reclama youtube lumeasatuluitv
update 10 Aug 2022

Roinița (Mellisa officinalis), tehnologie de cultură

Roinița, a cărei denumire populară provine de la faptul că parfumul său atrage albinele, fiind folosită de apicultori la capturarea unui roi (roi-roiniță), este o plantă medicinală cunoscută pentru efectele terapeutice asupra afecțiunilor stomacului, calmarea stărilor nervoase, mărirea secreției biliare, echilibrarea digestiei și stimularea poftei de mâncare. În flora spontană se întâlnește pe arii restrânse în sud-vestul țării, în zonele ferite de pe lângă păduri și luminișuri. Roinița crește în tufe dense de 90-100 cm, este o plantă perenă, asemănătoare cu urzica, dar cu frunze de un verde intens, care exudă, la presarea între degete, o aromă de lămâie.

Roinița este o specie iubitoare de căldură și lumină, rezistentă la geruri, preferând soluri cu textură ușoară spre medie, profunde, permeabile, fertile. Se poate cultiva în toată țara, dar reușește mai bine în sud, în zone larg însorite. Ea poate fi semănată direct în câmp, dar dă rezultate mult mai bune în cultura înființată prin răsaduri.

Pregătirea terenului și înființarea culturii

După premergătoarele timpurii și în condiții de umiditate optimă, terenul se ară la 28-32 cm. Dacă pământul este uscat, se va face o discuire, urmând ca afânarea să se execute toamna. După premergătoarele târzii, arătura de bază se realizează imediat ce s-a eliberat solul, la 28 cm. Patul germinativ se va pregăti minuțios (disc + grapa, în agregat cu tăvălugul sau combinator). Înainte de semănat, sămânța se amestecă cu material inert, pentru ca distribuirea acestora să se facă uniform. Norma de sămânță, având în vedere facultatea germinativă scăzută, este de 5-6 kg/ha, dacă semănatul se face toamna, sau de 8-10 kg/ha, dacă semănatul se realizează în pragul iernii. Cultura realizată astfel va prezenta totuși multe goluri, astfel că în practică este preferată varianta răsadului.

Răsadul se produce prin însămânțare în straturi în iulie-august sau august-septembrie, urmând ca plantarea să se efectueze în septembrie-octombrie, în primul caz, și în luna mai, anul următor, în al doilea caz. Cantitatea de 0,5 kg semințe este suficientă pentru a produce răsadul necesar înființării unui hectar de roiniță. Distanța de plantare este de 50-62 cm între rânduri și de 20-25 cm între plante pe rând. Ca lucrări de întreținere enumerăm: prașilă oarbă, rărire, prașile manuale și mecanice ori de câte ori este nevoie și irigarea.

Maria BOGDAN

Articole înrudite