Unbeaten 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 28 Feb 2021

Trandafirul pentru dulceață

Trei specii sunt utilizate pentru cultura trandafirului pentru petale (dulceață): Rosa rugosa, Rosa damascena și Rosa centifolia. Pentru România, cercetătorii au tras concluzia că rezultatele cele mai bune sunt asigurate de Rosa rugosa, scop în care au fost create și două soiuri, Argeș 1 și Argeș 2. În general, trandafirul pentru petale reușește în zone cu o medie anuală a temperaturii de 8 grade Celsius, iar pe timp de iarnă rezistă până la minus 25° Celsius. Trebuie să mai reținem următoarele elemente: Roga rugosa are cerințe moderate față de lumină, putând fi cultivat inclusiv pe pantele cu expoziție nordică sau nord-estică; suportă excesul de umiditate, dar nu și seceta prelungită din sol; valorifică solurile improprii altor plante, preferând însă un strat cu textură mijlocie, bogat în materie organică.

Trandafirul pentru petale crește sub formă de tufă, cu tulpini mai multe apărute din zona coletului, un arbust putând atinge înălțimea de 1,7 m. Tulpinile și ramurile principale prezintă ghimpi proeminenți și drepți, pubescenți, frunze glabre, ușor zbârcite, verde-închis, flori roșii, cu petale mari, rotunde.

Plantare și întreținere

Pentru grădină, terenul rezervat trandafirilor pentru petale trebuie mai întâi curățat de resturile vegetale, fertilizat cu gunoi de grajd și desfundat. Plantarea se face toamna, mai rar primăvara devreme, în gropi de 30-40 cm (lățime, lungime și adâncime), la distanțe de 1,5 metri între rânduri și 1 m între plante pe rând. Pentru o eventuală cultură care va fi ulterior întreținută mecanizat, distanța dintre rânduri va fi de 3 m.

La plantare sunt urmați pașii obișnuiți, respectiv: fertilizare cu gunoi de grajd, fasonarea rădăcinilor, prin scurtare la 3-4 cm, mocirlire și udare cu 10 litri de apă. Tulpina, după plantare, se scurtează la 4-5 muguri. Ritmul de creștere este lent în primii ani, astfel că este de recomandat ca solul să fie menținut curat, afânat. La conducerea sub formă de tufă trebuie stimulată drajonarea și ramificarea puternică;  în primul an se aleg 2-3 drajoni, care se scurtează la 50 cm, în anul al doilea se repetă această operațiune, astfel încât să fie obținute suficiente tulpini și ramuri de vârste diferite, care să asigure un număr mare de flori. Din al doilea an, pentru stimularea creșterii, se pot aplica doze de azot, administrate în trei fracții: înainte de pornirea în vegetație, după intrarea în vegetație și după legarea florilor, dar înainte de mijlocul lunii iunie, pentru a evita nematurarea lemnului.

În mai-iunie, când se înregistrează cel mai mare consum de apă, trandafirul se udă ori de câte ori este nevoie. După anul cinci, tăierile urmăresc să asigure buna aerisire în interiorul tufei, eliminarea ramurilor bolnave sau uscate, scurtarea celor îmbătrânite, eliminarea drajonilor crescuți din portaltoi, păstrarea ramurilor anuale bine plasate, pentru regenerarea permanentă a plantei. Un trandafir pentru dulceață are o durată de viață de 15 ani.

Recoltarea se execută în stadiul de boboc floral, în faza de deschidere, iar petalele se desprind împreună cu receptaclul. Pentru a evita pierderile se recomandă recoltarea zilnică sau la interval de 2 zile.

Maria Bogdan