Agrotehnica 05 Martie 2020, 08:17

Serele viitorului

Scris de

Probabil vă mai amintiți de Cristian Tudor, tânărul care a dezvoltat o afacere de succes cu ajutorul microplantelor. În prezent, antreprenorul deține cea mai mare rețea de ferme verticale inteligente din estul și centrul Europei și dorește să lanseze un model de seră inteligentă pentru acasă. Microsera este o inovație urbană și constă într-o grădină verticală care susține creșterea simultană a 175 de ghivece cu plante aromatice. În doar două săptămâni acestea sunt gata de consum.

Acest tip de sere necesită o minimă intervenție din partea oamenilor întrucât umiditatea și intensitatea luminii din interior se pot seta prin telecomandă, de la distanță. De asemenea, sera poate fi setată să ude plantele pe baza unui program stabilit, în funcție de nevoile plantelor.

Dezvoltarea și fotosinteza au loc cu ajutorul luminilor de tip LED, Grow. Pentru a funcționa 100% în modul automat, sera are nevoie de acces la o sursă de alimentare cu apă potabilă, o sursă de energie electrică și scurgere.

Mai mult de atât, pentru că plantele cresc într-un mediu controlat, nu au nevoie de pesticide, insecticide sau alte substanțe periculoase pentru organismul uman. Plantele sunt crescute doar cu apă, nutrienți, lumină și nimic altceva. În acest fel, acestea  cresc mult mai rapid, sănătos și eficient. Cultivarea plantelor în asemenea unități de indoor-farming reduc mult atât costurile, cât și impactul asupra mediului.

planta crescuta in sera

„Montam agricultura noastră clasică acolo unde este nevoie de produs. Microsera poate fi amplasată direct într-un magazin, restaurant, într-o fabrică de procesare de legume sau chiar în propria locuință. În felul acesta avem trasabilitate 100% pe produs, iar clientul beneficiază garantat de prospețime. Este un sistem de creștere extrem de eficient. În primul rând se adresează nevoilor practice. Poți să produci mult mai ieftin și rapid. Chiar dacă la început investiția este un pic mai mare poți să amortizezi destul de rapid banii. Deși microsera pare un pic cam futuristă, eu o văd ca pe o agricultură a viitorului pentru anumite categorii de produse“, spune Cristian Tudor.  

Investiție de aproximativ 4.000 de euro

În microsere se cultivă o mulțime de plante precum pătrunjel, leuștean, busuioc, coriandru, mentă și altele. Acestea sunt crescute până ajung la un gramaj de 30-40 de grame, în aproximativ două săptămâni, apoi sunt expuse direct pe rafturi spre vânzare.

„Chiar dacă se numește microseră nu trebuie să ne ducem cu gândul la microplante. Momentan creștem doar plante de care magazinele au nevoie precum: busuioc, salată, leuștean și alte plante aromatice. Spre exemplu, în perioada aceasta leușteanul este foarte căutat deoarece nu este sezonul lui, iar  importurile se fac din țări foarte îndepărtate și costurile sunt foarte mari. Noi încercăm să satisfacem nevoia cererii din piață“, mai adaugă Cristian.

Tehnologia ne surprinde pe an ce trece, iar agricultura traversează un moment revoluționar datorită avantajelor ei. Costurile unei microsere pentru un restaurant cu consum mediu sunt de aprox. 3.500-4.000 de euro.


Pentru a asigura creșterea plantelor în condiții optime, microsera folosește un sistem de udare prin imersare similar cu cel din serele de producție, iar un sistem de ventilatoare asigură recircularea aerului.

Microplantele, crescute în acest tip de seră reprezintă o categorie de legume intrată mai recent pe piața din România. Acestea se regăsesc cu precădere în restaurante, dar și în bucătăria consumatorilor mai rafinați, datorită concentrației ridicate de nutrienți din vlăstari, aroma fiind mai intensă decât la plantele mature. De asemenea, microplantele sunt apreciate și pentru conținutul ridicat de substanțe benefice sănătății.

Ruxandra HĂBEANU

MAI JOS REPORTAJUL VIDEO


Media

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti