Agrotehnica 02 Aprilie 2018, 14:12

EvoClima, răspunsul Naturevo la schimbările climatice

Scris de

Cea mai mare problemă cu care se confruntă agricultorii din România sau de oriunde altundeva o reprezintă schimbările climatice, consideră dl Ioan Enoiu, conducătorul firmei Naturevo.

„Toți cei care lucrează în domeniu și nu reușesc să înțeleagă acest lucru nu vor reuși nici să găsească soluții cu adevărat eficiente pentru a îmbunătăți performanțele, fie că este vorba despre legumicultură, despre cultură mare sau despre pomicultură“, mai susține domnia sa. Acesta este contextul în care Naturevo a dezvoltat noul său program de bază, Evoclima. Prezentarea acestui program a constituit tema centrală a unei serii de simpozioane, în cadrul cărora fermierii au putut afla principalele idei directoare ale noului concept. De asemenea, au fost prezentate și câteva produse noi, unele chiar revoluționare, care din 2018 se vor regăsi în portofoliul firmei. Foarte important de menționat este că aceste produse sunt destinate unei agriculturi curate, sustenabile, într-un cuvânt ecologice.

Produse care își scot prețul din sporul de producție

„Produsele noastre nu sunt ieftine. Ele sunt gratuite, dar au un preț destul de substanțial“, spune dl Enoiu, apoi explică aparentul paradox: „Produsele noastre nu sunt niște produse ieftine, dar folosirea lor duce la sporuri de producție care depășesc cu mult costurile necesare aplicării lor. Ba chiar, pentru a veni în sprijinul fermierilor, am găsit și parteneri financiari cu care să facem aranjamentele potrivite. Astfel s-a creat posibilitatea ca agricultorii să poată avea substanțele la înființarea culturii și pe măsură ce au nevoie de ele, dar să le achite abia după ce și-au vândut recoltele, când deja au încasat și beneficiile. Așa crește accesibilitatea și tot mai mulți sunt cei care pot să se bucure de avantajele produselor Naturevo“, a detaliat directorul pentru activități integrate al firmei, cum îi place să-și spună.

Schimbare de paradigmă

Pentru a ajunge însă la aceste produse, a trebuit parcurs un drum destul de lung, nu neapărat în plan tehnologic, cât în plan conceptual. Principala barieră a constituit-o schimbarea de paradigmă în ceea ce privește modul de a înțelege care este principalul obstacol și ce trebuie făcut pentru a-l depăși. Așa au fost formulate cele șapte principii de bază ale programului EvoClima. Totul începe cu înţelegerea schimbărilor climatice şi a influenţelor asupra ecosistemelor ȋn care se face agricultură și continuă cu înţelegerea modificărilor majore la nivelul solului şi plantelor din cauza schimbărilor climatice. Pe aceste baze se poate trece la conceperea programelor integrate care să permită prezervarea apei şi reducerea consumurilor sau pierderilor de apă ȋn culturile agricole, adaptarea nutriţiei plantelor la schimbările climatice și adaptarea programelor de protecţia plantelor la condiţiile diferite de evoluţie a agenţilor de dăunare deter­minate de schimbările climatice.

Complementar, pentru combaterea și a efectelor secundare se urmărește adaptarea programelor integrate ȋn direcţia diminuării efectelor arsurilor solare şi a temperaturilor extreme (pozitive sau negative), precum și găsirea unor soluţii adecvate pentru diminuarea efectelor negative cauzate de furtuni, grindină, inundaţii temporare etc.

La vremuri noi, produse noi

În acest context, în portofoliul din 2018 al companiei se vor găsi câteva substanțe noi, cu un mod de acțiune eficient și, totodată, prietenos cu mediul.

BEST STARTER MAXIMUM C+ este un îngrășământ starter microgranulat cu humofolați. El asigură îmbunătățirea semnificativă a dezvoltării subterane și aeriene a culturilor în primele faze de vegetație și pe o perioadă de 4-5 luni, în mod continuu și echilibrat, cu eliberare constantă a macro și microelementelor conținute de acesta. Totul se traduce printr-o reducere a elementelor nutriționale aplicate față de tehnicile tradi­ționale. Oligoelementele prezente în acest îngrășământ, precum borul, manganul și zincul, favorizează dezvoltarea culturilor și absorbția nutrienților chiar și în condiții termice critice. Este un îngrășământ destinat tuturor tipurilor de culturi.

ALSUPRE S este un produs multifuncțional, pe bază de sulf cu acțiune sistemică. Furnizează plantelor necesarul de sulf, azot și potasiu. Acționează prin pătrunderea în țesuturile plantei, foliar sau radicular, unde îmbunătățește structura proteinelor, întărește frunzele și rădăcinile, precum și organele de depozitare. În plus, are efecte complementare de fungicid și acaricid. Este compatibil cu majoritatea produselor de protecție a plantelor și a îngrășămintelor foliare. Se poate aplica în postrecoltare și repausul vegetativ.

Insecticid cu ulei de portocale

PREV-AM este un produs de contact cu un mod de acțiune fizic, cu efect insecticid și fungicid, certificat pentru agricultura ecologică. Principalul său component este uleiul de portocale.

Practic, straturile de protecție ale insectelor și miceliul extern al ciupercilor se deshidratează după contactul cu PREV-AM, ceea ce duce la distrugerea și implicit la moartea acestora. Pe lângă contactul direct se adaugă și faptul că pătrunde în orificiile respiratorii ale insectelor, ducând la sufocarea și moartea acestora. În plus, acțiunea curativă imediată asupra putregaiurilor îl face un excelent partener de combinație al fungicidelor. Este ideal pentru utilizare în spații protejate, pentru combaterea musculiței albe, păian­jenului roșu, tripșilor, putregaiului, fără impact negativ asupra insectelor folositoare.

Are un impact redus asupra insectelor benefice; astfel, s-a observat o creștere sistematică a acestor insecte în cazul înlocuirii in tehnologiile de cultură a produselor de protecție a plantelor clasice cu PREV-AM. Produsul este foarte potrivit pentru utilizarea în programele integrate de control al dăunătorilor. O caracteristică ce îl face și mai util este aceea că poate fi aplicat și în timpul recoltării. Are efect rezidual foarte scurt și nu afectează fermentarea, gustul vinului sau recolta din anul următor.

În sfârșit, pentru a mări eficiența produselor prezentate mai sus, Naturevo recomandă utilizarea WETCIT, care este un adjuvant complex, cu rol de agent de umectare, dispersie și penetrare. Conține un amestec de extracte naturale derivate din plante cu agenți de umectare biodegradabili. Produsul ajută la pătrunderea soluției de pulverizat în zone greu accesibile. Distribuția îmbunătățită a soluției în vegetația densă va asigura o umectare mai bună a ramurilor unde se ascund deseori populațiile de păduchi verzi, precum și a zonelor unde este dificil de ajuns la păduchele lânos. De asemenea, utilizarea WETCIT în amestecuri de pulverizare optimizează eficacitatea erbicidelor de contact (de exemplu, paraquat) și a erbicidelor sistemice (de exemplu, MCPA și glifosat) care sunt absorbite prin frunziș.

Alexandru GRIGORIEV


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti