Agrotehnica 17 Decembrie 2019, 10:08

La 27 de ani, un tânăr din Târgu Neamţ este un mare producător de cătină biologică şi certificate

Scris de

Paul-Alexandru Creţu este un tânăr în vârstă de 27 ani din Târgu Neamț ce lucrează în IT de la vârsta de 22 ani, iar în prezent locuiește în Cluj. În urmă cu 4 ani a demarat demersurile pentru înființarea unei plantații de cătină în Târgu Neamț, ce numără aproximativ 10.000 de copăcei și se întinde pe o suprafață de 5 ha. Până în prezent face naveta în fiecare week-end acasă pentru a se ocupa îndeaproape de livadă şi distribuţia produselor.


Soiurile cultivate sunt Mara şi Clara. Mara este ideal pentru suc, iar Clara este potrivit pentru uleiul de cătină.

Investiţie de 85.000 de euro

catina

Plantaţia a fost înfiinţată în anul 2015 pe o suprafaţă de 5 ha din fonduri proprii şi este certificată BIO. În urmă cu 1 an tânărul antreprenor a decis să înființeze firma Orange Valley, care în prezent este producătoare de produse pe bază de cătină. „Perioada de plantare s-a realizat în luna octombrie a anului 2015. De atunci, anual facem unele lucrări precum curăţarea pomilor, udarea prin picurare, împrăştierea gunoiului animal toamna. Anul acesta producţia a fost în jur de 20 tone/ha. În ceea ce priveşte tehnologia de cultivare pot spune că mă ajută şi familia, iar la unele lucrări mai ample, cum ar fi culesul şi curăţatul, facem contract de muncă individual, periodic. Deocamdată investiţia este de aproximativ 85.000 euro“, precizează tânărul cultivator.

Produsul principal este siropul de cătină amestecat cu miere de albine care ajunge deocamdată în casele ieșenilor, nemțenilor, dar și ale clujenilor, livrarea fiind asigurată de Orange Valley prin Paul sau prin anumiți colaboratori. „Ingredientele siropului sunt doar cătină şi miere de albine, presate la rece, ambele fiind certificate bio. Un alt lucru interesant, dar şi sănătos este faptul că siropul nu conține conservanți şi nu este nici pasteurizat, astfel încât garanția valabilității este una limitată – o lună. Acest lucru nu reprezintă un impediment pentru Orange Valley deoarece metoda de livrare este destul de simplă – fructele sunt păstrate în depozite frigorifice, iar sucul proaspăt este livrat în punctele destinate în următoarea zi. Alte produse realizate din cătină sunt crema de cătină şi balsam de buze pe bază de cătină. În prezent se lucrează la un site prin care oricine va putea comanda produsele marca Orange Valley, comanda urmând să fie livrată a doua zi“, mai adaugă Paul. Ca planuri de viitor, tânărul cultivator dorește să se detașeze puțin de partea de plantație și să se ocupe de partea de marketing şi bussiness deoarece aceste două planuri din punctul lui de vedere sunt foarte importante, practic prin intermediul lor urmând să se realizeze legătura cu clienții finali.

sirop de catina

Principalul scop al afacerii este de a aduce un beneficiu şi celor din jurul nostru, și anume un produs cât mai sănătos, chiar dacă acest lucru reprezintă uneori mai multă muncă și, bineînțeles, un sacrificiu mai mare. Pe termen lung, Paul se vede managerul unei fabrici de sucuri şi produse pe bază de cătină, o fabrică importantă ce va livra produse de cea mai bună calitate în primul rând românilor, dar planurile nu se limitează doar la țara natală.

Beatrice Alexandra MODIGA


Vizualizari 4998
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti