Bednar SWIFTERDISC octombrie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 15 Oct 2021

Early Lory, un soi de cireșe cu producții spectaculoase

2017, un an de referință în pomicultura județului Călărași. În al patrulea an de la plantare, soiul Early Lory din livada de la Drajna, aparținând domnului Marius Roman, și-a depășit potențialul productiv. Imaginea aproape ireală a crengilor încărcate cu fructe a uimit rețelele de socializare. Am luat și noi aceste imagini ca pe o provocare și am plecat pe teren să vedem dacă așa stau lucrurile și în realitate.

– Domnule Roman, vorbim în acest caz de un an deosebit sau asta este producția pe care o oferă în mod obișnuit acest soi?

soi cirese

– Într-adevăr este un an deosebit, un an al cireșelor, al caiselor și cred că în general al fructelor. Sigur, sunt zone unde pomii au fost afectați de înghețurile târzii din primăvară, dar la noi nu au fost temperaturi atât de scăzute, iar când au scăzut sub 0 grade C am intervenit cu fumigene, am improvizat și totul a fost bine. Revenind la întrebare, anul acesta soiul Early Lory a produs extraordinar de mult, are o încărcătură foarte mare și, sincer să fiu, mi-aș fi dorit o încărcătură cu 20-25% mai puțin, astfel încât fructele să se poată dezvolta mult mai bine. Putem spune că este un an atipic, cu o supraproducție la acest soi.

– În mod normal cât produce și cât estimați că veți culege anul acesta?

– Fiind un soi extratimpuriu, se maturează în mod normal în jurul datei de 15-20 mai și ar trebui să producă între 15 și 20 t/ha. În acest caz am avea fructe mari, care depășesc 10 g. Anul acesta avem o producție de peste 25 t/ha, iar fructele au 8 g. Trebuie spus că acești pomi sunt altoiți pe portaltoiul vegetativ Gisela 5, care imprimă precocitate (intrare rapidă pe rod) și productivitate. Plantația a fost înființată în toamna lui 2012 și acum, după 4 ani de la plantare, fiind în anul 5 de cultură, au ajuns la maturitate deplină.

– Ce alte soiuri de cireș mai aveți? Și la acestea estimați o producție la fel de mare?

soi cirese 2

– Imediat după Early Lory va intra la cules soiul Prime Giant. Acesta este un soi cu maturare timpurie (sfârșitul lunii mai – prima decadă a lunii iunie), extrem de productiv, la fel ca și Early Lory; anul acesta promite și el peste 25 t/ha. Mai înmulțim și alte soiuri, dar cultivăm și soiurile Cordia și Regina, acestea fiind două soiuri tardive care închid ciclul de producție, cel puțin la noi în țară. În partea de sud a țării, în condițiile anului acesta se vor matura după 25 iunie, poate chiar în primele zile din iulie, iar în zonele colinare, subcarpatice se poate ajunge cu maturarea după 15 iulie. Deci, prelungește mult perioada de recoltare și consum al fructelor.

– Pe același portaltoi?

– Sigur, fiind plantații comerciale, recomandăm acest tip de portaltoi care, repet, imprimă precocitate și productivitate.

– Câți pomi aveți disponibili pentru plantațiile ce se pot înființa anul viitor?

– Noi înmulțim peste 150.000 de pomi din toate speciile, cu o diversitate foarte mare de aproape 120 de soiuri, iar în ceea ce privește specia cireș, altoit pe Gizela 5 și Gizela 6, avem în jur de 25.000 de bucăți, doar că mai mult de jumătate dintre ei vor fi folosiți la înființarea unei plantații proprii în toamnă. Este o investiție care se va face pe fonduri europene pe aproape 12 ha numai cu cireși.

– Ce vă propuneți cu această nouă plantație?

soi cirese 3

– Va fi o plantație comercială, în care estimăm să obținem 200 tone de fructe anual. Se vor cultiva 5 soiuri, care vor prezenta maturare treptată, ce vor asigura o producție constantă circa 50 de zile începând din 20 mai. Va fi făcută ținând cont de toate criteriile care se impun acum, cu sistem antigrindină, antipăsări și, mai mult decât atât, la soiurile timpurii vom adăuga sistemul antiploaie, care previne crăparea fructelor în anii ploioși.

– Vă doriți să ajungeți un jucător important pe piața cireșelor cu această nouă plantație?

– În noua plantație vom veni doar cu cireș, pentru că, sincer vorbind, din experiența cumulată în aproape 20 de ani de activitate am ajuns la concluzia că aceasta este specia cea mai rentabilă în acest moment. Prin folosirea acestui portaltoi avem productivitate și precocitate. Înainte se mergea pe Mahaleb, un portaltoi generativ, care dă vigoare mare și intrare foarte greoaie pe rod. În acest caz recoltarea era greoaie, nu se putea veni cu plasă antipăsări. La un hectar problema este rezolvată mai ușor, dar când ai suprafață mare nu mai merge să pui oamenii să facă gălăgie.

– Ce pierderi aveți din cauza păsărilor?

– În cazul nostru pierderile sunt de 2-3 %, dar cu plasa antipăsări vom elimina total această pierdere.

– Ce veți face cu producția? Reușiți să o valorificați integral?

– Personal nu fac față, dar sunt un jucător mic pe această nișă, în sensul că, din cele 18 ha pe care le avem în plantația-pilot, doar pe 1 ha sunt cireși. În general vindem pe piața românească.

– Direct către en-gros-uri sau către comercianții din piețe?

– Sunt persoane care vin și cumpără en-gros și ei, la rândul lor, valorifică către persoanele care vând în piețe.

– Cu ce preț pleacă fructele din fermă?

– Astăzi, ținând cont că livrăm o cantitate mai mare (peste 3 tone, către un cumpărător din Cluj), iar fructele sunt totuși de o mărime medie, vindem cireșele cu 6 lei/kg. Anul trecut, la același soi, când am avut fructe mai mari, am valorificat la data de 18 mai cu 10-12 lei/kg, iar în piață au ajuns la 20-25 lei/kg.

– Aveți forță de muncă pentru cules?

– Astăzi avem 15 culegători. Aici este un aspect important. Spre deosebire de plantațiile clasice altoite pe Mahaleb, unde un culegător poate recolta maximum 70-80 kg/zi, în cazul acestor plantații se depășesc cu ușurință 200-250 kg/zi/culegător.

Patricia Alexandra POP

Revista Lumea Satului nr. 12, 16-30 iunie 2017 – pag. 24-25

Articole recente - Lumea Satului