Florile româneşti, la concurenţă cu cele de import
Scris de Lumea SatuluiÎn această perioadă toţi cultivatorii de flori au ieşit pe piaţă cu ce au produs iarna. Sute de ghivece cu flori sunt pregătite într-o seră din Cornu Luncii pentru a fi puse în vânzare. Alte sute de ghivece au fost deja livrate la câteva pensiuni renumite din Bucovina sau au fost cumpărate de suceveni. Toate florile sunt produse în serele familiei Amariei, dar marea majoritate au origini străine.
Flori româneşti cu material săditor din import
Ioan Amariei are o afacere în floricultură pornită de la pasiunea pentru flori. Privită de pe drumul naţional DN2 E, gospodăria familiei nu pare a fi locul unde vei găsi o afacere agricolă, dar în grădină a fost plantat cu flori pe 1 hectar de teren, din care 2.100 m.p. sunt sere. În cei 10 ani de când produce flori şi răsaduri de flori, familia Amariei şi-a făcut reclamă de la client la client şi a ajuns să aibă contracte cu agenţi economici mari, cum ar fi pensiuni din Bucovina, mănăstiri. Are clienţi și mai mici, dar fideli în Iaşi, Botoşani, Bacău, Neamţ, Bucureşti, Cluj. Colaborează şi cu multe primării. Fiecare client îşi poate alege florile dorite pentru a le planta în spaţiile amenajate pentru floricultură sau le poate combina în jardiniere, pentru a le avea livrate la momentul potrivit.
Tot materialul săditor este importat din Belgia şi Olanda printr-un mare importator specializat din Sfântul Gheorghe. Ioan Amariei spune că se lucrează pe bază de catalog, specificaţiile corespund pentru fiecare plăntuţă şi astfel poate prelua comenzi de la un an la altul pentru că va putea oferi speciile, soiurile, culorile şi alte detalii solicitate. Ar vrea ca şi în România să se găsească material săditor de calitate, ceea ce este prezentat la ofertare să fie şi în realitate, dar mai are de aşteptat pentru că în acest sector sunt puţini producători serioşi de material săditor şi care fac cu greu faţă cererii pieţei.
Investiţii importante în spaţii protejate
După primele contracte mari, familia Amariei a realizat că, pentru a face faţă cererii, trebuie să facă investiţii serioase şi să modernizeze solariile.
„Am trei centrale pe lemne, acum am mai cumpărat, printr-un proiect, o centrală mai mare de 100 KW care a costat peste 15.000 euro. Sunt pierderi la plăntuţe şi în spaţiile protejate, în doi ani de zile au picat două solarii din cauza cantităţilor foarte mari de zăpadă căzute într-un interval foarte scurt de timp sau a vântului puternic. Am învăţat din greşeli, am ajuns la concluzia că sunt necesare solarii profesionale, cu structură rezistentă şi folie sau sticlă de cea mai bună calitate. Preferăm calitate pe spaţii mai mici, investim doar cât ne putem permite în solarii, în încălzirea lor şi în material de cea mai bună calitate“, ne-a spus Ioan Amariei.
Vremea caldă, un atu în lupta cu florile din import
Floricultorul spune că vremea a fost bună în acest an, nu a fost foarte frig, iar plantele au înflorit mult mai repede. Acest lucru este considerat un atu şi în lupta cu importurile de flori din Olanda, încălzirea serelor a costat mai puţin, iar preţul cerut pe plantă este mai mic. Serele au câteva vârfuri de producţie: la începutul lui martie, în aprilie-mai, când se amenajează grădinile şi balcoanele, şi toamna, când este sezonul crizantemelor, fiecare ciclu de producţie fiind pregătit din iarnă.
„Pe timpul iernii este mai greu de întreţinut o cultură de flori, asigurarea căldurii fiind o muncă titanică. Sunt zile şi nopţi când este foarte frig şi trebuie să pui pe foc şi din oră în oră. După ce scapi de iarnă vine o altă muncă grea cu udatul; la noi sunt foarte multe vase pentru că suntem axaţi pe producţia la ghiveci. Este asigurată automatizarea la o parte din vase, la altele nu se poate sau costurile sunt foarte mari şi nu este rentabil. În afară de udat trebuie asigurate tratamentele, fiind spaţii închise, umiditate, temperaturi ridicate, se dezvoltă dăunători şi boli care pot afecta planta în aceeaşi măsură sau chiar mai rău ca frigul. Musculiţa albă ar putea distruge absolut tot dacă nu o ţii sub control“, a precizat Ioan Amariei.
Plantele sunt adaptate la condiţiile din zonă
Cei care doresc să amenajeze un spaţiu cu flori frumos apelează la floricultori, la cei care cresc plantele de la sămânţă, care oferă garanţie pentru ceea ce vând, dar şi sfaturi privind plantele cele mai bine adaptate zonei. Oamenii au învăţat să-şi amenajeze grădinile de la floricultori adevăraţi şi nu de la comercianţi, supermarketuri sau mari magazine de bricolaj, de unde se pot achiziţiona plante foarte frumoase, la preţuri mici sau chiar foarte mici, dar care nu sunt adaptate condiţiilor climatice şi de sol dintr-o anumită zonă, multe fiind din import.
„Este greu și costisitor să faci o astfel de muncă de floricultor. Trebuie foarte multă pasiune în primul rând. Ne bucură pe fiecare când intrăm şi vedem coloritul plantelor. Ne bucură când trecem pe la clienţii noştri şi vedem plantele şi ei ne spun că sunt frumoase, arată foarte bine şi deja pregătesc comenzile pentru anul următor sau vor suplimentări. Acordăm atenţie fiecărui client mare sau mediu, îi vizităm sau mergem de fiecare dată la cererea lor, facem evaluarea plantelor, le dăm sfaturi pentru îngrijire, facem recomandări pentru că sunt plante care se pretează la soare, altele la umbră, sunt multe condiţii care trebuie îndeplinite. Şi când cumpără o plantă îi spunem omului unde trebuie poziţionată, cum trebuie să o ude, ce tip de pământ să folosească când o plantează în grădină, în ghiveci sau o mută dintr-un vas în altul, condiţii de păstrare pe timp de iarnă, ce fertilizatori să folosească şi când. Unii dintre clienţi au achiziţionat şi sisteme de udare prin picurare, sunt clienţi care cumpără în jur de 200 de vase în fiecare an de la noi. De exemplu, la o pensiune este dificil să intri prin fiecare cameră să uzi plăntuţa din ghiveci şi atunci foloseşti sistemul de udare prin picurare“, sunt doar o mică parte dintre recomandările făcute de Ioan Amariei.
În judeţ cu greu mai găseşti oameni dornici să lucreze în agricultură
Familia Amariei face parte din grupul restrâns care se încăpăţânează să ofere cele 10 procente de flori româneşti de pe piaţă. Idei de dezvoltare ar fi, dar încă nu se extinde mai mult decât poate lucra în familie pentru că meseria de floricultor presupune pasiune, cunoştinţe, cercetare, studiu, iar în judeţul Suceava cu greu mai găseşti oameni dornici să lucreze în agricultură. Faţă de alte ţări, unde sectorul floricol primeşte subvenţie, în România acest lucru nu se întâmplă şi astfel în ţară ajung flori de peste hotare la un preţ foarte mic, unele chiar nefiscalizate. Singurele ajutoare vin prin proiectele care permit construcţia de solarii sau cele pentru dotări.
„Eu, băiatul, nora şi bunica, care la cei peste 80 de ani face treabă bună, dimineaţa fiind prima care întreabă ce are de lucru, suntem tot personalul care deserveşte suprafaţa de un hectar de teren acoperit cu flori. Statul între flori dă o altă stare de spirit. Ca şi în cazul fructelor, şi în cazul florilor există o concurenţă neloială față de cei care muncesc în sere, prin importul masiv de flori şi lipsa unei burse a florilor în România, aşa cum se întâmplă în ţările de unde se importă.
Dragostea celor care le îngrijesc este esenţială pentru dezvoltarea plantelor. Le place şi lor muzica, altfel îngrijim planta când ascultăm o muzică de calitate. Printr-un fundal muzical discret în seră sau solar avem şi noi şi plantele o bună dipoziţie tot timpul. Acum este o perioadă de vârf, sunt vânzări, avem de pus plantele în vasul clientului, trebuie îngrijite şi asta presupune muncă de când se luminează de ziuă şi până seara, uneori lucrând şi la lumina becului“, ne-a spus Ioan Amariei.
Muşcatele tiroleze şi begonia curgătoare sunt foarte căutate
Printre cele mai căutate plante în această perioadă sunt muşcatele, preferate nu numai în România ci şi în străinătate. Muşcatele tiroleze sunt printre florile curgătoare care merg foarte bine în ghivecele de la balcon şi sunt cel mai bine vândute în această gamă. În ultimii doi ani begonia curgătoare este o plantă foarte bine cotată, fiind locaţii care vor de la serele din Cornu Luncii numai begonia. Sunt plante foarte frumoase, de diferite culori, pentru jardiniere sau ghivece suspendate, cărora le prieşte foarte bine zona mai rece din nordul Bucovinei. Pe lângă flori, din serele de la poarta de intrare în Bucovina sunt livraţi şi arbuşti ornamentali. Sunt specii de tuia, arțar (Acer platanoides), Salix integra Hakuro Nishiki – arbust decorativ ce poartă și denumirea de salcie japoneză, dud curgător. În grădini arbuştii dau bine prin colorit şi creează o armonie cu florile.
Silviu BUCULEI
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences