Pepinieră cu 100.000 de arbuști aronia obţinuţi in vitro
Gabriel Ionuț Gheorghe, administrator la Moldavian Greenhouses SRL din Dorohoi, judeţul Botoșani, a început în anul 2016 să se îndrepte spre o cultură de nişă – aronia. Iniţial a achiziţionat 5.500 plante in vitro, după care cu ajutorul unor instituții de cercetare de profil din ţară a ajuns la cca 100.000 de arbuști, obţinuţi in vitro, în condiții de laborator.
Pentru Gabriel totul a început în urmă cu 4 ani din dorința de a-şi diversifica produsele din domeniul horticol, fiind axat în special pe producția de flori și legume, ne spune acesta. „Am dorit ceva de nișă, iar din documentări am ajuns la aronia care prezintă proprietăți de combatere și prevenție a bolilor cardiovasculare și a tumorilor canceroase ce s-au regăsit la unii membri ai familiei mele și astfel am căzut de acord să ne axăm pe acest arbust. Astfel, am început prin a lua cca 5.500 de plante in vitro cu care am trecut prin toate fazele, până la cea de plantație, pe o suprafaţă de 1.2 ha, în care am observat și învățat dezvoltarea arbuștilor, după care cu ajutorul unor instituții de cercetare am ajuns să realizăm aproximativ 100.000 de arbuști.“
Plante fără rădăcini, propagate in vitro
Pepiniera de la Dorohoi a fost înființată pe un sol bogat în cernoziom și bine drenat, cu folie de mulcire și furtun cu picurare, spune antreprenorul. „Plantele sunt puse în formula de 1 m între rânduri și 0.4 metri pe rând. Pentru înființarea plantațiilor, arbuștii se pretează pe orice fel de tip de sol, dar preferă solurile cu un pH de 5.5-6.5 și bine drenate. La plantațiile cu recoltare mecanică schema de plantare este de 3.5 m între rânduri și 0.7-0.8 m pe rând, iar pentru recoltare manuală 2 m între rânduri și 1 m pe rând. Noi am fertilizat la sol cu humus lichid, mraniţă (gunoi de grajd de vacă sau oaie, de cel puțin 2-3 ani vechime) și foliar cu Cropmax, deci numai fertilizatori bio.“
Soiul folosit de acesta a fost Aronia melanocarpa Nero, originar din nordul Canadei, rezistent atât la temperaturile ridicate, cât și la cele joase, trecând cu bine peste ierni cu temperaturi și de -25°C -30°C. Întotdeauna un arbust poate ajunge să producă din al optulea an şi 8-10 kg, mai adaugă Gabriel. „Prima dată am procurat plantele mamă de la singurul deținător de soi din România, respectiv Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni, prin buna colaborare cu domnului director ing. Mihai Coman, după care le-am trimis celor de la Institutul de Științe ale Vieții «Regele Mihai I al României», la doamna prof. univ. ing. Doina Clapa. Dumneaei a recoltat meristeme de pe plantele mamă și le-a pus într-un mediu de cultură in vitro, creând plantele fără rădăcini, după care noi le-am preluat și le-am propagat in vivo pentru a le înrădăcina. Apoi le-am trecut la ghivece, după care în pepinieră. Doar în felul acesta se păstrează caracteristicile plantelor mamă, plante cu același genotip și fonotip și nepurtătoare de boli sau viruși.“
Material săditor cu eticheta albastră...
Pentru a realiza toate aceste lucruri Gabriel a obținut autorizație pentru producerea de semințe și a materialului săditor de la Inspecția Națională pentru Calitatea Semințelor filiala Botoșani, precum și o autorizație de comercializare a acestora de la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor, laborator central pentru calitatea semințelor și a materialului săditor Botoșani. „Toate acestea după o atentă monitorizare din partea inspectorilor. Valorificarea materialului săditor se face la sediul nostru din Dorohoi, plantele se dau în pachete (loturi) de 50 de bucăți, în rădăcină nudă, însoțite de certificate de calitate și conformitate ale furnizorului precum și, foarte important, eticheta albastră cu serie pentru fiecare lot în parte ce reprezintă pașaportul plantelor“, adaugă botoşăneanul.
Se estimează, la 10 ha, 400 tone de fructe aronia
Pentru moment botoşăneanul a ales să transforme fructele în suc presat la rece și pasteurizat, fără adaos de apă, zahăr sau conservanți, îmbuteliat în pungi de 3 l, respectiv în cutii bag-in-box. „Anul acesta am cules doar din prima jumătate de pepinieră, care a ajuns în anul al doilea la aproximativ 6 tone și am produs 3 tone de suc. Arbuștii de aronia nu necesită tratamente fitosanitare decât în cazul în care avem o invazie de mierle sau gândaci păroși. În prima fază am vândut doar în regiunea noastră, dar din primăvara aceasta dorim să înființăm o plantație cu o suprafaţă de 10 ha, estimând ca în anul al optulea să ajungem la aproximativ 400 de tone de fructe, cantități ce ne vor permite să intrăm în marile lanțuri de supermarketuri cu fructe, suc și probabil alte produse derivate din aronia“, încheie Gabriel Ionuț Gheorghe.
Beatrice Alexandra MODIGA
aronia, pepeniera, arbusti aronia
- Articol precedent: Noul hibrid de rapiță Pioneer - PT298 /Agile
- Articolul următor: Prima ediție a Târgului apicol din Vaslui a reunit cei mai importanți producători și comercianți