Agrotehnica 20 Martie 2019, 13:22

Metode alternative, ecologice, de reducere a gradului de îmburuienare

Scris de

Gradul ridicat de îmburuienare din culturile agricole determină diminuări masive de producție ajungând chiar la compromiterea culturilor. Din aceste motive se folosesc o multitudine de metode și mijloace care să asigure reducerea gradului de îmburuienare sub pragul economic de dăunare (PED).

Există o serie de măsuri preventive precum: folosirea la semănat a seminței curate, a gunoiului de grajd bine fermentat, curățirea apei de irigat, recoltarea culturilor la timp pentru a nu favoriza scuturarea semințelor de buruieni, fertilizarea echilibrată pentru a obține culturi viguroase care înăbușesc buruienile, evitarea oricăror mijloace de răspândire a buruienilor etc.

Avem la îndemână și multe metode curative precum:

a) metode agrotehnice, cum ar fi: lucrările solului, rotația culturilor și asolamentul, aplicarea îngrășămintelor și amendamentelor, semănat corect cu densitatea necesară și uniformă pentru acoperirea trenului ș.a.;

b) metode chimice care constau în aplicarea erbicidelor;

c) metode biologice, prin folosirea unor insecte și agenți fitopatogeni care atacă buruienile;

d) metode fizice, la care ne vor referi în continuare.

Metode ecologice de reducere a îmburuienării prin mijloace termice

Se pot folosi:

– apa fierbinte (aburi) în amestec cu gaze la temperaturi înalte;

– jet de aburi supraîncălziți (sub presiune);

– apă fierbinte cu acoperire de spumă.

Echipamentul este format din cazan de aburi cu țeavă în spirală, tubulatura de transport a aburului, robinet de comandă și duzele de aplicare a jetului de aburi. Aburii la 150°C expulzați cu o presiune de 50 bari prin duze opăresc buruienile care mor în scurt timp. Spre deosebire de arderea cu flacără (flambare), apa și aburul evită aprinderea frunzelor uscate.

Metoda arderii cu flacără

Se aplică la culturile prășitoare. Agregatul este format din tractor, rezervorul de combustibil, furtune și arzătoare. Arzătoarele dirijează flacăra pe buruieni și feresc plantele de cultură. Sunt prevăzute panouri speciale de protecție în acest scop.

Se folosește butan care produce pălirea buruienilor care mor în câteva zile. Flacăra de peste 50°C produce coagularea proteinei din celule, iar la 100°C, într-o fracțiune de secundă, provoacă ruperea membranelor celulare, ducând la pierderea apei și moartea buruienilor.

Se poate verifica acest efect prin apăsarea cu degetul pe buruieni, apărând o urmă întunecată (scurgerea apei prin pereții rupți ai celulelor).

Folosirea butanului are avantajul că nu este toxic, nu poluează, nu generează reziduuri chimice în plantă, sol, aer sau apă.

La acest tratament buruienile nu pot dezvolta rezistență, nu se aduc la suprafața solului noi semințe de buruieni ca la lucrările solului, nu influențează negativ structura solului și se reduce potențialul de eroziune. Butanul emană cu 18-19% mai puține gaze cu efect de seră decât benzina și motorina.

Prezintă inconvenientul că este scump. Poate când fermele vor produce cantități suficiente de biogaz se va putea extinde și această metodă.

Prof. dr. ing. Vasile POPESCU


Vizualizari 2679
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti