reclama Nusees
update 7 Dec 2022

„Albinuţa Bucovinei“, o cooperativă cu perspectivă de dezvoltare

Cooperativa agricolă „Albinuţa Bucovinei“ s-a înfiinţat în urmă cu trei ani şi are şapte membri. În cadrul asocierii se negociază preţul de vânzare a mierii şi de achiziţie a materialelor necesare apicultorilor, se organizează cursuri autorizate pentru cei care doresc să devină apicultori şi se desfăşoară campanii educaţionale pentru conştientizarea şi încurajarea tineretului asupra necesităţii unei diete sănătoase prin promovarea consumului curent de miere ca alternativă la alţi îndulcitori.

Născută dintr-o ambiție

Unul dintre cei mai cunoscuţi instructori auto din judeţul Suceava, care în anul 1991 a deschis prima şcoală de şoferi privată, a descoperit în 2013 o nouă pasiune, apicultura. Constantin Alecsa s-a apucat de stupărit pentru a-i oferi nepoatei miere de albine naturală. La început s-a documentat din literatura de specialitate, apoi a urmat un curs de apicultori, iar după ce a văzut că acest hobby îi aduce rezultate, s-a hotărât să înfiinţeze Cooperativa agricolă „Albinuţa Bucovinei“ în satul Mitocaş, comuna Mitocu Dragomirnei.

„Cooperativa agricolă s-a înfiinţat datorită unor ambiţii. Am fost invitat la Camera de Comerţ la o conferinţă unde s-a lansat un proiect – plan de afaceri, am scris unul pentru înfiinţarea unei cooperative agricole cu profil apicol, care a fost printre cele mai bine întocmite de cei 65 de participanţi. După ce am dat examenul de antreprenor la Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC), am participat cu proiectul la nivel naţional, unde am câştigat un premiu de 12.500 lei pentru o asociere şi aşa a luat fiinţă Cooperativa Agricolă «Albinuţa Bucovinei». La început ne-am dat comandă de stupi, am cumpărat familii de albine şi de atunci funcţionăm. Este o activitate pe care dorim să o dezvoltăm în cadrul comunei Mitocu Dragomirnei“, este partea frumoasă a poveştii cooperativei, spusă de Constantin Alecsa.

Deşi la înfiinţare membrii cooperativei aveau ca obiectiv principal atingerea unui număr de 500 de stupi în patru ani, în urmă cu mai puţin de doi ani hoţii şi-au lăsat amprenta pe stupină şi au furat stupii dintr-o livadă împrejmuită cu gard. „Totul a fost luat de la început, încercăm să ne reabilităm şi să ajungem la nivelul pe care ni-l dorim“, este dorinţa lui Constantin Alecsa.

O șansă pentru șomeri

„Sunt mulţi asistaţi social care aşteaptă lunar ajutorul financiar venit din partea statului. Ar fi păcat ca aceşti oameni să rămână asistaţi şi să nu-şi dezvolte propria sursă de venit. Cu un număr mic de stupi ar putea să-şi asigure existenţa altfel decât cu banii primiţi de la primărie“, ne-a spus Constantin Alecsa.

Membrii cooperativei sunt formatori şi fac cursuri de apicultori, la care participă şi persoane care cu greu îşi asigură existenţa şi care, la sfârşitul perioadei de pregătire, sunt ajutate să-şi cumpere stupi. Deja se organizează al doilea curs, care se finalizează cu examen susţinut cu reprezentanţii ANC. La primul curs au fost 10 cursanţi din comunele Vicov, Ilişeşti şi municipiul Suceava, diploma de apicultor ajutându-i să acceseze fonduri europene şi să depună la APIA dosarele pentru subvenţia în apicultură.

„Prin aceste cursuri venim în ajutorul celor care sunt deja apicultori, se ocupă de albine, dar nu au diplomă şi în ajutorul celor care doresc să se iniţieze şi să devină apicultori, chiar dacă la momentul înscrierii la curs nu au stupi. Vin, lucrează cu noi la stupină, învaţă cu noi practic ce trebuie făcut“, susţine Constantin Alecsa.

Preţuri derizorii

Membrii cooperativei susţin că există şi reticienţă din  partea unora care, când aud cuvântul cooperativă, se gândesc la vechile CAP-uri.

„Nu este nimic adevărat, cooperativa este o organizaţie care sprijină activitatea apicultorilor. Nu le percepem cotă din cantitatea de miere comercializată prin intermediul asocierii. Dacă un apicultor produce 200-300 kilograme de miere îi va fi greu să intre pe piaţă şi vinde la borcan. Dacă noi suntem 10-15 membri şi fiecare vine cu o cantitate de miere, putem încheia contracte în care negociem preţuri mult mai bune. Preţurile de achiziţie a mierii de albine sunt derizorii. Tu stai în ploaie, soare, vânt ca să ai grijă de un număr de stupi, produci o cantiatate de miere pe care o dai la un preţ mic, de 8 lei kilogramul, iar intermediarii o vând la un preţ şi de trei ori mai mare“, este de părere preşedintele cooperativei, Constantin Alecsa.

Deficit de plante melifere

Apicultorii suceveni susţin că în judeţ este greu de asigurat necesarul de plante melifere, motiv pentru care mulţi apicultori merg în sudul ţării, unde găsesc plante care asigură mâncare pentru albinuţe. Pastoralul începe la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, după terminarea polenizării în livezile de pomi fructiferi, şi revin în judeţ toamna. Pentru a se valorifica mai multe culesuri, familiile de albine se transportă la distanţe de sute de kilometri depărtare. După culesul de la pomi fructiferi şi la flora erbacee timpurie, cel mai rentabil pentru apicultorii bucovineni, familiile se deplasează la culesurile de rapiţă, salcâm, apoi tei, floarea-soarelui fiind cultura ce oferă una dintre cele mai sigure şi de durată culesuri. Prin asociere în cooperativă cheltuielile de transport pot scădea sau pot fi asigurate şi pentru cei care nu au pavilioane apicole omologate pentru a circula pe drumurile publice, precum și a permanenţei unei persoane la stupină, producţia de miere realizată devenind rentabilă.

„Încercăm să ne dezvoltăm; anul viitor dorim să organizăm în toamnă un târg apicol la Suceava, pentru că ne dorim să ajutăm apicultorii. La târg vin şi foarte mulţi producători de lăzi de stup, de rame, de ceară şi tot ce înseamnă apicultură. Cumpărând cantităţi mari prin cooperativă, preţurile sunt mult mai mici“, ne-a spus Constantin Alecsa.

Obiectiv – consumul de miere în şcoli

Prin proiectul „Micul dejun cu miere“ cooperativa „Albinuţa Bucovinei“ şi-a propus să stimuleze consumul de miere în şcoli. Începută în urmă cu 7 ani de Asociaţia Apicultorilor Sloveni și având loc de fiecare dată în a treia zi de vineri din luna noiembrie, Campania educaţional-promoţională pentru conştientizarea şi încurajarea tineretului asupra necesităţii unei diete sănătoase prin promo­varea consumului curent de miere ca alternativă la alţi îndulcitori, a cunoaşterii efectelor benefice ale produselor stupului – polen, propolis, lăptişor de matcă, venin, pentru sănătatea umană şi a importanţei albinei pentru mediu şi agricultură i-a adus în mijlocul elevilor pe membrii cooperativei pe 17 noiembrie. În baza unui parteneriat, ei au împărţit elevilor din mai multe şcoli sucevene caserole cu câte 20 de grame de miere provenită din stupii proprii.

„Având în vedere că România este pe locul trei în Europa la producţia de miere şi pe ultimul loc la consum, ne propunem să promovăm mierea de albine. Şi unde ar fi cel mai bine decât în rândul tinerilor, pentru ca ei să înveţe de la o vârstă fragedă ce înseamnă un produs natural şi să înceapă să îl accepte? Ne dorim foarte mult ca marea majoritate a populaţiei să înlocuiască zahărul cu miere de albine. Ne-am trimis repre­zentanţii în şcoli pentru a prezenta copiilor rolul şi importanţa albinei în ecosistem şi rolul mierii de albine în sănătatea populaţiei, astfel încât prin consumul unei cantităţi mici de miere în fiecare zi să ne formăm un stil de viaţă sănătos“, a precizat Constantin Alecsa.

În cadrul Acordului de parteneriat cu unităţile de învăţământ a fost inclus şi proiectul „Vizită la stupină“, ce se va desfăşura în primăvara anului 2018 în stupina Cooperativei agricole „Albinuța Bucovinei“.

Silviu BUCULEI

GALERIE FOTO


 

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului