600x250 v1

Agrotehnica 17 Mai 2019, 15:37

Cultură de legume în solarii și în câmp la Malcoci

Scris de

Jalbă Constantin, un tânăr antreprenor, a început un business cu sere de legume în urmă cu trei ani în primul sat înființat de germani în Dobrogea, satul Malcoci, județul Tulcea. De anul acesta vrea să se ocupe și de cultivarea legumelor în câmp deschis și să investească în utilaje, pentru o eficientizare corectă a muncii sale.

De la novice la producător cu experiență

Constantin a început acest business în anul 2016 și spune că este o afacere de familie. Acesta dețin două sere cu o suprafață totală de 3.000 mp, în care produce diverse sortimente de legume (tomate, castraveți, dovlecei, ardei, ridichi, salată etc.) și verdețuri (pătrunjel, mărar, ceapă verde, usturoi verde etc.), în diferite perioade ale anului. Terenul pe care sunt amplasate serele are o suprafață totală de 8.000 mp, astfel încât în perioadele calde ale anului cultivă legume și în câmp deschis. Serele au o structură din lemn și sunt învelite cu o folie de foarte bună calitate, cu o grosime de 200 microni pentru a asigura condiții optime plantelor. „Am pornit afacerea din fonduri proprii, cu aproximativ 100.000 lei, iar ulterior am obținut și o finanțare din fonduri europene. Pot spune că sunt începător în acest domeniu, însă mă documentez permanent pentru a găsi cele mai gustoase și productive soiuri de legume. De altfel, îmi cresc propriile răsaduri și iată că în acest an reușesc să țin pasul cu producătorii experimentați. Colaborez cu câteva lanțuri de magazine de pe piața locală, astfel încât produsele ajung proaspete și în scurt timp la consumatori“, spune Constantin.

legumicultor prima

De la seră la cultivarea legumelor în câmp

Cu toate că nu a fost așa de la început deoarece a întâmpinat și câteva probleme, legumicultorul de la Malcoci a răzbit cu voință și multă muncă. „Din cauza lipsei de experiență, perioada de început a afacerii mele nu a fost una profitabilă, dar odată cu experiența crește și profitul. Deși la prima vedere cultura plantelor și legumelor pare o afacere ușoară, pot să vă asigur că necesită foarte multă răbdare, atenție, organizare, planuri bine puse la punct, informare permanentă și, nu în ultimul rând, voință și putere de muncă. Dacă ții cont de toate acestea cu siguranță vei avea o afacere profitabilă“, mai adaugă antreprenorul. „Planurile de viitor sunt multe, iar pe unele dintre acestea deja le pun în practică“, precizează legumicultorul, mai ales că vrea să își extindă activitatea. „Începând cu acest an mă ocup și de cultivarea legumelor în câmp pe o suprafață de 3 ha, cu ceapă, pepeni și roșii. De asemenea, îmi propun să investesc în utilaje pentru a-mi ușura și eficientiza munca“, a încheiat Constantin Jalbă, legumicultor în localitatea Malcoci, județul Tulcea.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti