Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 12 Apr 2021

Lumiposa și Bizon - noutățile Corteva Agriscience

Odată cu fuziunea între DuPont, Pioneer și Dow AgroSciences, Corteva Agriscience a devenit cea mai mare companie de agricultură și, așa cum era de așteptat, apar tot mai multe noutăți pregătite fermierilor români. Printre cele mai apreciate produse lansate în acest an se numără Lumiposa – insecticidul pentru tratarea semințelor de rapiță și Bizon – erbicid destinat culturilor de cereale.

Lumiposa

„Lumiposa este un produs care va revoluționa tot ceea ce știam până acum despre tratamentul semințelor de rapiță. Este rezultatul unor cerințe din piață și are ca scop protejarea plantelor de atacul dăunătorilor timpurii cum ar fi: Psylliodes spp (puricele cruciferelor), Phyllotreta spp (puricele negru și vărgat), Dellia radicum (musca rădăcinilor), Athalia rosae (viespea rapiței)“, a punctat reprezentantul companiei, Adrian Teban.

pg8 corteva lumiposa a

Tot de la dumnealui am aflat faptul că este primul insecticid utilizat în tratarea semințelor de rapiță cu cyantraniliprole, ce are ca substanță activă o moleculă din noua clasă chimică denumită anthranil diamide.

„Am realizat foarte multe teste la nivelul Uniunii Europene în toate statele. Rezultatele au fost foarte bune, iar produsul este acum pe piață și va rămâne singurul insecticid de pe piața din România care se adresează acestei culturi. Trebuie menționat faptul că acest produs asigură fermierilor mai multe beneficii, printre care aș menționa mai întâi startul foarte bun pe care îl au culturile ale căror semințe au fost tratate cu Lumiposa. Plantele sunt protejate împotriva dăunătorilor timpurii, determină vigoare și vizibilitate culturilor tratate și au un profil ecotoxicologic deosebit, protejând polenizatorii“, a mai adăugat Teban.

Întrebat dacă costurile pentru fermieri vor fi mai mari, acesta a precizat faptul că, deși sămânța tratată cu Lumiposa va fi mai scumpă, beneficiile vor fi însă net superioare, mai ales că fără tratament riscă să piardă cultura.

Foto:

pg8 corteva lumiposa b

Protecție împotriva puricilor

Lumiposa la 20 de zile de la semănat

Lumiposa asigură o protecție foarte bună împotriva Dellia radicum

Bizon

pg8 corteva bizon a

Cea de a doua noutate a companiei Corteva Agriscience este Bizon, erbicidul postemergent pentru cereale păioase, care se aplică toamna pentru combaterea buruienilor anuale monocotiledonate și dicotiledonate.

„Bizon este un erbicid cu acțiune sistemică, conținând trei substanțe active: penoxsulam, florasulam și diflufenican, ce au moduri de acțiune complementare. Penoxulamul este preluat mai ales de cotiledoane, frunze și parțial de rădăcini, având acțiune sistemică în întreaga plantă. Difludenicianul este preluat de buruieni în perioada de germinare, mai ales de către cotiledoane, frunze și parțial de rădăcini, fiind eficient în combaterea buruienilor în curs de răsărire. Este preluat mai ales de cotiledoane, frunze și parțial de rădăcini, având acțiune sistemică în întreaga plantă“, a declarat Ion Mustafa (foto), reprezentant Corteva.

Acesta a mai precizat faptul că, datorită efectului combinat prin sol și frunze, produsul acționează chiar și în condiții mai puțin favorabile: secetă, pregătirea necorespunzătoare a patului germinativ și combate buruieni precum apera spicaventi, cunoscută drept iarba vântului, brassica spp., Veronica sau Turița. Produsul se poate utiliza în culturile de grâu și orz de toamnă, triticale și secară, iar doza recomandată este de 1 l/ha.

Foto:

pg8 corteva bizon b

Eficacitatea asupra principalelor buruieni

Tratament toamnă

Larissa SOFRON

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului