Agrotehnica 17 Decembrie 2019, 10:41

Recomandări tehnologice la înființarea culturii de Miscanthus Giganteus

Scris de

În numărul anterior al revistei am prezentat caracteristicile și modalitățile de întrebuințare a unei plante energetice pe care promotorul ei principal în România, Alianța pentru Energie Regenerabilă, o definește ca fiind una dintre cele mai rentabile plante energetice. Miscanthus Giganteus sau Iarba elefantului este o plantă puțin pretențioasă față de condițiile de mediu și climă.

Eliminarea buruienilor, prioritatea zero

În rândurile următoare inginerul Ioan Sabău ne-a vorbit despre câteva dintre recomandările tehnologice importante atunci când înființăm o astfel de cultură.

Miscanthus giganteus se pretează foarte bine pe terenurile agricole cât mai plane, unde cantitatea anuală de precipitații minimă este 500 mm sau pânza freatică se află de la 5 m în sus.

În primăvară, atunci când este perioada optimă de plantare (martie-aprilie), este necesară o pregătire atentă a patului germinativ și în acest sens se folosesc discul și combinatorul.

În cazul în care nu s-a aplicat un erbicid total în anul anterior, este recomandat să se facă o nivelare cât mai timpurie. Înaintea plantării este necesar să se combată buruienile, preferabil chiar în toamna anului premergător, înainte de apariția primei brume. Puteți elimina buruienile perene utilizând  un erbicid total pe bază de glifosat: 4-5 l/ha, în 100-150 l apa/ha.

Miscanthus este pretabil în general pentru cultivarea în aceleași zone și condiții în care crește și porumbul.

Plantare și întreținere

recomandari tehnologice 3

În Europa Miscanthus-ul este o plantă ierboasă sterilă ce se înmulţeşte doar pe cale vegetativă. Astfel, pentru înființarea culturii se vor folosi rizomi care vor fi plantați cu ajutorul utilajelor semiautomatice de însămânțare. Densitatea de plantare este de 1 metru x 1 metru = 10.000 bucăți/hectar, la o adâncime de 8-10 cm. După ce sunt plantați, rizomii trebuie acoperiți, iar solul compactat. Este recomandat să se aplice un insecticid granular pe toată suprafața sau pe rând la plantat. De asemenea, se poate face o erbicidare în preemergență, când se pot utiliza erbicidele clasice pentru cultura porumbului. Acest lucru se face în intervalul celor trei sau patru zile de la plantare. În general, se recomandă ca la patru sau cinci săptămâni de la plantare să se facă o erbicidare postemergentă, atunci când apar buruienile dicotiledonate sau monodicotiledonate. Pentru acest proces se pot folosi erbicide folosite în mod curent pentru cultura porumbului. Se poate face și o fertilizare a culturii, dar acest lucru doar în primul an și numai după ce s-a făcut o analiză de sol.

• În opinia inginerului Sabău, rețeta succesului depinde în esență de trei factori, și anume:

  • controlul în avans al buruienilor perene;
  • calitatea patului germinativ;
  • răsărirea culturii pe un teren fără buruieni și controlul riguros al acestora pe toată perioada de vegetație în anii I și II.

• Miscanthus Giganteus este înregistrată în Catalogul Oficial al Soiurilor de Plante de Cultură din România, se află pe lista MADR a culturilor energetice nonagricole și este eligibilă la subvențiile APIA.

• Cu o experiență de peste 10 ani, Alianța pentru Energie Regenerabilă a contribuit la înființarea a peste 1.200 de hectare cu Miscanthus Giganteus în diferite regiuni ale țării. În 2016 Alianța a fost premiată la Salonul Internațional de Inventică cu diploma de excelență pentru „Metoda de reconstrucție ecologică a haldelor de steril și/sau cenușă“.

recomandari tehnologice 1

Laura Zmaranda


Vizualizari 1657
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti