Logo
Imprimă această pagină

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), o buruiană sub incidenţa legii

Ambrozia este o plantă cu origini nord-americane, a cărei prezență se face simțită în Europa încă din anul 1860, fiind remarcată în primul rând prin alergiile cunoscute de către majoritatea locuitorilor sub denumirea de „febra fânului“. În România Ambrozia este prezentă pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe câmpurile însorite și calde sau pe malurile râurilor de câmpie, fiind o expresie clară a denumirii populare de Iarba pârloagelor. Cu un potenţial enorm de răspândire, planta produce peste 3.000 de seminţe anual, ambrozia fiind o adevărată ameninţare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică. Statistic, 15% din populaţie este sensibilă la polenul acestei plante care determină în fazele uşoare un strănut repetat şi înroşirea ochilor, iar la persoanele hipersensibile poate provoca rinită alergică, astm şi chiar şoc anafilactic la o expunere prelungită. Analizând aria de răspândire a ambroziei (fig.1), precum şi simularea distribuţiei polenului la nivel european (fig. 2)  se poate trage concluzia că în România cotele de alertă privind controlul acestei buruieni sunt ridicate pe bună dreptate.

Figura 1

ambrozia fig1

Figura 2

ambrozia fig2

Având în vedere gradul mare de pericol determinat de răspândirea acestei plante, Senatul României, în şedinţa din 24 octombrie 2017, adoptă propunerea legislativă privind combaterea ambroziei, practic un act legislativ major care introduce o plantă sub incidenţa legii şi care-şi propune să stabilească „măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea plantei“.

Strategia de control şi combatere a acestei buruieni trebuie să înceapă de la cunoaşterea şi exploatarea unei slăbiciuni a plantei, şi anume înmulţirea numai prin seminţe. Prin urmare, poate fi formulată foarte uşor o strategie de combatere mecanică (dezrădăcinarea manuală a plantei, sapă manuală sau mecanică), ce va duce la împiedicarea plantei de-a produce seminţe, mai ales în zonele noi invadate. În zonele în care gradul de infestare cu ambrozie este foarte mare, singura metodă de combatere eficientă este erbicidarea cu produse specifice şi selective a culturilor în care această buruiană este prezentă. În sprijinul strategiilor de control al acestei buruieni, companiile Dow AgroSciences şi DuPont pun la dispoziţia autorităţilor şi fermierilor produse consacrate şi omologate pentru controlul buruienilor din principalele culturi agricole şi care au în spectrul de combatere şi ambrozia, cum ar fi:

ambrozia tabel

O eficiență mai bună poate fi dată de folosirea unui adjuvant, precum și de stadiul buruienii care trebuie să fie între 2 și 6 frunze la momentul erbicidării.

Ciprian Păcuraru

Business Development Representative DowAgroSciences

Revista Lumea Satului