Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 14 Apr 2021

Miscanthus Giganteus, una dintre cele mai rentabile plante energetice

Miscanthus giganteus, originară din Asia, este o plantă energetică perenă din categoria plantelor C4. Este caracterizată ca fiind o plantă ierboasă sterilă care se înmulțește doar pe cale vegetativă prin rizomi. Ce are special Misanthus giganteus? Ing. Ioan Sabău, reprezentant al Alianței pentru Energie Regenerabilă, susține că înființarea plantațiilor de Miscanthus giganteus este o alternativă ecologică și economică și cu potențial mare pentru utilizarea în producția de energie.

Tehnologia de cultivare

Potrivit dlui ing. Ioan Sabău, Miscanthus giganteus este o iarbă perenă (necomestibilă) ce se plantează în primăvară și care, odată plantată, poate rămâne în sol timp de cel puțin 20-25 de ani. Așadar, nu există costuri anuale pentru semințe/rizomi și de prelucrare a pământului în tot acest răstimp. Un avantaj al înființării plantațiilor cu Miscanthus este că aceasta se poate planta pe anumite soluri mai puțin indicate pentru alte culturi și faptul că este o plantă cu proprietăți extraordinare de captare a carbonului și regenerare-stabilizare a solului. Mai mult, aceasta poate fi cultivată pe soluri poluate fără a extrage elementele toxice din sol. În plus, terenurile plantate cu Miscanthus pot fi ulterior redate cu ușurință altor tipuri de culturi. Vorbim, spune ing. Sabău, despre o plantă care nu produce semințe și care, în consecință, este non-invazivă și ale cărei rădăcini pot ajunge până la șase metri adâncime pentru a căuta apă. Miscanthus giganteus este nepretențioasă; după primul an, de regulă, nu este necesar niciun tratament sau vreo îngrijire a terenului.


Este o plantă ideală pentru fabricarea diferitelor materiale de construcție, panouri pentru pereți, tencuială interioară și exterioară, țigle, plăci de izolare sau ca perdea de protecție.

Miscanthus poate fi folosită ca decorațiuni pentru grădină, ca înlocuitor de paie în culturile de căpșuni. Dacă este tocată poate fi folosită ca înlocuitor de paie și rumeguș în adăposturile pentru cai și animale mici, iar dacă este fermentată și mărunțită poate fi folosită ca turbă pământoasă pentru flori.

Miscanthus crește fără îngrășăminte; de altfel, în timpul iernii toate frunzele cad și acționează ca un îngrășământ natural prin nutrienții pe care îi oferă solului. În primul an de la plantare nu se recoltează pentru că nu are randament din punct de vedere economic și este lăsată pe teren. Miscanthus se recoltează la începutul primăverii cu o combină sau presă de balotat, iar materialele colectate pot fi stocate cu ușurință fără necesitatea de a fi uscate. Ciclul acesta se repetă în fiecare an, iar estimările de producție sunt, în medie, de 20 de tone la hectar.

Modalități de utilizare și exemplu de calcul

După recoltare Miscanthus poate fi prelucrat în funcție de modalitatea de utilizare a acestuia în baloți, brichete, peleți, proces care nu necesită adaosuri de lianți. Cultura de Miscanthus poate fi folosită pentru producerea energiei electrice și/sau termice atât în termocentralele mari (30MW), care folosesc mii de tone de biomasă anual, cât și în sisteme mici casnice care folosesc câteva tone, în timpul lunilor de iarnă. Costurile pentru înființarea culturii sunt de aproximativ 2.400 de euro/ha, din care 2.150 de euro/ha prețul rizomilor care include transportul la locație, consultanța tehnică și punerea la dispoziție a mașinii de plantat specială și 250 euro/ha costuri lucrări agricole (arat, discuit, erbicidat).

Producția estimată pe 25 de ani este de 452 tone material uscat (20 tone material uscat/ha/an începând din al treilea an. În primul an nu se recoltează, iar în al doilea an vor fi aproximativ 12,5 tone material uscat pe hectar.) Cheltuielile de recoltare pentru cei 24 de ani de producție vor fi de 24 x 50 = 1.200 euro.

Așadar, investiția în rizomi și înființarea culturii este de aproximativ 2.400 de euro/ha, iar cheltuielile de recoltare pe 25 de ani sunt de 1.200 de euro. Deci costurile totale pentru un hectar se ridică la aproximativ 3.600 de euro. Asta presupune un cost de 3.600 de euro/452,5 t/material uscat = 7,95 euro/t/ material uscat Miscanthus. Dacă materialul uscat este transformat în brichete vor fi costuri adiționale de 20 de euro/ tonă. Alte costuri implică depozitarea (volum ocupat: 130 kg/mc material uscat, așa cum este recoltat; 650 kg/mc brichetele Miscanthus) și distribuția pe piață.

miscanthus 1


După procesare, Miscanthus giganteus poate fi folosită și ca material plastic pentru diferite produse ecologice (ghivece bancare, în industria pieselor auto).

  • 1 litru EL (diesel) = 42 megajoule = 4,4KW;
  • aproximativ 2,3 kg Miscanthus cu umiditate de 14% = 1 litru diesel;
  • 1 metru cub tocat de Miscanthus = cca 130 kg;
  • 1 metru cub de Miscanthus peleți sau brichete = cca 650 kg.

Laura ZMARANDA

Articole recente - Lumea Satului