Este o plantă erbacee bianuală sau perenă și face parte din fam. Umbeliferae. Se cultivă pentru fructul său care conține 3-7% ulei eteric și 12-18% substanțe grase. După extragerea uleiului turtele conțin 14-22% substanțe proteice și 5% glucide, fiind folosite în furajarea animalelor. Fructele se folosesc în industria medicamentelor, în industria cosmetică și în industria alimentară. Ele au acțiune antispasmotică, sedativă, expectorantă etc.
Feniculul se găsește în flora spontană din zona mediteraneană. În țările sudice se cultivă ca plantă perenă. Are rădăcina pivotantă dezvoltată adânc. Tulpina este înaltă până la 2 metri. Frunzele sunt mari, penat sectate, cu segmente filiforme în partea superioară. Florile sunt grupate în 12-20 umbele. Fructul este o dicariopsă de formă ovoidal-cilindrică, prevăzut cu canale secretoare. Are gust dulce-aromat. Masa a 1.000 boabe este de 5 grame. Perioada de vegetație este de 150-170 zile în anul I și de 120-150 zile în anii următori.
Feniculul este pretențios la căldură. Temperatura minimă de germinație este de 6-8°C, iar în perioada de răsărit-înflorit are nevoie de 1.470°C. În zonele cu ierni geroase se cultivă ca plantă anuală. Cere soluri fertile (cermoziomuri) cu apa freatică la 2-2,5 m adâncime, fiind puțin rezistent la secetă.
În rotație se recomandă după cereale sau prășitoare, iar când se folosește ca plantă perenă trebuie să ocupe o solă în afara asolamentului. Se fertilizează cu 60-70 kg/ha azot și 40-50 kg/ha fosfor (P2O5). Lucrările solului constau în arătură adâncă la 28-30 cm și grăpat pentru a realiza o suprafață mărunțită și nivelată la intrarea în iarnă. În primăvară se lucrează cu combinatorul pentru pregătirea patului germinativ. Semănatul se execută în pragul iernii sau primăvara timpuriu la distanța de 60-70 cm între rânduri, folosind 8-10 kg/ha sămânță. Adâncimea este de 2,5-4 cm.
Ca lucrări de îngrijire se aplică prașile și, pe suprafețe mici, plivitul. Dacă la răsărit cultura este prea deasă, se aplică o lucrare de buchetat la 30-35 cm. Dacă terenul este prea îmburuienat, se erbicidează.
Recoltarea se efectuează când 50-60% din umbele sunt coapte. Se recomandă recoltarea în două faze întrucât se scutură ușor. Când se folosește întreaga plantă la obținerea uleiului se recoltează cu combina de siloz care taie, toacă și încarcă în remorcă. Când cultura se menține 3-4 ani, plantele se taie mai sus, la 30-50 cm, ca să rețină zăpada și să le protejeze de îngheț. Se pot obține peste 2.000 kg/ha de fructe cu 9-10% umiditate.
Prof. dr. ing. Vasile POPESCU
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- Apicultura, un domeniu cu tradiție îndelungată, din ce în ce mai atrăgător pentru tineri
- Ferma mixtă de vaci - o afacere?
- Viespea rapiței poate dijmui producția
- La Corteva Agriscience, transformarea agriculturii este în centrul atenției, prin inițiativa „Growing for Good“
- Digitalizarea sufletelor
- Conferința finală a proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni - o administrație publică transparentă și responsabilă” cod PNP002
- Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 250 specialiști în Științele vieții, din 15 țări, la USAMV Cluj-Napoca
- Obligații și responsabilități privind supravegherea și prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
- Grebla Poettinger Mergento V9220, un echipament care reduce pierderile de la recoltarea furajelor
- Ziua europeană a agriculturii ecologice la Primăria orașului Breaza