Agrotehnica 17 Mai 2018, 11:15

Bolile și dăunătorii cireșului

Scris de

Pătarea purpurie (antracnoza) frunzelor de cireș (Coccomyces hiemalis sau Blumeriella jaapii): atacul apare sub forma unor pete mici, circulare, roșietice sau purpurii, care interferează cu timpul, ocupând tot limbul. Zona centrală a petelor devine cenușie-albicioasă, iar pe partea inferioară se dezvoltă pernițe alb-roz, care reprezintă organele de fructificare ale ciupercii, respectiv, conidioforii și conidiile. Frunzele cad prematur, provocând defolierea timpurie a cireșului.

cires patarea purpurie

Ciuruirea frunzelor (Stigmina carpophila sau Coryneum beijerinckii): pe frunze atacul se manifestă sub formă de pete circulare roz-violacee, înconjurate de un halou roșu. Țesutul afectat se necrozează, se desprinde și cade, lăsând aspectul de ciuruire a frunzei. Pe fructe apar pete mici, întâi de culoare roșiatică și apoi brune, țesutul se usucă, iar exemplarele afectate cad în cele din urmă.

Putregaiul și mumifierea fructelor (Monilinia laxa sau Monilinia fructigena): La atacul de primăvară, florile se ofilesc, se brunifică și se usucă împreună cu frunzele din jurul lor, apoi sunt afectați lăstarii, care se brunifică și se necrozează. Pe partea inferioară a frunzelor apare un mucegai crem-albicios, alcătuit din miceliul și conidiile ciupercii. Rapiditatea cu care se dezvoltă atacul face ca uneori monilioza să fie confundată cu efectul gerului târziu. Vara, atacul se manifestă în orice fază de dezvoltare a fructelor, de la intrarea în pârgă și până la recoltare.

cires monilioza

Răsucirea frunzelor de cireș (Gnomonia erythrostoma): boala se manifestă în iunie-iulie, când pe frunze apar pete difuze, la început roșcate, cu halou galben, apoi brune, iar pe fața inferioară se dezvoltă punctișoare mici, negricioase. Limbul se răsucește în formă de țigară, se usucă, dar nu se desprinde de ramuri nici în timpul iernii.

Musca sau viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi): larvele pătrund în fructe, consumă pulpa din jurul sâmburelui; cireșele atacate se înmoaie, se închid la culoare, își pierd valoarea comercială și devin dezagreabile pentru consumatori, prin prezența viermilor.

cires viermele 400

Viespea cireșului (Caliroua limacina): larvele rod epiderma superioară și parenchimul frunzelor, dând un aspect dantelat. Cu timpul, frunzele se brunifică, se usucă și cad prematur.

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi): frunzele atacate se răsucesc, se îngălbenesc, se ofilesc și se usucă, căpătând aspectul unor buchete. Pe lăstari, atacul provoacă brunificarea și stagnarea în creștere. Pe organele infestate se formează roua de miere, pe care mai apoi se instalează fumagina.

cires 559 tabel

Maria BOGDAN


Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti