Pierderi de peste 90% în livezile de cais și nectarin din cauza frigului
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
Anul trecut, la finele lunii februarie, specialiștii estimau un an extrem de productiv la cais și așa a fost în majoritatea zonelor din țară. Dar pe cât de roditor a fost 2017, pe atât de devastator se arată 2018. Temperaturile negative care au trecut sub pragul de –20°C în perioada 28 februarie – 1 martie au compromis majoritatea livezilor cu cais, piersic și nectarin, mai ales din sudul țării.
Alternanța valurilor de căldură și frig a pus în pericol mugurii floriferi. „Pe fondul temperaturilor foarte ridicate din luna ianuarie și prima jumătate a lunii februarie speciile cais, piersic și nectarin au ieșit din repausul vegetativ profund, fiind surprinse în fenofaze avansate, respectiv umflarea mugurilor, dezmugurit sau chiar buton floral (în cazul soiurilor extratimpurii de cais). Rezultatul a fost pierderea totală sau în proporție de peste 80% a mugurilor floriferi în cazul speciilor cais, piersic, nectarin și chiar a unor soiuri extratimpurii de cireș. Cu cât plantele au fost surprinse într-o fenofază vegetativă mai avansată cu atât pierderile de muguri floriferi au fost mai substanțiale. Bineînțeles, gradul de afectare a fost direct influențat de valoarea minimei înregistrată pentru fiecare zonă/microclimat în parte. În zonele unde temperaturile au scăzut sub –12°, iar pomii nu se mai aflau în repaus vegetativ, respectiv porniseră în vegetație, au fost înregistrate pierderi ale mugurilor floriferi de cca 20-30%, iar pe măsură ce minima a scăzut spre valoarea de –18°și chiar –22° pierderile de muguri floriferi înregistrate sunt de peste 90% și chiar 100%. În concluzie, pe partea de sud (București și zonele limitrofe – Călărași, Ilfov, Giurgiu), dar și în partea de vest a țării producția de caise, piersici și nectarine este compromisă“, apreciază dr. ing. Marius Român, producător autorizat de material săditor pomicol, cu experiență de peste 18 ani în domeniu.
După primul episod de frig au urmat perioade călduroase, ceea ce a făcut ca pomii să-și continue intrarea în vegetație și parcurgerea fenofazelor. Și se știe că, pe măsură ce pomii intră mai mult în vegetație, rezistența la ger este cu atât mai scăzută. În aceste condiții se anunță că finalul lunii martie va fi marcat de un nou episod cu temperaturi de –8°C. „Problema este că în fazele acestea de butoni florali (acolo unde pomii au scăpat de primul episod de ger) ei nu rezistă decât până la –6°C. În situația în care nu s-au aplicat tăierile de rodire și fructificare este indicat să se facă viabilitatea mugurilor floriferi, prin secțiuni ale acestora, iar dacă pierderile au fost de peste 15% să se lase o încărcătură cu ramuri de rod mult mai mare, care să suplinească pierderile de muguri floriferi. În vederea obținerii unei producții normale de fructe avem nevoie de un procent minim de 30% muguri viabili, care sa fie bine repartizați în coroană“, recomandă Marius Roman.
În plus, în această perioadă ar trebui să se încheie tăierile de formare a coroanelor la pomii tineri și cele de fructificare la pomii pe rod și să se aplice tratamentele fitosanitare. Ar trebui urgentat tratamentul cu ulei horticol, spun specialiștii, pentru că suntem în ultima perioadă în care se mai poate aplica, până la faza de dezmugurit, pentru ca în perioada următoare să se treacă la celelalte tratamente care se aplică în faza de butoni florali și ulterior de scuturare a petalelor.
Sperăm că zonele care au trecut cu bine peste primul episod înregistrat la sfârșitul lunii februarie să treacă cu bine și peste al doilea val de frig polar.
Patricia Alexandra Pop
Articole înrudite
- Tratamente la prun, piersic și cais pe timpul verii
- Efectul înghețului asupra culturilor de toamnă
- Situația pagubelor provocate în pomicultură de înghețurile târzii
- Lucrări în primăvara 2020 în livezile de pomi
- Tratamente la prun, piersic și cais
- Tratamente de primăvară la cireș, vișin, cais și piersic
- APIA: Sprijin cuplat pentru fructe destinate industrializării
- Efectele „îmblânzirii“ impactului atmosferic
- Ce tratamente se efectuează la sâmburoase
- Cerințe față de temperatură și sol ale principalelor specii pomicole
Articole recente - Lumea Satului
- Cu AgriClime™ împarți riscul de secetă cu Syngenta!
- Atenție la utilizarea ivermectinei de uz veterinar
- Gabriela Vila este noul Director General al ADAMA Agricultural Solutions România
- Programul „De la fermă la furculiță“ în opinia unui specialist. „Pentru fermieri vin vremuri grele“…
- Să diminuăm prin toate mijloacele consumul și pierderile de apă din sol
- Cum putem proteja recoltele cu plantele companion
- Gospodar fără pereche cu 1.000 de oi în satul Iacobeni, județul Sibiu
- Exemplare deosebite din rasa Merinos de Palas, înscrise în Registrul Genealogic
- Cu „țoalele pe măgar“ până la stâna din Baia de Aramă
- PREPELIȚESCU - un pas important spre o franciză românească