ipso august 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 27 Sep 2021

Regele ciupercilor, producții mici, dar bogate nutritive

Pentru calitățile lor terapeutice, ciupercile Shiitake au fost numite monarhul ciupercilor, regele ciupercilor, ciuperca parfumată, ciuperca neagră de pădure, pâinișoara pestriță și lista ar putea continua. Despre această specie, considerată un superaliment, am vorbit cu doamna dr. ing. Ioana Tudor, un specialist cu experiență de peste 30 de ani în domeniul cultivării ciupercilor.

– Ce ar trebui să știm despre această specie de ciuperci?

– Siitake sau Lentinula Edodes este a treia specie de ciuperci care se cultivă la noi în țară, e adevărat, deocamdată timid. Ea se poate cultiva pe rumeguș de foioase sterilizat, la care se adaugă tot felul de adaosuri proteice, amendamente și, bineînțeles, miceliu. De asemenea, se poate cultiva pe brichete din rumeguș sau pe diferite esențe de lemn prin introducere de butoni. Această ciupercă fiind xilofagă, iubitoare de lemn, de lignină, se poate cultiva pe butuci din diferite esențe foioase. Cultura pe butuci durează mai mult, 3-4 ani pentru că ciupercile apar în valuri, în funcție de cum le forțăm noi să apară, dar și de esența lemnului, mai tare sau mai moale. În schimb, pe brichete de rumeguș cultura se epuizează mai repede, într-un an, doi sau mai repede.

– De ce este atât de specială?

– Această specie este foarte valoroasă, se mai numește și „ciuperca parfumată“ pentru aroma ei deosebită, iar eu aș numi-o nu ciupercă comestibilă, ci mai degrabă medicinală pentru proprietățile ei terapeutice. Consumul acestei ciuperci ajută la întărirea imunității, scăderea colesterolului, scăderea glicemiei, are polizaharide care ajută organismul și se spune că, așa cum noi, occidentalii, ne recomandăm să mâncăm un măr pe zi ca să fim sănătoși, așa asiaticii își propun să consume 1-2 ciuperci shiitake pe zi pentru a fi sănătoși.

– Ce argumente ne dați din punct de vedere productiv legate de această ciupercă?

– Față de celelalte specii cu care ne-am obișnuit deja, cum ar fi Agaricus bisporum sau Pleurotus ostreatus, unde producția este puțin mai ridicată, și la shiitake producția se calculează în funcție de greutatea substratului, a lemnului după caz și ajunge la 25% din greutatea substratului pe toată perioada de recoltare.

– La fel se face calculul și în cazul brichetelor de 1-2 kg?

– Da. Dacă aceste brichete au 1-2 kg și calculăm la 2,5 înseamnă că obținem 250-300 g, dar depinde de cantitatea de miceliu, de vitalitatea acestuia și de alți factori.

– Despre această specie noi, românii, nu prea cunoaștem foarte multe informații, de aceea vă rog să ne sfătuiți și cum să consumăm aceste ciuperci.

– În zilele noastre, când toată lumea este ocupată, vrem să stăm cât mai puțin în bucătărie, cel mai simplu este să le trecem printr-un jet de apă, fără picioruș, să le tăiem feliuțe și să le prăjim în puțin ulei încins, timp de 1 minut. Uleiul încins la 200 de grade Celsius le pătrunde rapid și deja sunt moi după un minut. În plus, gătite atât de simplu se menține aroma plăcută, specifică acestor ciuperci. Bineînțeles că de aici preparatele se pot diversifica. Putem bate câteva ouă și, puse peste ciuperci, obținem o omletă extraordinară sau le putem însoți cu orice fel de legume trase la tigaie.

– Ar merge și un mujdei de usturoi?

– Nu, cu asta nu aș fi de acord pentru că le atenuăm mult aroma deosebită pe care o au. Personal nu aș pune nici usturoi, nici pătrunjel, mărar sau altă plantă aromatică pentru că este suficientă aroma lor nemaipomenită.

– Am văzut ciuperci siitake deshidratate, dar și în stare proaspătă. Pe mine m-ați determinat chiar să gust dintr-o ciupercă proaspătă. Le putem consuma și ca atare, în stare proaspătă, într-o salată, spre exemplu?

– Da se poate și așa, însă într-o cantitate redusă, nu mai mult de 1-2 bucăți. Să nu exagerăm, pentru că au anumite substanțe care se acumulează în organism și se spune că pot afecta rinichii. Dacă procurați ciuperci uscate (1 kg de ciuperci uscate este echivalentul a 10 kg de ciuperci proaspete), se pun în apă caldă, se rehidratează și se gătesc după preferință.

Patricia Alexandra POP

Media

Articole recente - Lumea Satului