Aronia, „copilul meu crescut din fașă“
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
Aronia este cunoscută și ca scorușul negru. Intră în categoria culturilor de nișă, care aduc profituri semnificative, fiind cultivată chiar și pe suprafețe mici. Capacitatea antioxidantă a acestor fructe le face să fie la mare căutare, așa că plantațiile au început să se extindă. Șipoș Siminica este administrator la Aronia Elixirul Vieții și vom afla de la aceasta secretele unei astfel de culturi. Așadar, poposim la o plantație de aronia localizată în Drăgușeni, județul Satu Mare, o zonă de câmpie scăldată de razele soarelui vara și ferită de fenomene meteo extreme în restul anotimpurilor. Aici suntem bineveniți și cinstiți cu un pahar cu vin de aronia, o încântare pentru papilele gustative...
Mlădița de aronia emană sănătate
– Care este povestea acestei culturi? Cum ați ajuns să cultivați aronia?
– Atunci când sunt întrebată cum am început îmi place să spun că „am început de la o crenguță“. Am plantat o crenguță firavă care visa să ajungă un arbust frumos și am crescut odată cu ea. Am pornit cu multe greutăți și situații neprevăzute în acest proiect, ne-am lovit de lipsa noastră de cunoștințe sau a altora, dar cu perseverență și pasiune am muncit, am învățat, am greșit, iar am învățat și am reușit să deținem o frumoasă plantație ecologică de aronia și să producem sucul de aronia cu proprietăți benefice organismului. Ideea a venit de la un articol pe care l-am văzut în presă și care mi-a stârnit curiozitatea. Am început să citesc și am rămas surprinsă de câte calități poate avea acest fruct. Am citit multe rezultate ale studiilor făcute de diferiți cercetători și toate demonstrau capacitatea antioxidantă a acestor fructe. Atunci am hotărât să facem plantație de aronia deoarece este atât de minunată încât sigur vom avea succes. Dar nu a fost chiar așa, a trebuit să treacă trei ani să avem succes. Noi am îndrăgit-o din primul an, practic este copilul meu crescut din fașă; este o cultură care îți oferă o imagine vizuală ce seamănă cu un tablou, de multe ori în fotografii am numit-o „minunat tablou al naturii“. Este greu să nu o îndrăgești, crește repede, ramifică mult de la un an la altul, chiar și noile mlădițe emană sănătate prin culoarea frunzelor, iar primăvara, când înfloresc, sunt un spectacol. Vara, în perioada fructificării, ramurile elastice se apleacă sub greutatea ciorchinilor cu fructe zemoase.
Mașină de recoltat: 10.000 euro
– Ce ne puteți spune despre tehnologia de cultivare pe care o folosiți?
– Înainte de plantare am făcut analize de sol pentru aciditate și elemente, iar în urma rezultatelor am îmbunătățit pământul cu dolomită amorfă. Am plantat puieți aduși din Austria. Imediat după plantare am făcut instalația de irigare prin picurare, aceasta fiind esențială. Tot imediat după plantare am început demersurile pentru certificarea ecologică. Lucrările de întreținere constau în prășit manual în primii doi ani, iar în acest moment doar în cosit. Se mai fac și lucrări de tăiere a ramurilor neproductive. Recoltarea o facem manual, bob cu bob. Este un volum mare de muncă, având în vedere dimensiunea boabelor, însă încă nu ne permitem o mașină de recoltat. Costă aproximativ 10.000 euro.
– Ce suprafață cultivați aronia și ce soiuri folosiți?
– Pe o suprafață de cca un hectar avem soiul Melanocarpa nero. Este un soi timpuriu, la care recoltarea sa se face la începutul lunii august. Anul acesta, la fel ca toate celelalte fructe, și aronia se coace mai repede, cam în 10 zile cred că vom recolta, așteptăm analiza zaharurilor din fructe.
– Ce tratamente fitosanitare folosiți, dacă folosiți, și când?
– Această plantă nu prea are nevoie de tratamente. După cum am mai spus, am pus dolomită amorfă la plantare, care acoperă timp de 3 ani; anul acesta am folosit pentru fertilizare macerat de urzici; este surprinzător, dar după doar trei zile s-a schimbat culoarea frunzelor. Probleme sunt în perioada înfloririi deoarece suntem atacați de gândacul păros care devorează florile.
Recomandare: informare, informare, informare!
– Unde ați întâmpinat cel mai mult probleme la această cultură?
– Noi avem o mare problemă cu forța de muncă; la recoltare nu prea găsim. Trebuie să antrenăm toată familia, prietenii și vecinii. La început a fost mai greu pentru că nu era prea cunoscută, primii doi ani de producție i-am folosit pentru a-i face cunoscute proprietățile, dar acum avem rezultate îmbucurătoare. Am câștigat încrederea clienților prin calitate și suntem extrem de mulțumiți atunci când ne comunică rezultatele curelor făcute. Fiecare telefon primit ne confirmă că am făcut o alegere bună, atât pentru noi cât și pentru cei care au nevoie de fructele noastre.
– Cum se face distribuția și cât costă un kilogram de aronia?
– Noi colaborăm cu fabrici de medicamente și suplimente, dar vindem și oricui dorește. Un kilogram de fructe proaspete pleacă de la noi cu un preț între 12-15 lei, în funcție de cantitate.
– Ce perspective de viitor aveți și ce recomandați celor care vor să își facă o plantație de acest fel?
– Pentru viitor avem câteva planuri îndrăznețe. Dorim să creștem Aronia Elixirul Vieții! Vom face câteva produse, naturale și curate, fără adaosuri de niciun fel. Alimentele pe care le consumăm au un rol important în menținerea sănătății, iar aronia este mai mult decât un aliment, este un rezervor de antioxidanți, vitamine și minerale. De cele mai multe ori vine să repare acolo unde o alimentație greșită a distrus. Recomandările mele sunt: informare, informare, informare! Nu mai putem face nimic după ureche sau după o poză frumoasă văzută undeva. Informarea înseamnă putere!
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
-
Plantație de aronia în curs de certificare ecologică în comuna Hănțești
in Agrotehnica -
Ferma unde sunt cultivate 900 soiuri de roşii din toată lumea
in Agrotehnica -
Pepinieră cu 100.000 de arbuști aronia obţinuţi in vitro
-
Cultură ecologică de aronia la Corneşti
in Agrotehnica -
Un alt focar de pestă porcină africană închis în județul Satu-Mare
-
Pesta Porcină Africană diagnosticată la un porc mistreț în județul Satu - Mare
in Actualitate -
Campionii marilor recolte la porumb din județele Satu Mare și Bihor
in Actualitate -
ALERTĂ! A fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o gospodărie din județul Satu-Mare
in Actualitate -
A fost confirmat primul focar de pestă porcină africană în România la porcii din gospodării în județul Satu-Mare
in Actualitate -
„Decât la cules de căpşuni, mai bine oier în România“
in Zootehnie
Articole recente - Lumea Satului
- APIA a finalizat etapa de semnare a contractelor de acordare a ajutorului de stat în cadrul Măsurii 1
- Vaca și călcâiul
- Asociația Semne Cusute câștigă Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2022
- Botoșani - 50% din culturile agricole au fost afectate de grindină
- „Turul inovației în legumicultură“, maratonul hibrizilor și tehnologiilor de cultură
- Ziua grâului și orzului la INCDA Fundulea - Prezentarea progreselor genetice (I)
- FarmConect România - Târgul Agriculturii Românești, la prima ediție
- Clubul Fermierilor Români lansează o petiție privind includerea finanțărilor pentru sistemele de irigații și desecare-drenaj în PNRR
- APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor
- Scrisoarea reprezentanților Camerelor agricole și organizațiilor profesionale agricole din Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Letonia, Lituania, Estonia și Croația, către Comisia Europeană privind revizuirea directivei privind utili