Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Grădina de lângă casă. Ce, când, cum, unde semănăm? (XII)

Grădina de lângă casă. Ce, când, cum, unde semănăm? (XII)

Iată că încet-încet a trecut și luna septembrie. Chiar dacă soarele încă ne răsfață cu razele lui, nopțile au devenit reci. Pentru multe plante acesta este un avantaj, căci umezeala se păstrează mai bine, iar arșița de peste zi nu le mai distruge lăstarii. Pentru altele, este semnalul că se apropie sezonul rece, astfel încât se pregătesc ca, în felul lor, să își încheie socotelile cu anul acesta. Pentru grădinari este perioada când se pot bucura de o grădină frumos aranjată și bine gândită cu eforturi minime.

Crizantema – regina toamnei

În acest sezon cei care se îngrijesc de grădini pot beneficia de o pauză binemeritată. Udatul nu mai trebuie făcut atât de des și nici buruienile nu se mai întind la fel de repede. Pentru lucrările de toamnă este încă prea devreme, iar o serie de flori de-abia de acum înainte încep să dea tot ce au ele mai frumos. Singura grijă este de a aduna semințe pentru sezonul următor de la petunii, regina-nopții, zorele, flori de piatră și alte flori care acum oferă cele mai de calitate semințe.

Una dintre florile care vestesc negreșit venirea toamnei este crizantema. Cunoscute și sub denumirea de tufănele, dumitrițe ori margarete de toamnă, sunt, în realitate, o întreagă familie de flori, formată din aproximativ 30 de specii de plante perene, aparținând familiei Asteraceae. Ele sunt originare din Asia și Europa de nord-est, dar deja de multă vreme au cuprins întreaga lume.

Crizantemele au fost cultivate în China încă din secolul al XV-lea î.Hr. Un oraș antic chinez a fost numit Ju-Xian, în traducere „orașul crizantemă“. Planta a fost introdusă în Japonia probabil în secolul al VIII-lea a.d., iar împăratul a adoptat-o ca sigiliu imperial. În Japonia există un „Festival al Fericirii“ dedicat acestei flori. În Europa a fost adusă în secolul al XVII-lea. Linnaeus a numit-o conform prefixului grecesc chrys –, care înseamnă auriu (culoarea inițială a florilor), și – anthemon, însemnând floare.

Sunt plante ce iubesc lumina și de aceea se dezvoltă bine pe terase sau în grădină, la lumină multă, dar fără soare direct. Crizantema în ghiveci trăiește confortabil pe terase acoperite, descoperite sau scoasă din ghiveci și plantată direct în grădină. Se simte bine la temperaturi răcoroase, de 5-10°C, la care alte plante de-abia mai supraviețuiesc.

Înmulțire ușoară și cultivare fără pretenții

Se înmulțește relativ ușor, prin butași care se plantează primăvara, când îi apar lăstarii de la rădăcină. Aceștia se despart prin tăiere de planta mamă și se plantează în alte locuri. Lăstarii trebuie să fie de 8-10 cm lungime și să nu aibă decât 2-3 frunze, pentru ca planta să se canalizeze spre dezvoltarea rădăcinii. Ulterior, dacă nu au fost plantați direct pe locul unde se dorește amplasarea plantei, pot fi răsădiți. În general, multe dintre crizantemele de grădină traversează bine sezonul rece, în primăvară reluându-și ciclul de vegetație. Există însă și specii, mai ales dintre cele la ghiveci, care trebuie replantate în fiecare primăvară, căci iarna îngheață afară. Acestea pot fi plantate în ghivece, iar toamna târziu mutate la interior.

În orice caz, pentru a menține vigoarea plantelor este indicat ca la fiecare doi ani, primăvara, crizantemele să fie divizate, folosind un cuțit pentru a separa bucățile, care se pot planta la o anumită distanță. Astfel se întineresc și se asigură o dezvoltare optimă. Crizantema este sensibilă la atacul păduchilor de frunze, de aceea trebuie examinată periodic pentru a putea interveni cu produse fitosanitare la primele semne ale apariției dăunătorilor.

Ca toate florile de toamnă iubesc umezeala, astfel că trebuie udate des, dar nu în exces.

Suport pentru fantezii

Farmecul crizantemelor este dat de varietatea mare de culori și forme pe care le au. În plus, dimensiunea și numărul de flori sunt la latitudinea grădinarului. Reprezintă un bun prilej pentru cei care doresc să se inițieze în arta subtilă a aranjamentelor florale vii și, în același timp, un exercițiu subtil de răbdare, fantezie și estetică.

Primul pas este plantarea mai multor crizanteme, de culori diferite, astfel încât să obținem o tufă multicoloră. Apoi, mult mai târziu, ne vom folosi de o altă proprietate a acestei plante. Pentru obținerea crizantemei standard, se oprește pe plantă un singur boboc, cel principal sau unul secundar, dar care este cel mai bine plasat, restul fiind eliminați. Pentru obținerea crizantemei-crenguță sau „olandeze“ cum i se mai spune, se elimină bobocul principal și, eventual, o parte dintre bobocii laterali.

Eliminarea bobocilor se face prin rupere, atunci când aceștia sunt suficient de mari pentru a putea fi apucați între degete, dar lucrarea trebuie repetată de mai multe ori, în funcție de particularitățile creșterii soiului. În primul caz, floarea rămasă pe fir se va dezvolta mai mult. În cel de-al doilea, cu cât vor fi mai multe, cu atât mai mici vor rămâne florile, dar își vor păstra în continuare farmecul.

Imaginați-vă doar cum poate arăta o tufă cu flori mari și mici, de culori diferite...

Floarea Sfântului Dumitru

Crizantemele au o simbolistică deosebită. În țări precum Japonia, Statele Unite sau Australia simbolizează sărbătoarea mamelor. În Japonia este considerată floarea luminii și a soarelui, iar pentru chinezi reprezintă odihna, liniștea, dar și viața senină, cu excepția crizantemei albe, care semnifică jelirea sau necazul. În schimb, în multe țări europene este considerată o floare de doliu, fiind folosită la înmormântări. De altfel, în Occident, dar și la noi, în Ardeal, se obișnuiește ca de Ziua Tuturor Sfinților

(1 noiembrie) să se împodobească cu crizanteme mormintele celor dragi.

La români crizantemele roșii, numite și „dumitrițe“, sunt asociate liniștii, împăcării, iertării, dar și tristeții. Românii le consideră „florile Sfântului Dumitru“, celebrat de Biserica Ortodoxă la 26 octombrie.   

În afară de frumusețea lor, crizantemele pot fi folosite și pentru tratarea unor afecțiuni. Consumul regulat de ceai din crizanteme ajută la menţinerea calciului în organism, reglează funcţiile inimii şi reduce nivelul de colesterol din sânge. Sub formă de infuzie este un tonic general al organismului, întărește sistemul imunitar, contribuie la detoxifierea organismului și la tratarea herpesului. De asemenea, infuzia preparată dintr-o lingură de frunze tocate la o jumătate de litru de apă, folosită la clătitul gurii seara, previne paradontoza.

Mugurii și petalele, adăugate în apa pentru îmbăiere, ameliorează unele tulburări nervoase, iar frunzele și petalele au fost folosite cu succes în tratamentul Parkinson-ului. Maceratele de petale cu miere sunt de folos în tratamentul durerilor de genunchi, a tensiunii arteriale, bronșitei și al guturaiului puternic.

Alexandru GRIGORIEV

gradina, gradini, plantari, flori, flori in gradina, crizantema, Floarea Sfantului Dumitru

Alte articole:

Nu mai cultivați această floare!

În ultima vreme am văzut în multe dintre grădini o floare roz, în formă de pâlnie, foarte decorativă. Denumirea ei științifică este Oenothera speciosa și este o plantă ornamentală, cu înflorirea abundentă și care este vizitată de o mulțime de polenizatori.

Primulele de seară, cum sunt numite popular, sunt însă niște capcane mortale pentru Macroglossum stellatarum, o specie de molie din familia Sphingidae. Atrase de nectarul primulelelor de seară, moliile-sfinx rămân prinse în capcana plantei. Limba lor lungă, adaptată pentru a pătrunde în pâlniile mari ale florilor, rămâne blocată în floare.

Cu toate încercările de a se elibera, moliile-sfinx au parte de o moarte groaznică dacă nu sunt salvate de cineva. În încercarea de a se elibera, acești polenizatori extraordinari ai florei native se supraîncălzesc, se deshidratează și agonizează până mor.

Molia-sfinx este insecta copilăriei mele! Mă minunam de ele în fiecare seară când veneau să viziteze grădina cu regina-nopții, niște flori albe, delicate și foarte parfumate care înfloresc doar noaptea. De câte ori revăd aceste insecte îmi aduc aminte de grădina cu flori și de părinții mei. Îmi pare rău să văd că sfârșesc așa din cauza unei flori! Gândiți-vă de două ori înainte să o plantați! Avem atât de multe specii de plante native foarte frumoase încât aceasta chiar nu este necesară.

Laura ZMARANDA

Colecție florală în Parcul Național Retezat

- Parcul Național Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva fiind situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.

- Parcul Național Retezat are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală.

- În Parcul Național Retezat regăsim 108 specii de păsări și pot fi întâlnite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. În aria naturală protejată sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.

Credit: Claudia Dănău, Parcul Național Retezat

Top 10 flori care simbolizează prietenia

Un buchet de flori este cel mai inspirat mod prin care ne putem exprima afecțiunea și recunoștința față de cei dragi. Fie că este vorba despre un gest mic sau un cadou grandios, florile transmit un mesaj puternic de iubire și apreciere. Florile pot transforma un moment obișnuit într-o experiență specială și memorabilă și, indiferent de ocazie, aduc o notă de bucurie și frumusețe în orice situație, informează RomanianFlowerShop.com.

Fiecare floare are propriul său simbolism și semnificație, iar alegerea poate transmite un mesaj subtil și profund. De la trandafirii romantici, simbol al iubirii și pasiunii, la lalelele colorate, simbol al optimismului și speranței, fiecare floare are puterea de a transmite emoții și sentimente unice. Fie că este vorba despre prietenie, dragoste sau afecțiune familială, ritualul de a oferi flori întărește legăturile interumane și creează amintiri prețioase. Gestul de a oferi și primi flori creează o conexiune profundă între oameni și întărește legăturile emoționale.

Florile sunt unul dintre cele mai minunate cadouri pe care le putem face prietenilor. Lalelele, crinii și în mod special florile în culori precum galben, albastru și violet reprezintă prietenia, iar trandafirii galbeni sunt considerați a fi adevăratul simbol al prieteniei.

Așadar, când vine vorba despre exprimarea prieteniei și afecțiunii față de cei dragi, un buchet de flori va fi întotdeauna o alegere inspirată. În topul florilor care simbolizează prietenia veți descoperi cele mai potrivite alegeri pentru a oferi un cadou memorabil unui prieten drag. Iată câteva dintre cele mai potrivite flori pentru prieteni:

1. Trandafirii

Cu o frumusețe elegantă și o varietate de culori, trandafirii reprezintă simbolul iubirii și al prieteniei. Trandafirii galbeni sunt asociați cu prietenia și bucuria de a fi împreună, numărându-se printre cele mai bune flori pe care să le dăruiți prietenilor în orice ocazie fericită. Trandafirii sunt foarte atrăgători și cu siguranță iubiți de toată lumea.

2. Crizantemele

Crizantemele sunt cunoscute pentru frumusețea lor durabilă și simbolizează prietenia sinceră, loialitatea, optimismul, grija și dragostea. Ele transmit mesajul că prietenia este puternică și constantă, chiar și în cele mai dificile momente. Sunt unele dintre cele mai atractive flori, fiind perfecte pentru a fi oferite indiferent de situație.

3. Floarea-soarelui

Cu petalele sale de un galben strălucitor și aspectul său vesel, floarea-soarelui este un simbol al optimismului și al prieteniei sincere. Disponibilă pe tot parcursul anului, este o alegere perfectă pentru a aduce un zâmbet pe fața prietenilor dragi.

4. Alstroemeria

Alstroemeria, cunoscută și sub numele de „Liliacul Peruvian“, simbolizează prietenia, devotamentul și legăturile puternice de dragoste între oameni. Cu petalele sale elegante și variate culori, această floare transmite mesajul că prietenii sunt prețioși și valoroși. Florile exotice de alstroemeria care se găsesc de obicei la altitudini mari pot fi oferite prietenilor cu orice ocazie, cum ar fi zile de naștere sau aniversări.

5. Lalelele

Lalelele sunt sinonime cu primăvara și renașterea, simbolizând prietenia, afecțiunea și speranța pentru viitor. Aceste flori frumoase și elegante aduc un sentiment de bucurie și optimism în relațiile de prietenie. Disponibile în culori diferite, pot fi flori ideale pentru ziua de naștere, aniversare sau orice ocazie fericită.

6. Narcisele

Originare din Europa de Nord, narcisele simbolizează grija și bunăvoința. Narcisele albe sunt recunoscute pentru aroma lor dulce și simbolizează prietenia și aprecierea reciprocă. Un buchet delicat și parfumat de narcise va fi prețuit și admirat de cei dragi.

7. Campanula

Campanula sunt unele dintre cele mai plăcute flori și care se găsesc în culoarea prieteniei, albastru-violet. Cu floarea în formă de clopoțel delicat și culoarea vibrantă, campanula simbolizează prietenia și fericirea, dar și grija și recunoștința față de cei dragi. Această floare este asociată cu momentele de bucurie și împlinire în relațiile de prietenie. Are o textură fină și delicată, așa că va fi îndrăgită de prieteni la orice petrecere sau eveniment.

8. Freziile

Freziile sunt cunoscute pentru parfumul lor dulce și simbolizează bucuria, prietenia și loialitatea. Aceste flori elegante și parfumate transmit un mesaj de recunoștință și afecțiune față de cei dragi. La fel ca floarea-soarelui, frezia ne încântă cu al ei galben strălucitor. Freziile transmit o stare pozitivă și un astfel de buchet va fi apreciat oricând de cei apropiați.

9. Orhideele

Orhideele se numără printre cele mai rare flori găsite în întreaga lume și simbolizează prietenia, noile începuturi și armonia. Cu eleganța și frumusețea lor exotică, orhideile transmit un mesaj de prețuire și respect în relațiile de prietenie. Un frumos buchet vertical de orhidee va fi cu siguranță îndrăgit de prieteni.

10. Hortensiile

Hortensiile sunt cunoscute pentru frumusețea lor abundentă și simbolizează prietenia și sinceritatea. Aceste flori delicate și pline de culoare aduc un sentiment de pace și bucurie în relațiile de prietenie. Culorile hortensiei emană o atmosferă foarte pozitivă, calmă și sunt florile perfecte pentru familie și prieteni.

Ritualul de a oferi flori este mult mai mult decât un gest simplu de generozitate, iar atunci când vreți să transmiteți un mesaj de apreciere și afecțiune unei persoane dragi puteți opta pentru una dintre aceste flori care simbolizează prietenia. Fiecare buchet de flori poartă cu el o poveste și o emoție, transformând orice moment într-o experiență specială și memorabilă.

(LS)

Cum să scoți bani din iarba verde. Proiectarea grădinilor 3D, un trend ascendent pentru un peisagist din Dorohoi

În anul 2000, Sorin Pughiuc s-a hotărât să intre în afaceri și să își deschidă o florărie, pe vremea aceea fiind primul business de acest fel din Dorohoi. Apoi, mult mai târziu, în paralel cu activitatea din florărie, din dragoste pentru frumos, Sorin s-a gândit la un bussines de amenajări peisagistice. Acum, trendul este unul ascendent, astfel că el proiectează grădini 3D și oferă servicii de mentenanță, odată cu evoluția domeniului imobiliar ce se reflectă și în domeniul amenajărilor de grădini private.

Prima florărie din Dorohoi. Florile sunt ca niște cuvinte nerostite, care trezesc pasiuni și transmit emoții

„Sunt născut în luna lui Florar a anului 1968… unii ar zice că demult. Cred că important e cum te simți pe interior. Eu unul mă simt tânăr, dacă luăm în considerare faptul că sunt proaspăt absolvent al Facultății de Horticulură din Iași, promoția 2023. Deci, tânăr! Tânăr cu părul grizonat. Și ca să fie totul conform planurilor și proiectelor mele, am fost admis și la studiile de master în Amenajare Peisagistică Urbană și Teritorial, din cadrul aceleiași facultăți. Cred că o moștenesc pe mama mea, care, din păcate, nu mai este printre noi. Cu siguranță ea mi-a ursit ca arta și frumosul să mă însoțească în drumul prin viață. Și cum poți să pui cel mai bine în practică acest vis, dacă nu cu ajutorul florilor? Florile sunt ca niște cuvinte nerostite, care trezesc pasiuni, transmit emoții și aduc bucurie în sufletele tuturor. Și, plecând de aici… am deschis în anul 2000 prima florărie din Dorohoi. În acea perioada doar în piață se comercializau flori și într-o ofertă limitată. A fost un început timid, cu puține cunoștințe în arta floristică, dar cu un elan tineresc și cu o dorință fantastică de a pune în practică toate visurile și planurile. Nu a fost ușor, dar din feedback-urile clienților se pare că am reușit. Cred că e cursul firesc al unei munci depuse cu dragoste și pasiune. Pentru cei care vor să înceapă un astfel de bussines trebuie să știe de la început că nu este deloc simplu, înseamnă nopți nedormite, înseamnă multă muncă, să dedici aproape tot timpul acestei afaceri. Florile nu sunt ca șuruburile să le muți de pe un raft pe altul. Sunt cu totul și cu totul altceva. Florile înseamnă viață și pentru asta trebuie tratate cu gingășie și respect. Doar atunci când pui suflet pot ieși cele mai frumoase și elegante buchete, cele mai frumoase aranjamente și, în consecință, pot exista și clienți mulțumiți. Pentru că ei, clienții, prietenii florăriei, cum ne place nouă să îi numim, prin mesajele de mulțumire, prin aprecieri, susținere și încurajări ne provoacă să mergem mai departe și să fim din ce în ce mai buni în ceea ce facem“, specifică antreprenorul din Dorohoi.

După florărie a urmat… un bussines în amenajări peisagistice

În paralel cu activitatea din florărie și pornind de la același principiu, din dragoste pentru frumos, Sorin s-a gândit la un bussines de amenajări peisagistice. „Asta s-a întâmplat începând cu anul 2013. Căpătasem suficientă experiență în lucrul cu florile, acumulasem destule cunoștințe din cadrul acestui domeniu și cu ajutorul informațiilor dobândite de pe Internet am dat start cu pași mărunți și acestei activitați. E greu să pornești pe un drum cu multe necunoscute. Nu cred că cel mai important într-un astfel de bussines e despre câți bani ai nevoie ca să poți începe. E despre cât de mult îți dorești, despre cât de mult îți place ceea ce vrei să faci. Nu e foarte complicat să achiziționezi câteva scule, să copiezi tactici și tehnici de pe Internet și să pornești la treabă. Cel mai important este să pui suflet, să faci lucrul de calitate, să reușești să vizualizezi cum va arăta grădina în viitor, să faci totul în așa fel încât să legi relații de prietenie cu clienții, să poți tot timpul să le deschizi poarta grădinii și să te întâmpine cu mulțumire și apreciere. Eu cel puțin așa văd acest bussines. Pentru mine fiecare grădină, fiecare proiect are o poveste. Și ca toate poveștile, acestea trebuie să se încheie frumos… și clientul să fie mulțumit“, mai adaugă Sorin Pughiuc.

Proiectarea grădinii 3D, în trend

Antreprenorul din Botoșani mai adaugă faptul că, în momentul când ia o grădina de la zero și din discuțiile cu clienții, încearcă să proiecteze o amenajare care să corespundă cerințelor lor.

„De cele mai multe ori clientul nu este foarte hotărât și încerc să îl fac să se lase cu toată încrederea pe mâinile echipei noastre. Sigur, acum oricine poate să se inspire de pe internet, unde poate găsi diferite tipuri de amenajări, dar doar un inginer peisagist bine pregătit, cu reale cunoștințe în domeniu și cu experiență va putea găsi soluții sigure și funcționale care să se potrivească spațiului, bugetului și nevoilor clientului. Și pentru asta un pas de început este proiectarea grădinii în 3D. Doar așa clientul își poate face o imagine clară asupra modului în care va arăta grădina. Din experiența mea, această reprezentare grafică a modului de proiectare contează foarte mult în relația cu clientul. Sunt beneficiari care cu greu își imaginează cum le va fi transformată grădina“, menționează Sorin Pughiuc.

Serviciul de mentenanță vine la pachet

Pe lângă toate acestea, la fel de important este și proiectarea sistemului automatizat de irigație, declară botoșăneanul. „Fără un astfel de sistem munca noastră ar fi în zadar. Așadar, proiectăm și executăm sistemul automat de irigat de la primul, până la ultimul detaliu. După care executăm lucrările de pregătire a terenului care includ foarte multe operațiuni, lucrările de drenaj, facem toate plantările și, în cele din urmă, montăm rulourile de gazon sau înființăm gazonul prin însămânțare. De asemenea, oferim și serviciul de mentenanță. Nu este suficient să faci grădina, să tai panglica, să bei șampania sau vinul… după buget… și să pleci mai departe. E foarte important să rămână în grija unor specialiști și această operațiune de întreținere.“

Domeniul imobiliar se reflect în amenajări peisagistice

Peisagistica este strâns legată de domeniul construcțiilor care este evident într-o continuă creștere, specifică acesta.

„Domeniul imobiliar se reflectă în evoluția domeniului amenajărilor de grădini private. Dacă e să fac o retrospectivă a celor 10 ani de activitate, pot afirma cu certitudine că cererea este din ce în ce mai mare. Pe lângă importanța creșterii calității ofertei și a lucrărilor, este și sporirea numărului de clienți cu sufletul îndreptat spre autentic și frumos. Cu toate că acest domeniu de activitate este relativ tânăr, se poate vedea clar că recuperează cu viteză“, încheie inginerul peisagist Sorin Pughiuc, antreprenor din Dorohoi.

Beatrice Alexandra MODIGA

Top 5 cei mai frumoși trandafiri de grădină din 2023

Grădinile de trandafiri au fost multă vreme simboluri ale romantismului și eleganței. Iubiți pentru florile lor mari și parfumul divin, trandafirii sunt vedete în orice grădină și există puține plante care pot rivaliza cu versatilitatea lor. Disponibili într-o varietate de culori, parfumuri, înfloriri repetate sau unice și diverse forme (urcători, pomișori, tufe, teahibrizi, floribuna), există trandafiri de grădină pentru orice loc și pentru orice iubitor de frumos.

Pe vremuri, grădinile de trandafiri cu ziduri erau cunoscute sub numele de mătănii și adesea nu conțineau altceva decât trandafiri. Grădinile de trandafiri formale sunt concepute pentru a aduce un omagiu eleganței clasice a trandafirilor. Adesea, aceste grădini constau din chenaruri simetrice, geometrice, mărginite cu garduri vii tăiate și umplute cu tufe de trandafiri adesea aranjate după culoare. Cu toate acestea, nu trebuie să plantați trandafiri într-o grădină formală, există numeroase moduri pentru a vă bucura de frumusețea și parfumul lor în propria locuință sau grădină, de la cățăratul peste o pergolă, până la ghivece pe terasă.

Mai mult decât atât, practica modernă de grădinărit tinde să favorizeze proiectarea unei grădini de trandafiri, astfel încât aceștia să se afle printre plante perene, bienale și anuale, atât pentru că arată mai contemporan, cât și pentru că ajută la prevenirea apariției anumitor boli la trandafiri.

Grădinile anului 2023 s-au îmbrăcat în culori și arome cu ajutorul unor trandafiri excepționali. Specialiștii în trandafiri de la Famous Roses Spania au realizat un topul 5 al celor mai frumoși trandafiri de grădină care își încântă cultivatorii și admiratorii cu frumusețea lor remarcabilă.

1. Rose Des Cisterciens, eleganță clasică în culori vibrante

Rosa Rose des Cisterciens

Cunoscut pentru forma sa clasică de trandafir și pentru petalele sale vibrante, Rose Des Cisterciens este un veritabil spectacol vizual. Culorile sale pastelate aduc un farmec aparte grădinii, iar parfumul său delicat transformă fiecare colț într-o oază de relaxare și rafinament.

2. Leonardo da Vinci, o capodoperă florală

LeonardoDiVinci roses

Inspirat de geniul artistului italian, trandafirul Leonardo da Vinci impresionează prin nuanțele sale unice și forma perfectă a florilor. Petalele sale, dispuse armonios, aduc aminte de creațiile maestrului, iar aroma sa bogată completează atmosfera artistică din grădină. Această creație, această roză care poartă numele lui Leonardo da Vinci, este unică în ansamblul ei, florile sale adunând peste 90 de petale pictate într-un roz bengalez de-a dreptul încântător.

3. Giardina, trandafirul preferat al romanticilor

Rose Giardina

Giardina este un trandafir care impresionează prin diversitatea culorilor sale și parfumul său inconfundabil. În nuanțe delicate de roz, acest trandafir adaugă o notă de eleganță și prospețime grădinii. Romanticii ne vor spune că Giardina trebuie admirat în nopțile calde de august, când singura sursă de lumină e luna. Sau atunci când se crapă de ziuă și peste florile mari pictate în nuanțe de roz se așterne o lumină albăstruie, liniștitoare. Cu siguranță, un astfel de romantic este și celebrul creator de trandafiri Tantau, care și-a dorit ca Giardina să fie un urcător fără pereche.

4. Zephirine Drouhin, eleganță și rezistență

trandafir catarator roz zephirine drouhin

Zephirine Drouhin se distinge prin flori roz intens și parfumul său subtil, atrăgând privirile și admirația tuturor. Ceea ce îl face și mai special este rezistența sa remarcabilă la boli, făcându-l alegerea perfectă pentru grădinarii care caută frumusețe durabilă.

5. Eric Tabarly (Eden Rose Roșu), o călătorie în lumea petalelor roșii

eric tabarly trandafir urcator 3

Cu petalele sale în nuanțe profunde de roșu, Eric Tabarly (Eden Rose Roșu) este o adevărată declarație de pasiune în grădină. Parfumul său intens și rezistența la diverse condiții climatice îl fac preferatul celor care caută un trandafir spectaculos și ușor de întreținut.

Acești cinci trandafiri aduc o varietate de culori și parfumuri, transformând orice grădină într-un colț de rai. Cu eleganța lor distinctă și rezistența lor, acești trandafiri rămân în centrul atenției, aducând bucurie și frumusețe în fiecare colț al casei sau grădinii.

Dacă vă doriți un trandafir celebru în ghiveci sau în gradină, intrați în lumea magică a trandafirilor pe famousroses.es. Aveți de ales dintre peste cele 100 de soiuri de trandafiri medaliați și celebri în întreaga lume. De la trandafiri cățărători și parfumați până la trandafiri de dulceață, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliați, celebri și cu garanție pentru prindere, soi și culoare, Famous Roses vă oferă cei mai calitativi și rezistenți butași de trandafiri de pe piață. Acești trandafiri de colecție, adevărate opere de artă pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezistă an de an. (I.B.)

Afacere floricolă de familie cu atestat de producător

Andreea-Iulia Pricob a absolvit Facultatea de Horticultură din Iași, în urmă cu puțin timp, dar s-a întors acasă, la Rădăuți, în județul Suceava, să dezvolte businessul părinților, o seră floricolă încălzită, cu o suprafață de 1.500 mp, unde producția este valorificată pe trei sezoane.

„Afacerea a pornit de la pasiunea tatălui meu pentru grădinărit, începând cu decorarea propriei grădini. Apoi, a construit o seră pentru a-și produce plantele necesare, în anul 2004. Primii ani au fost mai grei fiindcă nu aveau cunoștințele necesare, iar materialul săditor nu era de bună calitate. Producția inițială se realiza într-o seră de sticlă de 100 mp, iar apoi pe suprafața de 4 ari, respectiv curtea din jurul casei de la Rădăuți. Din dorința de a înființa o afacere și a comercializa plante calitative, s-au documentat și au căutat firme de profil de la care au cumpărat semințe și răsaduri. Având în vedere creșterea cererii și a spațiului restrâns din jurul casei, au achiziționat un teren de 50 de ari în localitatea Bădeuți, pentru a extinde afacerea. În prezent, afacerea este una de familie, activând cu atestat de producător, membrii care se ocupă fiind părinții mei și eu“, mărturisește suceveanca.

Fondurile cu care au înființat această afacere au fost proprii, o mare parte din bani fiind împrumuturi de la rude, iar în fiecare an profitul câștigat s-a reinvestit, prosperând și mai mult afacerea, mai adaugă horticultoarea.

„Multe din sere sunt construite de tatăl meu, iar acum 5 ani au cumpărat două module cu suprafața totală de 800 mp. În prezent, suprafața totală de seră încălzită este de 1.500 mp.“

florarie Radauti Suceava

Business de familie, cu atestat de producător

Valorificarea produselor floricole se realizează direct de la seră către clienții care vin din localitățile limitrofe, având și un mic stand în piața de flori din Rădăuți, județul Suceava, specifică ing. horticol Andreea-Iulia Pricob.

„Plantele cultivate sunt cele floricole, desfășurându-se pe cca trei sezoane. Pentru sezonul de primăvară cultivăm: zambile, cyclamen, primule, ranunculus, panseluțe, bumbișori. Producția acestora se realizează cu bulbi și răsaduri începând cu luna august a anului anterior. Firmele de la care achiziționăm materialul săditor sunt: Blondy România, Hortigala, Qualiplant (Padana) și Floraland. Pentru sezonul mai-iulie cultivăm plante anuale și câteva specii perene pentru grădini (de exemplu: Begonia semperflorens, Petunia hybrida, Tagetes, Catharanthus, Salvia, Lobularia și altele). De asemenea, cultivăm și plante pentru containere precum mai multe specii de Pelargonium și Petunia, Bacopa, Plectranthus, Dichondra, Bidens etc. Producția lor începe în noiembrie-decembrie cu plantarea răsadurilor și în ianuarie-februarie pentru cele realizate din sămânță. Începând de anul acesta, am introdus în cultură răsaduri de fragi pe care îi cultivăm în ghivece. Toamna este sezonul crizantemelor, care începe cu plantarea acestora în luna mai. Pe lângă plantat, aplicăm lucrări generale și speciale de întreținere a plantelor floricole.“

Familiarizată cu sera din studenție

În acest domeniu, cele mai mari provocări sunt stresul, efortul, condițiile de muncă și eventualitatea unei crize economice. Iar ca sfaturi pentru cei care vor să investească, tânăra din Suceava enumeră doar câteva:

„În primul rând, să aibă pasiune și sensibilitate pentru plante și natură. Să aibă răbdare și să fie persoane muncitoare, fiindcă o astfel de afacere necesită un volum destul de mare de muncă și dedicare a majorității timpului. E un domeniu frumos, în continuă ascensiune, care este căutat din ce în ce mai mult; de asemenea, e profitabil. Recomand cu căldură acest domeniu tinerilor pentru că este de viitor, care îmbină cel mai bine știința cu arta, ceea ce m-a pasionat pe mine cel mai mult. Pe cei care nu și-au descoperit încă pasiunile, îi încurajez să dea o șansă acestui domeniu, deoarece consider că vor găsi o ramură pe gustul lor în care să își exprime creativitatea. Facultatea de Horticultură din Iași m-a ajutat în primul rând cu informația necesară în acest domeniu, m-a încurajat să cred că am tot ce îmi trebuie pentru a prelua afacerea horticolă a părinților mei și mi-a deschis calea către un domeniu extrem de vast și de frumos“, specifică ing. horticol Andreea-Iulia Pricob din Rădăuți - Suceava.

Beatrice Alexandra MODIGA

Crăițele, minunile din grădină

Crăițele sunt apreciate pentru coloritul intens al florilor, perioada lungă de înflorire, de la începutul verii până spre sfârșitul toamnei și mirosul care favorizează îndepărtarea paraziților. Sunt plante rezistente la perioadele scurte de secetă pe timpul verilor, iar umbra încetinește procesul de înflorire a crăițelor.

Înmulțirea crăițelor se face prin semințe. Semănatul se face în sere în lunile martie-aprilie. Perioada de germinare este de aproximativ o săptămână, la o temperatură de 15 grade C. Semințele pot fi semănate direct în grădină, la sfârșitul lunii aprilie. Se plantează la loc definitiv în grădină în luna mai, la distanțe de cca 30 cm pentru soiurile pitice și 50 cm pentru speciile înalte.

Udatul plantelor trebuie să fie moderat, doar când este nevoie. De asemenea, plivirea buruienilor se face în special în primele luni. Apoi se trece la lucrări de afânare a solului și fertilizare, aceasta fiind recomandată în primele luni de înflorire. Crăița preferă solurile bine drenate, cu orientare sudică. Sunt contraindicate solurile acide. Excepția zonei de plantare este cea montană. Crăițele nu manifestă preferințe față de plantele premergătoare, reușesc să se dezvolte după o cereală, dar şi după o prășitoare. Pot reveni pe aceeași solă după 4 ani.

Pregătirea terenului pentru cultura crăițelor se face cu o arătură de vară, atunci când urmează după o plantă cerealieră sau cu o arătură de toamnă, în cazul când cultura premergătoare a fost o prășitoare.

Terenurile mai puțin bogate în materii hrănitoare se îngrașă cu gunoi de grajd, bine fermentat, fosfor și potasiu. În lipsa gunoiului de grajd se face doar cu fosfor și potasiu, care se încorporează în sol odată cu arătura.

Primăvara, până se pun semințele, terenul este lucrat cu un cultivator și grapa pentru a se menține umiditatea în sol și a îndepărta eventualele buruieni.

Crăițele se înmulțesc prin semințe, fie direct în câmp, fie în răsadnițe calde și apoi plantate pe terenurile rezervate pentru cultură. În câmp, însămânțarea se face în aprilie cu semănătoarea, la intervale de 45-50 cm între rânduri și la adâncimea de 2-2,5 cm. Pentru a fi distribuite uniform pe teren, semințele de crăițe se amestecă în prealabil cu nisip fin foarte bine uscat, cenușă sau tărâțe.

Crăițe se pot planta și în cuiburi, la intervale de 45-50 cm între rânduri și la 25 cm pe rând. În fiecare cuib se pun 3-5 semințe, după care se presează ușor terenul cu tăvălugul.

Singura particularitate în obținerea unui răsad viguros de crăițe este de a-i păstra o talie mijlocie de 5-7 cm lungime, cu 2-3 ramificații.

Momentul optim pentru recoltarea florilor este atunci când ele sunt complet deschise și au un diametru de 2-2,5 cm.

Răsadurile de crăițe necesare unui hectar se obțin prin însămânțarea în a doua jumătate a lunii martie. Lucrările de înființare a răsadniței, semănatul și îngrijirea răsadurilor de crăițe sunt cele cunoscute şi folosite la majoritatea plantelor medicinale și aromatice înmulțite prin acest sistem. Singura particularitate în obținerea unui răsad viguros de crăițe este de a-i păstra o talie mijlocie de 5-7 cm lungime, cu 2-3 ramificații. Acest lucru se poate obține pe două căi: prin repicare în alte răsadnițe (ceea ce este foarte costisitor) și prin moderarea căldurii și umidității din răsadniță.

Plantarea răsadurilor se face prin luna aprilie, la intervale de 50 cm/25 cm între plante pe rând.

Florile de crăițe sunt ajutoare de nădejde pentru sănătatea noastră, dar și a plantelor din grădină. Rădăcina crăițelor secretă o substanță ce ucide viermii cilindrici (nematodele), iar din ea se produc insecticide ecologice. Crăițele au efect ierbicid asupra fasolei și alungă musculițele albe.


Beneficiile crăițelor pentru sănătatea noastră

  • Tratează afecțiunile pancreasului.
  • Infuzia de crăițe este eficientă în tratarea afecțiunilor pancreatice, dar și a afecțiunilor cauzate de funcționarea incorectă a pancreasului (vitiligo, psoriazis, neuro-dermită, vedere slabă).
  • Tinctura ameliorează simptomele diabetului.
  • Majoritatea persoanelor care suferă de diabet au probleme cu vederea.
  • Tinctura de crăițe acționează la nivelul vaselor sangvine de la nivelul ochilor și îmbunătățesc irigarea acestor organe, fapt pentru care vederea este îmbunătățită.
  • Preparatele cu crăițe acționează la nivel muscular și articular, tratând inflamațiile și ameliorând durerile provocate de artrite, miozite sau entorse.
  • Ceaiul de crăițe era și este utilizat pentru reglarea tensiunii arteriale.
  • Betacarotenul din crăițe este responsabil pentru îmbunătățirea circulației sangvine la nivelul capilarelor.

Anca LĂPUȘNEANU

Top 4 soiuri de bujori celebri pe care merită să îi ai în grădină!

Floarea de bujor este recunoscută pentru eleganță, parfum, culorile uluitoare, dar și pentru simbolismul aparte. Bujorii se numără printre florile preferate ale floriștilor, grădinarilor și pasionaților de flori din întreaga lume. Bujorul simbolizează dragoste, compasiune, noroc și prosperitate. De asemenea, poate însemna demnitate și onoare. Denumiți „regina florilor“ în țara lor de origine, China, în anul 1957 bujorul a devenit floarea statului Indiana. În anul 2022, bujorul a devenit oficial și floarea națională a României.

Bujorul aparține genului Paeonia, care conține mai mult de 30 de specii și sute de soiuri, unele dintre ele fiind cultivate de mii de ani. Există 3 specii de bujori: erbacee (tulpină lungă), lemnoase (arbuști) și hibrizi, care sunt numiți și bujori Itoh. Bujorii sunt renumiți pentru florile lor fabuloase, rafinate și parfumate care înfloresc la sfârșitul primăverii și la începutul verii. Dacă sunt îngrijiți corespunzător, bujorii pot înflori mai mult de 100 de ani!

Există și câteva povești despre originea numelui acestor flori. Unii spun că numele de bujor provine de la Paeon (sau Paean), medicul zeilor din mitologia greacă. El a fost un student al zeului grec al medicinei, Esculapius. Potrivit unei vechi povești, când Paeon l-a vindecat pe Pluto folosind o rădăcină de bujor, Aesculapius a devenit prea invidios și a încercat să-l omoare. Zeus l-a salvat de la moarte transformându-l într-o plantă de bujor pe care mulți oameni au iubit-o și adorat-o, arată specialiștii Famous Roses.

Potrivit unui alt mit, o frumoasă nimfă pe nume Paeonia i-a atras atenția lui Apollo. Dar a devenit conștientă și s-a îmbujorat de îndată ce și-a dat seama că Afrodita îi privea flirtând unul cu celălalt. Afrodita s-a supărat și a transformat-o pe Paeonia într-un bujor roșu.

Bujorul este considerat floarea oficială pentru cea de-a 12-a aniversare a nunții și, de asemenea, este și floarea celor născuți în luna noiembrie.

Plantați în grădină, bujorilor le place soarele, cu condiția să nu devină prea cald vara, deși câteva tipuri vor tolera umbra ușoară. Bujorii au nevoie de un sol bun, fertil, bine drenat, care este de preferință neutru până la alcalin.

De la soiuri elegante cu o singură petală până la forme exuberante, specialiștii în flori de la Famous Roses vă dezvăluie 4 soiuri celebre de bujori care vă vor înfrumuseța grădina în această primăvară.

Cora Louise

Cora Louise

Bujorii din specia Itoh sunt hibrizi rari și neobișnuiți între bujorii de grădină. Există mai multe soiuri, toate foarte căutate de colecționari, dar ușor de cultivat și foarte rezistente. Soiul Cora Louise, din specia Itoh, formează un tufiș mediu de frunze verzi luxuriante. Florile mari semi-duble au petale albe, cu flăcări adânci de lavandă până la violet. Însă, este un bujor ușor parfumat, ce emană o eleganță desăvârșită. Florile bujorului Cora Louise ies în evidență împotriva frunzișului verde închis și vibrant al acestei plante. Ca și alți bujori, această plantă are nevoie de o cantitate medie de apă și de un sol bine drenat. Această plantă poate produce 50 de flori pe an. Primăvara, puteți ajuta înflorirea și creșterea prin fertilizare anuală. Bujorii rareori trebuie împărțiți sau mutați, dar, dacă este necesar, această operațiune ar trebui să se efectueze numai toamna. Înflorirea este întotdeauna cea mai bună într-o locație însorită. Curățați frunzele moarte în toamnă pentru a ajuta la prevenirea apariției bolilor. Florile pe tulpini tăiate au o viață scurtă, ceea ce le face mai puțin potrivite în aranjamente.

Bowl of cream

BOWL OF CREAM

Bowl of Cream este unul dintre bujorii preferați ai tuturor grădinarilor din întreaga lume. Florile mari ale acestui bujor magnific au petale dantelate, scăldate în nuanțe de alb frișcă. Bowl of Cream înflorește la mijlocul sezonului. Datorită florilor sale uriașe de aproximativ 150 - 200 mm, care arată ca niște cupe mari umplute cu frișcă, numele este ales perfect. Pe lângă florile uriașe, Bowl of Cream vine cu tulpini masive, robuste și solide, ce pot susține perfect florile mari. Un adevărat „must have“ ce va aduce eleganță și rafinament oricărei grădini.

Sunny girl

SUNNY GIRL

Sunny Girl este un bujor hibrid cu petale pline și o vegetație sănătoasă cu frunze zdravene, de culoare verde închis. Florile sale mari au o culoare caldă de vară, galben unt, cu o nuanță roșie subtilă pe petalele exterioare. Culoarea sa minunată va lumina orice colț de gradină. Sunny Girl vă va fermeca încă de la prima înflorire și își va găsi cu siguranță locul bine meritat în grădină.

Blushing Princess

BLUSHING PRINCESS

Blushing Princess este un bujor feminin, cu flori gingașe de culoare roz pal și un miros dulce și încântător. Această capodoperă a naturii simbolizează dragoste și pasiune. Chiar și forma florii este la fel de feminină pe cât poate fi o floare de o eleganță aparte. Are o înflorire spectaculoasă la începutul sezonului, iar de vegetația plantei de culoare verde și foarte sănătoasă vă puteți bucura pe toată perioada sezonului. Florile sale uriașe sunt completate de un parfum dulce și suav care vă va fermeca încă de la prima înflorire. Bujorii sunt plante excelente ce oferă o notă unică și îndrăzneață oricărei grădini. Au nevoie de puțină întreținere, cresc în multe tipuri de sol și iubesc soarele. Sunt plante perene care vor înfrumuseța grădina an de an. Vin în mai multe forme, dimensiuni și nuanțe, cu flori variind de la alb, roz, roșu, mov, lavandă, violet intens, galben și portocaliu. Majoritatea bujorilor sunt relativ ușor de cultivat dacă le oferiți întreținerea și îngrijirea necesare. Curățați toamna și plantați într-un sol bine drenat, unde pot beneficia de multă lumină solară, vă veți bucura de aceste frumuseți parfumate pe tot parcursul sezonului.

(L.S.)

Cultivarea grâului, la ce să ne așteptăm în următorii zeci de ani?

Ce viitor are această cereală în următoarele decenii?

Studiile lui Arvalis și Inrae (Gate et al., 2010; Brisson et al., 2010), publicate la începutul anilor 2010, arată o stagnare a randamentelor, observată încă din anii 1990, aceasta fiind atribuită creșterii deficitului de apă în timpul răsăririi cerealelor și temperaturilor ridicate din timpul umplerii boabelor.

Pe viitor, aceste două riscuri, cu consecințe asupra creșterii și greutății boabelor, sunt deosebit de îngrijorătoare pentru profesia agricolă deoarece primăverile și verile sunt din ce în ce mai calde și mai uscate.

În plus, asupra producției cântăresc și alte amenințări atmosferice precum cele favorabile dezvoltării agenților patogeni, așa cum a fost cazul în 2016, cu o toamnă-iarnă anormal de blândă și o primăvară umedă. Anii umezi ar putea duce la creșterea incidentei bolilor la grâu.

Pentru a avea în vedere în mod concret adaptarea agriculturii la schimbările climatice viitoare au fost elaborate mai multe studii de impact începând cu anii 2000.

Au fost selectate două scenarii pentru a ilustra gama de posibilități:

  • scenariul RCP 2.6 referitor la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) la scară internațională (respectarea acordurilor de la Paris privind climă preluate din COP 21).
  • scenariul RCP 8.5, fără implementarea politicilor climatice menite să limiteze emisiile de GES la scară internațională.

În următoarele decenii, fără modificarea datelor actuale de semănat, se preconizează că durata ciclului grâului se va scurta odată cu creșterea temperaturii. Până în 2041-2070, acestea ar avea loc între jumătatea lunii iunie pentru siturile sudice și începutul lunii iulie pentru cele mai nordice. După 2070, în cazul unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră, situația ar fi echivalentă în orizontul apropiat. Pe de altă parte, în cazul unei continuări a creșterii emisiilor de GES, recoltarea ar urma să înceapă la începutul lunii iunie în sud și s-ar termina în nord în a treia săptămână a acestei luni.

Ca urmare, sfârșitul ciclului plantei nu s-ar mai suprapune cu luna iulie și ar face posibilă evitarea secetelor de vară și a valurilor de căldură. Pe orizontul 2041-2070, deficitul de apă ar rămâne echivalent cu perioada de referință și același lucru este valabil și după 2070 în cazul unei reduceri a emisiilor de GES.

Pe de altă parte, în scenariul RCP 8.5, anticiparea datei de maturitate este atât de timpurie încât cerealele ar acumula mai puțin deficit de apă. Reducerea acestei lipse de apă ar fi de ordinul 10 până la 30% în funcție de amplasament, cu excepția regiunilor mai sudice, unde condițiile ar fi totuși puțin mai uscate.

Cu toate acestea, va fi necesar să rămânem vigilenți în fața variabilității interanuale a climei care ar putea genera întotdeauna ani nefavorabili. Același mecanism de evitare este observat pentru expunerea la opărire termică. Din nou, datorită umplerii timpurii a boabelor, acest pericol rămâne echivalent cu perioada de referință. În schimb, fără reduceri ale emisiilor de GES, opărirea termică ar crește cu câteva zile din cauza primăverii mai calde.

În cazul încălzirii asociate scenariului RCP 8.5, etapele care au loc în prezent primăvara ar fi avansate la sfârșitul iernii, perioadă a anului în care durata luminii este mai scurtă. Ca urmare, radiația solară acumulată de cereale ar fi mai slabă pentru creșterea acesteia. Până la sfârșitul secolului, această reducere ar fi în jur de 10 până la 20% pe întreaga perioadă și chiar până la 40% între etapele de ace de 1 cm și apariția celui de-al doilea nod. De asemenea, un stadiu fenologic, sensibil la temperaturi sub 4°C, s-ar produce prea devreme în an și ar putea fi expus la aceste temperaturi scăzute, cu posibile consecințe asupra fertilității plantelor.

Soiurile de iarnă trebuie să acumuleze 50 până la 60 de zile de temperatură medie între 3 și 10°C în prima parte a ciclului (răsărire și înfrățire) pentru a trece de la starea vegetativă la cea reproductivă. Adică, fără o expunere suficientă la temperaturi scăzute, grâul nu poate începe procesul și nici nu poate înflori primăvara. Pe termen lung, o reducere a emisiilor de GES ar face posibilă recâștigarea a câteva zile de vernalizare.

Cu scenariul RCP 8.5 este posibil ca soiurile de iarnă să nu poată iniția acumularea, aceasta scăzând în medie sub pragul de 60 de zile, uneori cu doar 30 până la 40 de zile pentru anii cei mai nefavorabili.

Aceste rezultate expun complexitatea schimbărilor climatice asupra cerealelor și interesul studiilor de impact prospective. Cu toate acestea, ele vor trebui confirmate prin continuarea acestor lucrări cu alte modele climatice, analize multi-varietate și utilizarea modelelor de culturi pentru a estima potențialele randamente.

Mai multe pârghii pot fi mobilizate pentru a adapta agrosistemele la schimbările climatice. În primul rând, sectorul poate căuta soiuri tolerante la stresurile climatice identificate prin crearea de hibrizi sau prin exploatarea diversității genetice deja existente.

Modificarea datei de semănat nu pare a fi o soluție viabilă. Întârzierea acesteia ar evita temperaturile scăzute de la sfârșitul iernii și ar câștiga radiația solară, însă sfârșitul ciclului s-ar suprapune cu perioada de vară, grâul fiind expus valurilor de căldură și secetelor intense.

Cu toate acestea, cultivarea cerealelor are și alte soluții, inspirându-se în special din agroecologie și din serviciile sale ecosistemice, care fac posibilă reducerea presiunilor legate de dăunători și boli, reducând în același timp emisiile de GES (agrosilvicultură, de exemplu), precum și agricultura conservativă prin îmbunătățirea potențialului agronomic al solurilor. Asolamentul ar putea fi diversificat și prelungit prin introducerea de noi culturi adaptate climei de mâine și contribuind la o diversificare a debușeelor care ar putea fi locale.

Astfel, schimbările climatice ar putea fi o oportunitate de a pune în discuție metodele actuale de producție și consum în concordanță cu un agrosistem durabil, mai respectuos cu mediul. Pentru a găsi „combinația optimă“ între toți acești factori va fi necesară urmărirea cercetării fundamentale și aplicative, bazată pe abordări spațiale, multiscalare, sistemice, temporale și multidisciplinare, în serviciul managementului integrat al agrosistemelor.

Dr. ing Daniel BOTĂNOIU

Știați că… despre lalele

Lalelele se numără printre cele mai populare flori de primăvară; mai mult, se numără printre simbolurile lunii martie, însă, chiar dacă se spune că Olanda este Țara lalelelor, originea acestor flori nu se află în Europa. Așadar, haideți să aflăm mai multe despre ele. De exemplu, știați că…

  • Lalelele provin din Munții Himalaya?
  • În urmă cu aproximativ 1.000 de ani, turcii au adus lalelele din Himalaya pentru a le cultiva în scop ornamental?
  • Numele lor provine de la cuvântul persan „delband“ care înseamnă „turban“?
  • Laleaua este a treia cea mai populată floare din lume?
  • Laleaua este floarea națională a Turciei şi a Iranului?
  • Există în jur de 150 de specii de lalele în natură, însă aproape 3.000 de soiuri au fost cultivate de oameni în lumea întreagă?
  • Există anumite soiuri de lalele comestibile?
  • Lalelele sunt rude cu ceapa, usturoiul sau crinii?
  • Olanda este cel mai mare producător comercial de lalele din lume, exportând aproximativ trei miliarde în fiecare an?
  • Există un muzeu al lalelelor în Amsterdam?
  • Primul festival al lalelelor a fost organizat de turci la începutul anilor 1700?
  • Cândva lalelele erau extrem de scumpe? În anii 1600, o lalea costa de 10 ori mai mult decât salariul mediu în Olanda.
  • Cea mai rară și scumpă lalea dintre toate soiurile este Semper augustus?
  • Există și vin de lalele? Se consideră a fi extrem de delicios, dar și foarte scump.

Larissa DINU