesta avem trasabilitate 100% pe produs, iar clientul beneficiază garantat de prospețime. Este un sistem de creștere extrem de eficient. În primul rând se adresează nevoilor practice. Poți să produci mult mai ieftin și rapid. Chiar dacă la început investiția este un pic mai mare poți să amortizezi destul de rapid banii. Deși microsera pare un pic cam futuristă, eu o văd ca pe o agricultură a viitorului pentru anumite categorii de produse“, spune Cristian Tudor.
Investiție de aproximativ 4.000 de euro
În microsere se cultivă o mulțime de plante precum pătrunjel, leuștean, busuioc, coriandru, mentă și altele. Acestea sunt crescute până ajung la un gramaj de 30-40 de grame, în aproximativ două săptămâni, apoi sunt expuse direct pe rafturi spre vânzare.
„Chiar dacă se numește microseră nu trebuie să ne ducem cu gândul la microplante. Momentan creștem doar plante de care magazinele au nevoie precum: busuioc, salată, leuștean și alte plante aromatice. Spre exemplu, în perioada aceasta leușteanul este foarte căutat deoarece nu este sezonul lui, iar importurile se fac din țări foarte îndepărtate și costurile sunt foarte mari. Noi încercăm să satisfacem nevoia cererii din piață“, mai adaugă Cristian.
Tehnologia ne surprinde pe an ce trece, iar agricultura traversează un moment revoluționar datorită avantajelor ei. Costurile unei microsere pentru un restaurant cu consum mediu sunt de aprox. 3.500-4.000 de euro.
Ruxandra HĂBEANU
MAI JOS REPORTAJUL VIDEO
Media
Articole înrudite
-
Afacere unică în Regiunea Moldovei . Un ieșean produce microplante la Cotnari
in Agrotehnica -
O metodă veche, redescoperită la Săcele. Încălzirea serelor cu compost
in Agrotehnica -
Solarino - soluție de automatizare smart a serelor agricole
in Agrotehnica -
Pregătirea serelor pentru legume
in Agrotehnica -
Dezinfectarea serelor și solariilor
in Agrotehnica -
Sfaturi pentru combaterea agenților de dăunare în răsadnițe, sere și solarii
in Fitosanitar -
Recomandări pentru combaterea dăunătorilor culturilor de legume în spații protejate
in Fitosanitar -
Cum funcționează bioreactorul pentru solar sau seră
in Agrotehnica -
Tehnologiile viitorului într-o seră cu salată
in Agrotehnica -
AFIR a lansat în dezbatere publică Ghidul Bazei de date cu prețuri de referință pentru silozuri, grajduri și sere finanțate prin PNDR 2020
Articole recente - Lumea Satului
- Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea)
- Ambiția lui Alexandru Stamatin: „Sper ca în următorii 5-10 ani, să ajung printre fermierii de top“
- Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
- „Creșterea oilor, optimă pentru nevoile noastre“
- Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare
- Ambrozia, o buruiană care și-a găsit leacul
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022
- APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare
- Gastronomia locală la Romanian Beef Master - chefi și produse demne de stele Michelin
- Cunicultura, între ferma de subzistență și hobby