Adama Sultan iulie 2020
update 12 Aug 2020

Tehnologia culturii de gălbenele

  • Publicat în Agrotehnica

O afacere cu gălbenele se începe cu bani puțini, nu ocupă o suprafață foarte mare și poate aduce profit într-un timp destul de scurt. O părere comună majorității fermierilor care și-au încercat norocul cu această plantă medicinală. Dacă încă nu sunteți convinși de cele menționate, măcar aruncați o privire la tehnologia culturii. Concluzia o trageți singuri...

Amplasarea și rotația culturii

Se cultivă cu rezultate bune numai după specii care lasă solul curat de buruieni, bine aprovizionat cu substanțe nutritive. Premergătoarele preferate sunt culturile prășitoare sau leguminoasele boabe. Crește și se dezvoltă cel mai bine pe solurile adânci, bogate, afânate și care se încălzesc ușor. Nu se recomandă monocultura pentru a evita apariția bolilor și a dăunătorilor. În schema de rotații se va reveni pe aceeași solă la minimum 4-5 ani.

Cerințe

Planta înflorește din luna mai până în octombrie, având caracter remontant. Gălbenelele au cerințe moderate față de temperatură și umiditate. Acestea germinează foarte bine la 20-30°C. Specia cere lumină directă și nu este pretențioasă la umiditate, dar răspunde favorabil la irigații mai ales în anii cu precipitații reduse. Gălbenelele se dezvoltă mulțumitor pe toate tipurile de sol.

Lucrările solului

Pregătirea terenului începe imediat după eliberarea acestuia de cultura premergatoare și eliminarea resturilor vegetale. Se execută arătura adâncă de cca 25-28 cm cu plugul în agregat cu grapa stelată. Buruienile care răsar în ogor se distrug prin discuire. Patul germinativ se pregătește cu polidiscul, urmat de agregatul de grape cu colți reglabili și bară nivelatoare pentru afânarea, mărunțirea și nivelarea solului, apoi se lucrează cu combinatorul.

Fertilizarea solului

Prin aportul îngrășămintelor minerale și organice crește producția de inflorescențe pe unitatea de suprafață, precum și calitatea materiei prime prin creșterea conținutului în principii active. Toamna la arătura de bază se pun îngrășăminte minerale: 60-80 de kg fosfor/ha și 45 kg de potasiu/ha substanță activă. De asemenea, se mai aplică la arătura de bază și 45 kg de azot/ha substanță activă primăvara.

Semănatul

Se execută mecanizat cu semănătorile SUP–21 sau SUP–29 utilizând distribuitorul modificat pentru semințe mici reglat corespunzător pentru a respecta norma de sămânță pe hectar și a preveni spargerea semințelor. Se mai poate semăna și manual, în cuiburi de câte 2-3 semințe, sau pe rând, la 50 cm între cuiburi sau rânduri, cu condiția ca adâncimea de semănat să fie de 2-3 cm. Norma de sămânță este de 6-12 kg/ha.

Combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor

Buruienile se combat prin ierbicidare astfel:

  • Treflan 4 kg/ha + Venzar 1 kg/ha, aplicate împreună înainte de semănat 2 săptămâni – Dual 5 kg/ha + Aresin 2 kg/ha, aplicate împreună odată sau imediat după semănat.
  • Furore 2 l/ha post emergent.

Adâncimea de încorporare a ierbicidelor este de 6-8 cm. Pentru combaterea făinării (Sphaerotheca fuliginea) și pătarea cenușie a frunzelor (Sclerotinia sclerotiorum) se folosesc: sulf muiabil 0.4% 300-500 l soluție/ha-metoben 70 PU 0.1% – 300 l soluție/ha.

Foarte păgubitoare este cuscuta, plantă parazită care se dezvoltă în vetre. Plantele atacate se distrug prin ardere. Metodele cele mai utilizate pentru combaterea bolilor sunt măsurile de igienă fitosanitară și respectarea agrotehnicii de cultură precum asolamentul, arătura adâncă, epocile optime de semănat și combaterea buruienilor.


Lucrări de întreținere
După răsărire se execută manual plivitul pe rând, prașila mecanică între rânduri pentru spargerea crustei și distrugerea buruienilor. Prașilele manuale pe rând și cele mecanice între rânduri se repetă la 2 săptămâni după prima lucrare de acest gen sau oricând este necesar. Pentru menținerea culturii în anul 2 se vor lua următoarele măsuri tehnologice:
  • 3-5% din plantele mature nu se recoltează în scopul fructificării și spontaneizării culturii;
  • în luna octombrie, după spontaneizare, se aplică lucrarea de bilonare pentru protecția plantelor pe timpul iernii;
  • după pornirea în vegetație se aplică prășitul mecanic între rânduri și prășitul manual pe rând.
Se aplică în continuare aceleași măsuri tehnologice din anul 1, prașilele manuale și mecanice, fertilizări, recoltări, tratamente pentru boli și dăunători etc.

Material realizat cu ajutorul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice

Ruxandra HĂBEANU