Adama Sultan iulie 2020
update 8 Jul 2020

Roboții din agricultura mondială (2)

  • Publicat în Agrotehnica

Capacitatea omului de a se adapta la schimbări este pusă la încercare tocmai printr-o revoluție pe care el a inițiat-o. Revoluția roboților agricoli.

Culegerea citricelor cu Energid Citrus Picking System

Această mașinărie este definită ca fiind una foarte rapidă și eficientă în recoltarea citricelor. Robotul Energid Citrus Picking System, conceput de compania Energid din SUA, poate culege un fruct la fiecare 2-3 secunde, fiind dotat cu senzori și șase camere video color care identifică fructele ajunse la maturitate. Sistemul este pus în funcțiune de motoare electrice (două pe fiecare mecanism de culegere), iar brațele hidraulice cu patru axe sunt pneumatice. Din interiorul acestor brațe (care se ridică la diferite înălțimi asemeni unei limbi de cameleon ies niște prelungiri metalice subțiri care culeg fructele. Robotul a fost conceput în special pentru a culege citricele destinate procesării în suc.

Erbicidarea culturii de salată cu Vision Robotics

vision robotics

Compania americană Vision Robotics a conceput un robot care poate fi folosit în culturile de salată tinere cu scopul de a erbicida buruienile. La fel ca orice alt echipament de erbicidat convențional, și acesta se poate atașa de tractor. Diferența constă în faptul că, datorită camerelor și softurilor cu care este dotat, poate identifica buruienile din cultura de salată și poate aplica o doză de erbicid fix pe acestea fără să afecteze plantele de cultură.

Recoltarea salatei verzi cu Vegebot

vegebot

Acesta este un proces care necesită foarte multă delicatețe și atenție din cauza fragilității plantelor. La jumătatea anului trecut, cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Anglia au anunțat că au conceput un robot care poate fi folosit în acest sens. Vegebot, așa cum a fost denumit, este dotat cu două camere video. Prima dintre ele scanează salata pentru a identifica plantele ajunse la maturitate, iar cea de-a doua este poziționată lângă o lamă. Această lamă este ghidată către plantă și o taie fără a-i vătăma frunzele. Robotul este încă în testare.

Laura ZMARANDA