Există o varietate mare de factori care influențează dezvoltarea culturilor de cereale păioase și, prin urmare, producțiile, unii dintre aceștia manifestându-se încă de la recoltarea culturii premergătoare: producția și exportul de elemente nutritive, calitatea pregătirii patului germinativ, alegerea soiurilor sau hibrizilor, momentul, densitatea și precizia semănatului, inclusiv schema de fertilizare cu îngrășăminte foliare.
Numeroasele testări efectuate de-a lungul anilor în câmp la cerealele păioase au confirmat avantajul aplicării preventive de microelemente în toamnă comparativ cu situația în care acestea s-au aplicat la apariţia primelor simptome de carenţă.
De ce este manganul foarte important pentru grâu în toamnă?
Atât toamna cât și primăvara, în culturile de orz și grâu, se poate observa cu ușurință culoarea verde deschis până la verde-gălbui a frunzelor, fenomen care apare din cauza deficienței de mangan. În plus față de simptomele pe frunze se poate constata și slaba dezvoltare a sistemului radicular.
În concluzie, plantele trebuie aprovizionate cu mangan încă din toamnă întrucât acesta contribuie la: creșterea și dezvoltarea tinerelor plantule după răsărire, ramificarea sistemului radicular și formarea unui nod de înfrățire viguros. Influențează pozitiv rezistența la iernare, având rol de „antigel“ în celule.
Urmând încă din toamnă recomandările Lebosol®, plantele vor beneficia mai mult timp de efectul fertilizării foliare.
Recomandări de aplicare:
Tratarea semințelor:
Începând cu faza de 3-4 frunze formate (BBCH 13-14)
Lebosol® este partenerul fermierilor în nutriția inovativă a plantelor!
Echipa Lebosol® România