reclama youtube lumeasatuluitv
update 20 Aug 2019

Iernarea grâului de toamnă

  • Publicat în Agrotehnica

Seceta prelungită din toamna anului 2018 a produs un deficit de umiditate pe profilul 0-20 cm, care se încadrează în limite scăzute și foarte scăzute, pe aproape întreg teritoriul țării. 

În aceste condiții, fermierii au fost nevoiți să semene grâul în sol uscat și din cauza uscăciunii să rezulte un pat germinativ necorespunzător. Datorită deficitului de umiditate, suprafețele de grâu semănate în toamnă au răsărit târziu și neuniform, iar altele după primele ploi sau urmează să răsară în timpul iernii ori chiar primăvara timpuriu.

Se impune urmărirea de către fermieri a stării de vegetație a grâului pe parcursul iernii, prin luarea de „monoliți“ din parcelele semănate cu grâu, pentru a determina stadiul de vegetație în care se găsesc plantele și eventualele pierderi de boabe neîncolțite și putrezite și cele distruse de ger.

Pe timpul iernii, plantele de grâu nu intră într-un repaus total, ci într-o perioadă de vegetație intitulată criptovegetație sau denumită de unii vernalizare sau iarovizare. Este bine de știut că în acest stadiu se formează noi primordii foliare și radiculare și pornirea proceselor de diferențiere a conului vegetativ, din care va rezulta mai târziu spicul.

Se poate spune pe drept cuvânt că are loc faza de însăilare a elementelor pro­ductive a plantelor de grâu. O caracteristică fiziologică a grâului o constituie absorbția azotului la temperaturi scăzute și utilizarea lui la formarea creșterilor menționate mai sus.

Aplicarea îngrășămintelor cu azot în timpul iernii sau primăvara timpuriu este necesară deoarece asigură plantelor o putere de regenerare și o creștere mai intensă. La administrarea azotului se cer diferențieri legate de gradul de răsărire, de stadiul vegetativ al plantelor, de asprimea iernii sau dacă doza de azot s-a aplicat fracționat înainte sau la semănat.

În funcție de starea de vegetație, doza de îngrășământ se poate abate în sus față de doza inițială, mai ales atunci când grâul este rar, dar trebuie să evităm excesul care duce la formarea unei mase vegetative care favorizează căderea plantelor și expunerea lor la bolile foliare.

Ing. agronom Vladimir GONCEARU