Agrotehnica 03 Septembrie 2019, 22:03

Copălăul, patria usturoiului

Scris de

Comuna Copălău din judeţul Botoşani şi-a câştigat în timp renumele de „patria usturoiului“ datorită calităţilor deosebite şi a gustului unic pe care îl are planta aromatică, dar și a solului în care se dezvoltă. În această localitate peste 40% din localnici cultivă acest „antibiotic natural“, așa cum îi spun mulți. Unul dintre aceștia este Cătălin Dulgheriu, care are o suprafață de trei hectare, iar an de an producția diferă, de la 5 tone/ha până 7-8 tone/ha.

În viitor, o fabrică de prelucrare a usturoiului în Copălău

Cătălin Dulgheriu cultivă usturoi și face cununi împletite tradițional cu papură sau frunză de porumb, de mic copil. Spune că a învățat totul de la părinți, iar acum îi prinde bine deoarece trăieşte decent de pe urma acestei culturi. „M-am născut în această comună, deci de mic copil am participat activ la munca în câmp, mai ales că părinții mei au avut anual această cultură, dar pe suprafețe mult mai mici față de cât am în acest moment. Personal, de cinci ani cultiv usturoi, iar de la an la an suprafața este tot mai mare; faptul că există cerere pe piață m-a încurajat să mă extind anul acesta. În acest moment, suprafața cultivată este de trei hectare, iar pe viitor vreau să mă extind, mai ales că noi mergem pe ideea unei agriculturi ecologice. Întreaga tehnologie este manuală, de la momentul de însămânțare până la recoltare, dar căutăm să ne mecanizăm anul acesta deoarece forța de muncă în zonă este una redusă. Legat de distribuția usturoiului, 80% din producție o vindem sub forma funiilor, care sunt cununi împletite tradițional cu papură sau frunză de porumb, cu tot cu codițe“, spune Cătălin.

Pe viitor, cultivatorul botoșănean dorește să se extindă ca suprafață cultivată și să reușească să vândă acest produs și în străinătate. „Din păcate, cu supermarketurile din România nu am putut colabora din cauza prețurilor mici oferite pe kilogram. De altfel, doresc să obțin poate și o finanțare europeană pentru înființarea unei fabrici de prelucrare a usturoiului în comună. În ceea ce privește cantitatea obținută de noi, e diferită an de an, neavând un sistem de irigații; într-un an bun se obțin undeva la 7-8 tone/ha, dacă nu, în jur de 5 tone.“

3.000 euro/ha pentru cultura de usturoi

În ședința Guvernului din data de 14 mai 2019 a fost aprobată o Hotărâre prin care se modifică și se completează HG nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi“, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia. Astfel, cuantumul sprijinului financiar acordat cultivatorilor de usturoi va crește de la 1.000 euro/ha la 3.000 euro/ha (13.950 lei/ha). Creșterea valorii sprijinului financiar prevăzută de acest act normativ se încadrează în bugetul maxim aprobat schemei de ajutor de minimis și nu atrage cheltuieli bugetare suplimentare. În situația în care după finalizarea înscrierii în program se constată depășirea bugetului alocat schemei, cuantumul sprijinului financiar se reduce proporțional. În Registrul unic al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Botoşani sunt înscrişi 40 de potențiali beneficiari ai programului.

Beatrice Alexandra MODIGA


Vizualizari 3242
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti