Lumea satului 750x100

update 25 Oct 2020

Borceagul tradițional - o soluție de adaptare la piața modernă

„Unul dintre cele mai importante scopuri ale culturilor agricole este acela de a obține proteină în cantități cât mai mari și de cât mai bună calitate. Aceasta poate fi folosită pentru hrana animalelor ,în scopul obținerii de lapte și de carne. Astfel închidem lanțul de producție obținând câștiguri mai bune“, a sintetizat binecunoscutul agronom Lucian Buzdugan ceea ce ar trebui să fie regula principală a managementului oricărei ferme din România.

Soluțiile cercetătorilor, aplicate în câmp pe IMB

Agricost SA, firma al cărei Consiliu de Administrație este condus de Lucian Buzdugan, este renumită atât pentru tehnologiile de vârf pe care le promovează, dar și pentru rezultatele obținute. Unul dintre aceste secrete, a fost dezvăluit de curând. De fapt, nu este niciun secret ci doar o demonstrație despre cum se văd rezultatele atunci când cercetarea este transpusă în practică.

Pe o solă a fost cultivat experimental un tip de borceag recomandat de INCDA Fundulea. Borceagul reprezintă un amestec de cereale și leguminoase, cultivate împreună, cu scopul de a obține o hrană de calitate pentru animale. În practica tradițională, borceagurile sunt cultivate din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, în fermele comerciale nu au fost folosite decât sporadic.

În Insula Mare a Brăilei a fost semănat un amestec de triticale și mazăre. Anul trecut pe terenul respectiv a fost cultivat grâu. În toamnă, conform practicii deja înce­tățenite la Agricost, nu s-a făcut niciun fel de arătură, ci doar o trecere pentru încorporarea resturilor vegetale existente pe teren la o adâncime de opt-zece centimetri.

Semănatul s-a făcut pe rânduri aflate la o distanță de 25 cm. Amestecul folosit a fost de mazăre Spectrale F și triticale Negoiu, așa cum a fost recomandat de INCDA Fundulea. Terenul a fost fertilizat inițial cu câte 84 kg de azot și fosfor substanță activă/ha și 45 kg potasiu. Ca îngrășământ de bază și ca starter s-au mai aplicat câte 150 kg/ha de Cx 14-28-14. Într-o ultimă fază s-a aplicat și o fertilizare foliară cu UAN, 100 l/ha. Aplicarea a fost făcută de către un Sprayer „John Deer“, cu o rată variabilă.

Nu s-au aplicat niciun fel de tratamente. Astfel, valoarea produsului este cu atât mai mare având în vedere calitatea. Producția estimată este cuprinsă între 60 și 65 tone/ha. Conținutul de proteină digerabilă depășește 20%, iar formula nutritivă, datorată amestecului componentelor, este una dintre cele mai echilibrate.

Recoltarea se face prin cosire. După aceea se greblează și se toacă. Materia rezultată se înfoliază în baloți care se depozitează în silobaguri aflate pe câmp. Ulterior se deshidratează și se transformă în peleți sau baloți, care se livrează fermelor zootehnice.

„Este o cultură profitabilă, pe care o recomandăm tuturor fermierilor. E un exemplu de cum ne putem adapta la cererea pieței, care acum, ca și în viitor, solicită cât mai multă proteină verde“, a conchis Lucian Buzdugan.

Alexandru GRIGORIEV