De ce ar trebui să utilizăm totuși cătina românească?
Scris de Lumea SatuluiNu știm dacă chiar e un subiect tabu, dar intrăm astăzi într-un teritoriu oarecum interzis, cel al mitului miracolelor plantei introduse în România, am numit goji, în comparație cu mai neaoșa cătină, plantă și ea adusă din flora spontană în plantații intensive. Astăzi vom arăta că Hippophae rhamnoides este realmente o fabrică de vitamine și nu degeaba se afirmă că este net superioară fructelor de goji sub aspect terapeutic. N-am cădea totuși în capcana celor care spun despre cătină că ar fi un fel de ginseng românesc, acestea sunt totuși exagerări în scopuri comerciale, iar medicul rămâne medic, dar nici n-am neglija faptul că este larg utilizată în industria farmaceutică sau a produselor naturale bio.
Fructele de cătină, culese toamna târziu (n.n. – atenție, n-am recomanda nimănui să le cumpere în luna august!), atunci când acumulează maximum de substanțe, se spune că ar constitui cea mai bogată sursă dintre toate fructele cunoscute de vitamina A, E, C, B1, B2, K și P, carotenoizi, flavonoizi, microelemente, acizi grași esențiali și fitostenoli.
Conținutul în substanțe este următorul: substanță uscată 15-20%, zaharuri 0,05-0,5%, acizi organici 1,5-4%, pectine 0,14-0,5%, polifenoli și tanați, flavonoide 1,8%, celuloză 0,9%, proteine 1,2%, ulei complex – 12%, betacaroten 3,5-10%; microelemente – fosfor – 194,4 mg%, calciu – 211,8 mg%, magneziu – 186,1 mg%, potasiu – 165,1 mg%, sodiu – 2,8 mg%, fier – 13,84 mg%; vitamine liposolubile – vitamina A până la 380 mg%, vitamina E 16 mg%, vitamina F 8 mg%, vitamina D 20 mg%, vitamine hidrosolubile – vitamina C, vitamina P, vitamina K, complexul B, cantități de la 360 la 2.500 mg/100 grame de fructe; 18 aminoacizi (metionină, valină, triptofan, izoleucină, leucină, lizină, treonină și fenilalanină, histidina etc.); acizi grași esențiali – acidul oleic (1%), acid linoilei (3%), acid pantotenic (1,5%), acid palmitoleic (1%), acid heptadecanoic (1%), acid erucic (1%), acid succinic, acid malic, acid maleiuc, acid ascorbic, alfa și betacateron, licopen, criptoxantină, zeaxantină, taraxantină, fitofluină, kantofilă, tocoferoli, fitosteroli); acizi grași nesaturați – acidul linoleic și linolenic.
Acțiuni terapeutice
Se spune – inclusiv din surse autorizate – că Hippophae rhamnoides are proprietăți profilactice în primul rând, dar acționează și într-o serie de maladii: afecțiuni dermatologice (dermatoze, acnee, eczeme, psoriazis, arsuri, degerături); afecțiuni osteoarticulare (osteoporoza, necroza osoasă, cancere osoase, coxartroza, artroze, artrite, reumatism articular; oftalmologice (infecții oculare, retinopatii, glaucom, cataractă); ORL (amigdalite, otite, rinite, laringite); afecțiuni ale aparatului respirator (viroze respiratorii, traheite, pneumonii, pleurezii, astm bronșic, emfizem pulmonar, cancer bronhopulmonar); boli cardiovasculare (miocardite, arterite, ateroscleroză, boli coronariene, stenoza mitrală, insuficiență cardiacă, infarct miocardic); afecțiuni ale aparatului digestiv (inflamații digestive, colite, enterocolite, stomatite, gingivite, periodontoze, hemoroizi, parazitoze și viroze digestive, candidoze digestive, constipație, diaree, ciroză hepatică, hepatite acute și cronice, gastrite, ulcere gastrice și duodenale, cancere hepatice, pancreatice, gastrice, bucale, esofagiene, intestinale); aparatul reno-urinar (nefrite, glomerulonefrite, cistite, infecții urinare joase, cancer renal); boli ale aparatului genital (infecții genitale, mastite, metroragii, menometroragii, adenom de prostată, fibroame uterine, cancere uterine, ovariene, tubare, mamare, cervicale); boli hematologice (hemofilii, anemii, coagulopatii, talasemii, leucemii); afecțiuni ale sistemului nervos și psihice (depresie, anxietate, nevroză, stres, radiculite, encefalite, meningite, boala Alzheimer, boala Parkinson, epilepsie); afecțiuni virale (poliomielita, infecții cu herpes simplex).
Proprietățile fructelor sau a preparatelor din cătină (sirop natural, uleiuri, energizant, tincturi) sunt multiple, începând cu faptul că reprezintă un tonifiant general, antianemic, vitaminizant de excepție până la acțiunile puternic antiscorbutice, astringente, vermifuge, bactericide.
Maria BOGDAN
Articole recente - Lumea Satului
- Obligaţii şi responsabilităţi privind supravegherea şi prevenirea bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om
- Statistici îngrijorătoare, 25 de țări sunt vulnerabile în fața crizei apei
- Din cufărul cu zestre culturală. Cămașa în broci, povestea unei comunități
- O pasiune exotică: grădină de fluturi tropicali
- Tehnologia viitorului finanțată prin AFIR - proiect inovativ în pomicultură
- Mare atenție la lăcusta călătoare (Locusta migratoria), este din nou prezentă în culturi! (I)
- ADAMA a reînnoit omologările pentru Folpet și Captan pentru o perioadă de 15 ani
- JaryloArt la Iași: Cum arată grădinile noastre în acest an sau care sunt trendurile?
- Tainele misterioase din clepsidra labirintică a Marocului (II)
- Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ Izvoru Mureșului, chipul luminat dintre munți