Adama 04 mai 2020
update 4 Jun 2020

Mușchii și lichenii decorativi din pădure direct în casă

  • Publicat în Agrotehnica

Sunt 100% naturali, spectaculoși și schimbă total aspectul unei încăperi. Este vorba despre mușchii și lichenii decorativi, un nou trend care câștigă tot mai mult teren în domeniul designului interior. Tablouri, decorațiuni și panouri, toate par desprinse dintr-un decor superrealist. Principalii „vinovați“ pentru crearea acestei senzații sunt mușchii și lichenii naturali folosiți în realizarea operelor din imagini.

Un nou trend

licheni 3sus jos

Materia primă este adusă direct din păduri, iar recoltarea se face manual cu foarte multă atenție și grijă, pentru a le păstra forma intactă. După procesul de îndepărtare a impurităților se folosesc diverși pigmenți alimentari, nontoxici, pentru accentuarea cromaticii. Rezultatul este unul pe măsură... Atât lichenii, cât și mușchii pot decora panouri și pereți, imaginația fiind singura limită a specialiștilor în domeniu. Pentru a-și păstra coloritul și naturalețea este important ca aceste panouri naturale să fie amplasate în spații climatizate adecvat.

„Mușchii și lichenii decorativi sunt niște plante naturale care trec printr-un proces de conservare, cu ajutorul rășinilor și a glicerinei, pentru a-și păstra aspectul viu cât mai mult timp. Mușchii au o textură densă și o culoare mai intensă, iar lichenii sunt mai pufoși, colorați și ușor de întreținut. Tablourile și panourile sunt produse hand-made, unicate. Nu replicăm același decor de două ori, totul este original și natural“, explică Cristian Anghel – silvicultor .

Sub pragul normal de umiditate, lichenii se usucă, își schimbă culoarea și își diminuează volumul. Pentru a preveni această stare interveniți cu apă și pulverizați-o pe întreaga suprafață a plantei. Astfel lichenii își măresc puțin volumul și au o culoare mult mai accentuată.

licheni a

„În cazul în care umiditatea din casă scade sub 30% este indicat să pulverizăm cu apă lichenii pentru a nu deveni rigizi sau casanți. Odată hidratate, plantele își revin imediat la forma lor inițială și pufoasă. De asemenea, în situația în care praful s-a depus pe decor, eliminați-l cu ajutorul unui pămătuf sau aspirator“, mai adaugă Cristian Anghel – silvicultor.

Pe lângă faptul că au un aer modern și estetic, decorațiunile de acest gen sunt ușor de întreținut. În plus, simpla lor prezență în locuințe aduce cu sine o serie de avantaje: purifică aerul din casă, nu au nevoie de lumină și sunt buni izolatori fonic. În timp, după aproximativ 10 ani, lichenii vor intra în faza de îmbătrânire. Aspectul uniform va fi înlocuit de unul pestriț, pe măsură ce diversele plăntuțe se vor usca și vor muri. Cu toate acestea, este o vârstă mai mult decât respectabilă pentru orice formă de finisare actuală! Prețurile panourilor decorative cu mușchi și licheni variază între 200 si 1800 de lei, în funcție de dimensiunea și structura acestora.

licheni dormitor doi

Lichenii sunt organisme vegetale ce trăiesc în deșert, zone stâncoase, tundra arctică și altitudini mari. Aceștia sunt rezultatul conviețuirii permanente dintre o ciupercă și o algă verde sau albastră, fiind întâlniți în diverse forme, dimensiuni și culori. Varietatea speciilor reprezintă un avantaj pentru specialiștii în decorațiuni interioare, care pot realiza combinații infinite datorită paletei coloristice.

Ruxandra HĂBEANU

MAI JOS REPORTAJUL VIDEO

Media